"Hasta Tutsak Murat Aktaş Serbest Bırakılsın"

İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, Galatasaray Meydanı'nda hasta tutukluların durumuna dikkat çekmek amacıyla her hafta düzenlediği F eyleminin 273'üncüsünü 17 Haziran gerçekleştirdi.

Bu haftaki eylemde Edirne F Tipi Hapishanesi'nde bulunan hasta tutsak Murat Aktaş'ın durumuna dikkat çekildi.

"Tecrit Öldürür F Tipi Hapishaneler Kapatılsın" ve "Tecrit Öldürür Dayanışma Yaşatır" pankartlarının açıldığı eylemde, "OHAL işkencesine son", "Murat Aktaş serbest bırakılsın" ve "İnsan Haklarıyla İnsandır" sloganları atıldı.

Murat Aktaş'ın avukatı Seher Dursun, bir çok tutsak gibi ciddi sağlık sorunları bulunan Aktaş'ın tedavisinin hapishane koşullarında mümkün olmadığını belirtti.

Ayrıca tutsakların mahkeme ve hastaneye tek kişilik hücrelere bölünmüş ring araçlarıyla götürülmek istendiğini aktaran Dursun "Tutsaklar mahkemeye de hastaneye de bu araçla gitmeyi reddediyorlar. Bu nedenle de Murat Aktaş'ın ve siyasi tutsakların tedavi olması imkansızlaşıyor" dedi.

Eylemde konuşan Aktaş'ın kardeşi Emre Aktaş, ağabeyinin Tekirdağ F Tipi Hapishanesi'nden Edirne F Tipi Hapishanesi'ne sürgün edildiğini hatırlatarak, abisinin ayaklarında lekelerin meydana geldiğini ve cilt kanseri riski taşıdığını söyledi. Ağabeyinin muayenesinin hapishane yönetimi tarafından çeşitli gerekçelerle engellendiğini aktaran Aktaş, hastalığın vücudunda hızla yayıldığını vurguladı.

13 yıldır hapishanede kalan bir insanın bu hastalıkları hapishanede atlatmasının mümkün olmadığını belirten Aktaş, "Devlet hasta tutukluların sağlık haklarını engellemekle insanlık suçu işliyor. Bu konuda tutsak yakınları ve duyarlı kesimler tarafından bir şeylerin yapılması gerekiyor" dedi.

Aktaş'ın konuşmasının ardından bu haftaki basın açıklamasını İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu üyesi Meryem Bars yaptı.

Gözaltında kaybetmeler, faili belli cinayet ve katliamların Türkiye'de olağanlaştığını belirten Bars, halkın buna karşı tepki göstermesinin hükümet tarafından engellendiğini söyledi.

Demokrasi adı altında ülkenin bir kişinin iradesine teslim edilmek istendiğini ifade eden Bars, aydınların ve aydınlık yüzlerin hapishanelerde tecrit ve en ağır işkence konumlarında olduklarını kaydetti.

Murat Aktaş'ın 2004 yılında tutuklanarak Metris Hapishanesi'ne konulduğunu hatırlatan Bars, şu an Edirne F Tipi Hapishanesi'nde olduğunu ve yaklaşık 5 yıldır sağlık sorunlarının arttığını söyledi.

Revir ve hastane doktorlarının Aktaş'ın sağlık sorunlarını bildikleri halde tanı ve tedaviyi uzun yıllar yapmadıklarını aktaran Bars, "Yapılan ameliyatla biyopsi için ayak bileğinden alınan parça aylarca hapishane revirinde tutularak tahlil için gönderilmez. Murat Aktaş'ın onlarca dilekçe ve suç duyurusunda bulunmasıyla ve 6 ay sonra hastaneye gönderilen parçanın sonucunu almak daha zor olmuştur" dedi.

2 yıl önce kanser şüphesi ile alınan biyopsiden sonra herhangi bir tedavinin yapılmadığını paylaşan Bars, Aktaş'ın ayakta fazla kalamadığını ve yürümekte zorluk çektiğini ifade etti.

Bars, Aktaş'ın cezaevinin verdiği yemekleri yiyemediğinden kaynaklı kilo ve güç kaybı yaşadığını belirterek, "Ayrıca mide ve bağırsak hastalıkları nedeniyle endoskopi ve kolonoskopi yapılmış, bağırsakta nodül olduğu belirtilmiş olmasına karşın herhangi bir tedavi uygulanmamıştır" ifadelerini kullandı.

Bars, son olarak Murat Aktaş ve tüm hasta tutukluların çok geç olmadan serbest bırakılmasını istedi.