< İzmir’de Saldırı ve Gözaltılar

İzmir’de Birleşik Mücadele Güçleri(BMG), Halkların Demokratik Partisi(HDP), Halkların Demokratik Kongresi(HDK), Tevgera Jinen Azad(TJA) ve Tutuklu ve Hükümlü Aileler ile Yardımlaşma Derneği(TUHAY-DER)’in çağrısıyla 18 Aralık Pazar günü saat 16:00’da Konak Eski Sümerbank önünde cezaevlerindeki tecrit politikalarına ve savaşa karşı gerçekleştirilecek olan yürüyüş İzmir Valiliği kararıyla yasaklandı.

Yasağa rağmen yürüyüşü gerçekleştirmek için alana gelmeye çalışan kitlenin önü Konak Meydanı’nda kesilerek aralarında HDP Milletvekilleri ve HDP İzmir İl ve İlçe Eşbaşkanlarının da bulunduğu kitle polis çemberine alındı. Çembere alınan kitle sık sık “İnsanlık Onuru İşkenceyi Yenecek”, “Bijî Berxwedana Zindanan”, “Baskılar Bizi Yıldıramaz” sloganları atarak gözaltına alınırken alana gelmeye devam edenler de sloganlara eşlik etti. Konak Meydanı’nın çeşitli yerlerinde toplanan kitle işkenceyle gözaltı yapılmasına sloganlar, alkışlar ve zılgıtlarla tepki gösterirken slogan atan her grup polis ablukasına alındı.

Burada gözaltı araçlarının alandan ayrılmasının ardından HDP Milletvekilleri bir açıklama gerçekleştirmek istedi. Vekillerin açıklaması esnasında kitlenin yeniden toplanması üzerine polis toplanan kitleyi, çekim yapan gazetecileri ve vekilleri kalkanlarla çembere aldı. Toplanan kitleyi dağıtmaya çalışan polis bu sırada basın emekçilerine de saldırarak tekmelerle, yaka paça alandan uzaklaştırmaya çalıştı.

Konak Meydanı’ndan ayrılan kitle Demokratik Bölgeler Partisi(DBP) İl Binası önünde basın açıklaması gerçekleştirmek istedi. Açık alanda yapılacak hiçbir açıklamaya izin verilmeyeceğini söyleyen polis DBP İl Binası önünde toplanan kitleye de biber gazıyla saldırarak kitleyi dağıttı.

Eylemde aralarında bir Mücadele Birliği okurunun da bulunduğu 42 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar Güvenlik Şube’deki ifade işlemlerinin ardından serbest bırakıldı. Saldırı esnasında kalp krizi geçiren HDP Bodrum İlçe Eş Başkanı Mehmet Zahir Yaşar, anjiyo olduktan sonra yoğun bakıma alındı.