“Hasta Tutsak Erhan Özel Serbest Bırakılsın!”

İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, 553. F Eyleminde hasta tutsak Özgür Erhan Özel'in sağlık durumuna dikkat çekilerek serbest bırakılması istedi.

İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu 553. F Eyleminde hasta tutsak Özgür Erhan Özel'in sağlık durumuna dikkat çekilerek serbest bırakılması istendi.

553. F Oturması – Hasta Tutsak Özgür Erhan Özel Serbest Bırakılsın”, “Tedavi Haktır Engellenemez” yazılı pankartların açıldığı eylemde hasta tutsakların fotoğrafları taşındı.

İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu adına basın metnini Meral Nergiz Şahin okudu.

İnsan Hakları Derneği Merkezi Hapishane Komisyonu’nun 2022 Nisan ayında açıkladığı verilere göre; 655’i ağır olmak üzere toplam 1520 hasta mahpusun hapishanelerde tutulmakta olduğunu ve sorunların çözülmemesi nedeniyle bu sayıya her gün yenilerinin eklenmekte olduğunu belirten Şahin, Uluslararası standart sözleşmeler, protokoller tarafından hasta haklarını özgürlüğü kısıtlanmış bireylerle diğer kesimler arasında hiçbir fark gözetmeden yerine getirmeyi ve ceza infaz kurumlarında hükümlülerin yaşam hakları ile beden ve ruh bütünlüklerinin korunması için gereken tedavi ve sağlığa erişiminin sağlanmasının zorunlu olduğu belirtilmesine rağmen mahpusların tedavilerinin engellendiğini belirtti.

 

Pandemi Döneminde Kontrolleri Yapılmadı, İki Buçuk Yıldır Hastaneye Götürülmedi

Maltepe 1 Nolu L tipi hapishanesinde tutulan hasta mahpus Erhan Özel’in, kronik Kalp Yetmezliği, Hipertansiyon, Kasık Fıtığı, Hemoroid ve Tiroid hastası, iki defa anjiyo ve iki defa Bypass ameliyatı olduğunu, hastalıkları ve hastalıklarına bağlı şikayetleri nedeniyle ciddi sağlık sorunları yaşayan ve yaşam kalitesini ciddi oranda kaybeden 43 yaşındaki hasta mahpus Erhan Özel’in hapiste tutulmaya devam edilmesinin yaşamı açısından ağır risk oluşturduğunu vurgulayan Şahin, 1999 yılında Bypass ameliyatı olan Erhan Özel, 2 Kasım 2008 yılında tutuklanması nedeniyle tedavisi aksadığını belirtti.

Şikayetlerinin artması üzerine tedavi maksadıyla 2017 Şubat ayında Maltepe 1 Nolu L Tipi Hapishanesi’ne sevk edilen Özel’in, yaklaşık 11 ay sonra 2018 yılı başında Koşuyolu Kalp Hastanesi’nde darlık ve tıkanıklığa neden olan kalp damarı değiştirildiği ve sıkı kontrol altında tutulmasına karar verildiğini vurgulayan Şahin “Hapishane koşullarına bağlı olarak önce 6 ayda bir kontrole çağrılan Özel’in kontrol periyodu 1 yıla çıkarılmış, ancak araya giren pandemi döneminde kontrolleri hiç yapılmamış ve 2 buçuk yılı aşkın süreden beri hastaneye götürülmemiştir” dedi.

Durumu Ağırlaşan Özel’in Sevk Talepleri Görmezden Gelindi

Ameliyatlar sonrası, sol kolu güçsüzleşen Özelin, gönderdiği mektupta; kişisel ihtiyaçlarını gidermekte zorlandığını, doktoru tarafından sert ve düz yatakta yatması gerektiği söylenmesine rağmen bu ihtiyacının karşılanmadığını, tedavi sürecine dair rapor ve belgeleri talep etmesine rağmen verilmediğini, hastaneye sevk taleplerinin karşılanmadığını, aylarca ve bazen yıllarca sevk taleplerinin görmezden gelindiğini, son kalp ameliyatından sonra yaklaşık bir yıl boğazından kan geldiği ve defalarca hastane sevki çıkarılmasına rağmen götürülmediğini, hapishanede bulunan kampüs hastanesinde sadece kan örneği alınarak geri gönderildiğini, bu tahlil sonuçlarının da kendisine verilmediğini, bir defasında yine kan kustuğu için acile kaldırıldığını, tahlil yapılıp geri gönderildiğini ancak tahlil sonuçları için hastaneye götürülmediğini ve rahatsızlığına dair tedavi verilmediğini, Hemoroid hastalığı için götürüldüğü bölümde “MR çekip ona göre müdahale edeceğiz” dendiği halde, tetkiklerin yaptırılmadığını, rahatsızlığının artması üzerine ancak Haziran ayında hastaneye sevk kararı verildiğini belirten Şahin, ancak halen hastaneye götürülmediğini, bunun gibi onlarca olay yaşadığını, revire sadece ayda bir kere çıkabildiklerini, sayı sınırı nedeniyle bazen ayda bir bile çıkarılmadıklarını” belirttiğini aktardı.

 

Özgür Erhan Özel ve Hasta Tutsaklar Serbest Bırakılsın”

Özgür Erhan Özel’in ağabeyi ise kardeşinin durumu hakkında “Kardeşim Erhan 20 yıldır kronik Kalp ve Hipertansiyon hastası, ayrıca kasığında da Fıtık olduğu için ameliyat tarihi verilmesine rağmen hala ameliyatı yapılmadı.” Diyen ağabeyi; “. Ağır kronik hale gelmiş Kalp hastalığının yanı sıra hapishane koşullarında hastalıklarına yenileri eklendi. Kardeşimin de kaldığı 16 kişilik koğuşlar 27 kişilik koğuşa dönüştürülmüş fakat bu “artırılmış kapasite”nin de üzerinde mahpus aynı yerde tutuluyor. Kalp ve kronik solunum hastaları için bu kalabalık ortam büyük bir risk taşıyor” diyerek kardeşinin sağlığı bakımından daha uygun bir koğuşa yada hapishaneye sevkini istediğini belirten Şahin “Hasta Mahpus Erhan Özel ve bütün ağır hasta ve yaşamını tek başına sürdüremeyecek durumdaki mahpusların serbest bırakılarak sağlık ve yaşam haklarının korunması için yetkilileri göreve, kamuoyunu duyarlılığa çağırıyor, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’a hasta mahpuslarla ilgili verdiği sözü hatırlatıyoruz” dedi.

 

Açıklama “Erhan Özel Serbest Bırakılsın”, “Hasta Mahpuslar Serbest Bırakılsın”,

Tedavi Haktır, Engellenemez” sloganlarıyla sona erdi.