< "Serbest Bırakılması İçin Her Türlü Mücadeleyi Vereceğiz”

İHD İstanbul Şubesi ve TİHV İstanbul Şubesi, tutuklanan TTB Genel Merkez Konsey Başkanı Şebnem Korur Fincancı'nın serbest bırakılması talebiyle basın toplantısı düzenledi. İnsan hakları savunucuları “Arkadaşımızın en kısa zamanda özgürlüğüne kavuşması ve hakikatin görünür kılınması için başta yasal itiraz süreçleri olmak üzere her türlü çabayı göstereceğiz” dedi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) İstanbul Şubesi, tutuklanan TTB Genel Merkez Konsey Başkanı Şebnem Korur Fincancı'nın serbest bırakılması talebiyle İHD İstanbul Şubesi'nde basın toplantısı düzenledi.

Salona “Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı Serbest Bırakılsın” yazılı pankarta asılan basın toplantısına İHD İstanbul Şubesi Başkanı Gülseren Yoleri, TİHV İstanbul Şubesi Başkanı Ümit Efe İHD ve TİHV üyeleri katıldı.

İki kurum adına ortak basın metnini TİHV İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu üyesi Prof.Dr. Ümit Biçer okudu.

“Saygın bir bilim insanı ve kararlı bir insan hakları savunucusu olarak ömrünü sadece ülkemizde değil tüm dünyada halkın sağlığını korumaya ve başta işkence olmak üzere insan hakları ihlalleriyle mücadeleye adayan sevgili arkadaşımız Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı’nın tutuklanması hiçbir şekilde kabul edilemez!” diyen Biçer, siyasal iktidarın talimat ve müdahaleleri sonucu gerçekleşen bu tutuklama kararının yargı bağımsızlığı açısından endişe, demokrasi değerleri bakımından ise utanç verici olduğunu belirtti.

Siyasal iktidar ve destekçilerinin günlerdir damgalayıcı, itibarsızlaştırıcı ve suçlulaştırıcı söylemlerle Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı’nın tutuklanmasını kamuoyu nezdinde gerekli ve meşru hale getirme çabası içinde olduklarını belirten Biçer, yargıya yönelik talimat ve müdahaleler sonucu bugün verilen tutuklama kararının, yargı bağımsızlığı açısından endişe, demokrasi değerleri bakımından da kabul edilemez olduğunu belirtti.

Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı’nın 21 Ekim 2022 tarihinde avukatları aracılığıyla ifade vermeye hazır olduğunu Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na ilettiğini hatırlatan Biçer, buna rağmen hukuk dışı bir şekilde sabaha karşı evine baskın yapılarak gözaltına alınarak apar topar Ankara’ya götürüldüğünü belirterek “Avukatları gözaltı kararını veren Cumhuriyet Savcısı’na hiçbir şekilde ulaşamaz ve süreçle ilgili bilgi alamazken kolluk güçlerinin marifetiyle basına servis edilen dezenformasyon amaçlı haberlerle “soruşturmanın gizliliği” dahil pek çok temel hukuk ilkesi kasıtlı bir şekilde ihlal edildi” dedi. .

İHD ve TİHV olarak 21 Ekim 2022 tarihinde Şebnem Korur Fincancı’nın hedef gösterilerek hakkında soruşturma başlatılmasını ve hukuk dışı bir şekilde gözaltına alınmasını kınamış ve derhal serbest bırakılması gerektiğini ifade ettiklerini aktaran Biçer, bugün ise tutuklandığı için aynı talebi dile getirmek için bir arada olduklarını belirtti.

“Bu tutuklama her şeyden önce bu ülkede düşünce ve ifade özgürlüğünü tümden ortadan kaldırmaktadır. Bu tutuklama bilimi, iyi hekimliği, başta işkence olmak üzere insan hakları ihlallerinin önlenmesini, barış ve demokrasi mücadelesini engellemektir. Başka bir deyişle tüm topluma gözdağı vermektir” diyen Biçer, “Bu kabul edilemez tutuklama kararı karşısında hiçbir şekilde sessiz kalmayacaklarını vurgulayarak undan önce olduğu gibi bundan sonrada her koşulda hakikate, iyi hekimliğe, hukukun üstünlüğüne, insan hakları, barış ve demokrasi mücadelesine sahip çıkmaya devam edeceğiz. Sevgili arkadaşımızın en kısa zamanda özgürlüğüne kavuşması ve hakikatin görünür kılınması için başta yasal itiraz süreçleri olmak üzere her türlü çabayı göstereceğiz” dedi.

 

“Saygın bir bilim insanı ve kararlı insan hakları savunucusu olarak ömrünü sadece ülkemizde değil tüm dünyada halkın sağlığını korumaya ve başta işkence olmak üzere insan hakları ihlalleriyle mücadeleye adayan Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı onurumuzdur” diyen Ümit Biçer, bu hukuksuzluk ve haksızlığa karşı Türkiye ve dünyada oluşan dayanışma ortamlarının da katkısıyla Şebnem Korur Fincancı’yla en kısa sürede kucaklaşacaklarından şüphelerinin olmadığını vurguladı.