< Avukat Uçar'a İşkenceyi Gizleme Amaçlı Müdafilik Kısıtlaması

Avukat Sezin Uçar'ın Dilek Arsu, Seda Baykan ve Mehmet Mustafa Uzkar'ın avukatlığını yapması Bursa 2. Sulh Ceza Hakimliği tarafından yasaklandı. Uçar hakkındaki yasaklamaya İstanbul 13. ve 27. Ağır Ceza mahkemelerinde devam eden davaları gerekçe olarak gösterildi.

İzmir Dikili'de 17 Eylül akşamı gözaltına alınan Dilek Arsu, Seda Baykan ve Mehmet Mustafa Uzkar ile görüşmek isteyen Ezilenlerin Hukuk Bürosu (EHB) avukatlarından Sezin Uçar'ın avukatlık mesleğini yapması engellendi.

Müvekkilleri ile görüşmek üzere dün Bursa İl Emniyet Müdürlüğü TEM Şube Müdürlüğü'ne giden Uçar, hakkında süren davalar gerekçe gösterilerek müvekkilleriyle görüştürülmedi.

Bursa Cumhuriyet Başsavcılığının talebi üzerine, Bursa 2. Sulh Ceza Hakimliği, "CMK'nın 151. maddesinin 3. fıkrasında, '149. maddeye göre seçilen veya 150. maddeye göre görevlendirilen ve TCK'nin 220 ve 314. maddesinde sayılan suçlar ile terör suçlarından şüpheli sanık veya hükümlü olanların müdafilik veya vekillik görevini üstlenen avukat hakkında bu fıkrada sayılan suçlar nedeniyle kovuşturma bulunması halinde müdafilik veya vekillik görevini üstlenmesi yasaklanabilir' hükmünün yer aldığı"nı hatırlattığı kararında Uçar hakkında İstanbul 13 ve 27. Ağır Ceza mahkemelerinde süren davalar bahane edildi.

Hakimlik kararında, CMK'nın 151. maddesinin 3 ve 4. fıkraları gerekçe yapılarak Uçar'ın 1 yıl süreyle Seda Baykan, Dilek Arsu ve Mehmet Mustafa Uzkar'ın avukatlığını yapması yasaklandı.

 

"Ankara Gar Katliamı Ve Cenaze Töreninde Gözaltı-İşkence Davaları Gerekçe Gösterildi"

Kararı değerlendiren avukat Sezin Uçar, AKP iktidar tarafından 2005 yılında CMK'ya eklenen düzenlemenin 2016 yılındaki darbe girişimin ardından uygulanmaya başlandığını belirtti.

Yasaklamaya gerekçe yapılan hakkındaki süren davalara ilişkin bilgi veren Uçar, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki davada kendisiyle birlikte çok sayıda avukat arkadaşı bulunduğunu ve 10 Ekim Ankara Gar Katliamıyla ilgili olduğunu aktardı. Uçar, 27. Ağır Ceza Mahkemesi'nde süren davanın ise müvekkillerinin cenaze törenleri, otopsi işlemleri gibi avukatlık mesleğiyle ilgili bir dava olduğunu belirterek, yasaklamanın keyfi olduğunu vurguladı.

 

"Avukatların Görevlerini Yapmaları Engelleniyor"

Kendisi ve çok sayıda avukatın süren davaları gerekçe yapılarak müvekkillerinin gözaltı, savcılık ve hakimlik süreçlerini takip etmelerinin engellendiğine dikkat çeken Uçar, daha önce bu sınırlamanın gözaltı, savcılık ve hakimlik sürecini kapsadığını hatırlatarak, bu kez 1 yıl gibi uzun bir süreyle uygulandığını belirtti.

 

"Amaç İşkenceyi Gizlemek"

Avukat-müvekkil görüşmesinin engellenmesinin amacının işkenceyi gizlemek olduğunu vurgulayan Uçar müvekkillerinin gözaltına alınırken ve hastane sırasında işkenceye maruz kaldığını belirterek "İşkencenin bulgulanmasının önüne geçmek, hukuki yardımda bulunmasının engellenmesi daha fazla hak ihlali ve işkence anlamına geliyor" dedi.

 

"Uzun Süreli Yasak Hapishanedeki İşkenceyi Gizlemeyi Hedefliyor"

1 yıl gibi uzun bir süre yasak kararının muhtemel tutuklama sonrası hapishane ziyaretini de engelleme amacı taşıdığını söyleyen Uçar, "Gözaltının ardından hapishanede karşılaşabilecekleri işkenceyi gizlemeyi hedefliyor. Bu da bize hapishane sürecininde hukuksuzca sürebileceğini gösteriyor" diyerek, bu kararın aynı zamanda avukatlara gözdağı vermek amacı taşıdığını ifade etti.

Diğer yandan Uçar'ın müdafiliğine kısıtlanma getirilen İzmir Dikili'de işkenceyle gözaltına alınan Dilek Arsu, Seda Baykan ve Mehmet Mustafa Uzkar aileleriyle birlikte yarın (20 Eylül Salı) saat 11.00'de İHD İstanbul Şubesi'nde basın toplantısı düzenleyecek.