Adana’da 17 Aralık günü 19 Aralık zindan katliamının 22. yılının anması yapıldı.

Mücadele Birliği, WKEMDD, ESP, Çağrı, Kaldıraç, DBP ve SMF’nin ortaklaşa düzenlediği anma etkinliği saygı duruşu ile başladı. Ardından Önsöz TV’nin 19 Aralık zindan katliamı için hazırladığı belgesel seyredildi.

Belgesel gösterimi sonrası yapılan panele Tutsaklarla Dayanışma İnsiyatifi (TDİ) adına 19 Aralık tanığı Fatma Yıldırım, 19 Aralık Tanıklarından Nevin Berktaş, Görülmüştür Kollektifi adına Adil Okay ve WKEMDD adına Bekir Sıtkı Keçeci panelist olarak katıldı.

İlk konuşan Nevin Berktaş, bu katliamın yaşanan en kötü katliamlardan biri olduğunu dile getirerek yaşanılan zindan katliamlarını listeleyip okudu. Ardından zindanların bilindiğinin aksine sadece 4 duvardan ibaret olmadığına, orada bir komünal bir yaşam olduğuna dikkat çekti.

Ardından sözü alan Fatma Yıldırım ise bu faşist saldırıların zindanlardaki komünal yaşama yönelik olduğuna değindi. Zindanlardaki tutsakların mektup haklarını, gazete ve kitap alma haklarını engelleyerek sindirmeye çalıştıklarını, fakat devrimci tutsakların teslim olmayacağını söyledi. TDİ'nin kuruluşu ve çalışmalarından bahseden Yıldırım, sözlerini "zindanlar katliamlar olduğu kadar mücadeleler tarihidir de aynı zamanda. Zindanları yıkıp, tutsakları özgürleştirene kadar mücadelemize devam edeceğiz. Zindanlar Yıkılsın, Tutsaklara Özgürlük!" diyerek bitirdi.

Ardından sözü Bekir Sıtkı Keçeci aldı. Zindanlardaki ölüm oruçlarından bahseden Keçeci, zindanlardaki devrimcilerin yaşadığı Wernicke Korsakoff hastalığına değindi. Ölüm orucunda olanlara zorla müdahale etmeleri sonucu beynin önemli yerlerinde büyük hasara yol açıldığını dile getirerek kalıcı hasarların yaratıldığını vurguladı.

Son olarak Adil Okay sözü aldı. Okay bu faşist saldırının ne ilk ne de son saldırı olduğuna değindi. Bu saldırıların amacının yeni bir dünyanın mümkün olmadığını baskı yoluyla empoze etme çabası olduğunu belirterek "bu topraklarda baskı ve direniş aynı anda ortaya çıkmıştır" dedi. Sermaye sınıfının işçi sınıfı üzerindeki hegemonyasını kurmak istediği için yaptığını vurguladı.

Ardından alkışlar eşliğinde etkinlik sona erdi ve anma programının ikinci gününde olacak tiyatro ve Çizgili Özgür Sergi’ye davet edildi. Panel "Zindanlar Yıkılsın Tutsaklara Özgürlük" sloganıyla sonlandı.

Mücadele Birliği/ Adana