< < Afrin Bombalanıyor, Kürt Halkı Afrin’e İlerliyor

TC’nin Afrin’i işgal saldırısının 51. gününde, TSK gece yarısı Afrin şehir merkezini uçaklarla bombalamaya başladı.

Yüzbinlerce kişinin yaşadığı Afrin’de gece ve sabah saatlerinde çok sayıda hava saldırısı düzenlendi.

Bombardımanın haberi duyulduğunda gece geç saatlerde Avrupa’nın çeşitli merkezlerinde eylemler, işgaller yapılırken, Kürdistan halkı sokaklara çıktı, ayaklanma çağrıları yapıldı.

Kuzey Suriye Demokratik Federasyonu Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Foza Yusif, başta Rusya olmak üzere uluslararası güçlerin Efrîn halkına yönelik katliamdan sorumlu olduklarını söyledi, “Dört parça Kürdistan’daki ve yurtdışındaki halkımıza seferberlik çağrısı yapıyorum, bu her yerde gerçekleşmelidir. Bugün Efrîn, yarın Minbic ve sonra da sırada tüm Suriye var. Erdoğan Guta halkını Efrîn’de katliam karşılığında sattı. Bu yüzden Kuzey Suriye halkımız her yerde ayağa kalkmalıdır. Bu insanlık suçuna karşı çıkmalıyız. Dört parça Kürdistan’daki gençler Çağın Direnişi etrafında kenetlenmeli ve QSD’ye katılarak Efrîn’e gitmeleri gerekiyor” dedi.

KCDK-E Eş Başkanlık Divanı, Erfin’e yönelik Türk devletinin işgal ve soykırım saldırılarına karşı sokaklara çıkma çağrısı yaparken, KJK Koordinasyonu da “şimdi, insanlık onuru için büyüyen bu direnişe destek vermek, sokaklara akmanın anıdır. Tüm dünyayı yaşanan bu savaş suçuna, Kürt soykırımına karşı uyarmalıyız” diyerek çağrı yaptı.

TEV-DEM Yürütme Kurulu, dünyanın her tarafında yaşayan Kürt halkına Efrin için ‘aralıksız serhildan’ çağrısı yaptı; Almanya Demokratik Kürt Toplum Merkezi (NAV-DEM), “Onurumuza, varlığımıza, tarihimize, halkımıza ve toprağımıza sahip çıkmalıyız” dedi. Halkların Birleşik Devrim Hareketi (HBDH), “Nefes aldığımız her gün katillerden hesap soracağız, onların halkımıza yaşattıkları cehennemi biz de onlara bu dünyada yaşatacağız” derken, KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanlığı da Kürtleri, dünya halklarını ve BM daimi üyelerinin etkin devreye girerek işgal önünde barikat kurmaya çağırdı. KCK, “Halkımız için ayağa kalkma günü bugündür” dedi. Efrin Özerk Yönetimi de, Efrin’de Türk devletinin işlediği sivil katliamların durdurulması için BM Güvenlik Konseyi’ne çağrı yaptı.

 

Kürdistan halkları ise yönlerini Afrin’e çevirdi.

İşgal saldırılarına rağmen Afrin’de halk topraklarını terk etmezken, kentte canlı kalkan eylemi yapmaya başladı. Kente uzun bir araç konvoyu oluştu.

Halkların Birlik ve Dayanışma Kurumu (SYPG), Özgür Sosyalist Kadınlar (JAS) Efrîn’e yönelik işgal saldırılarına karşı bir canlı kalkan grubu göndereceklerini açıkladı.

Cizire bölgesinde binlerce kişi Afrine yola çıktı. Qamişlo ve Heseke’den yola çıkan araç konvoyları Afrin’e gitmek üzere Til Temir ilçesinde toplandı.

Halepçe halkı da Kürdistan Özgür Toplum Hareketi (Tevgera Azadî) öncülüğünde Afrîn’e destek vermek ve Türk devletinin saldırılarını protesto etmek amacı ile alanlara çıktı, “Afrîn düşerse bütün Kürdistan düşer” dedi.

Süleymaniye’nin Ranya ilçesinde düzenlenen protesto gösterilerinde ise BM bu saldırılara sessiz kaldığı için kınandı.

Kobane’de de Özgür Kadın Meydanı ve Şehit Dicle Şehitliği’nde toplanan binlerce kişi, Afrin’e yola çıktı.

 

Efrin Demokratik Özerk Yönetimi de bombardıman altındaki Newroz Meydanında son gelişmelere ilişkin açıklama yaptı. vermeli, bir an önce ateşkes sağlanmalı ve hava sahası kapatılmalı” dedi.

Kuzey Suriye Federasyonu kentlerinden gelen halkların da destek verdiği açıklama öncesi halaylar çekildi, sık sık “Bijî berxwedana Efrinê” sloganları atıldı. Açıklama sırasında kentin yakınına top atışları yapılırken, kentin üzerinde ise SİHA ve keşif uçakları dolaştı. 

Bu saldırıların salt Türkiye’nin değil, dünyanın başta gelen ülkelerinin kararı neticesinde olduğu söylenen açıklamada, “Bu saldırıların ortağı, işgalcilere silah yardımı yapanlardır. İşgale, halkın katledilmesine göz yumanlardır. Bu katliama ses çıkarmayanlar ortaktır. Çocukların ve kadınların Efrin’de katledilmesine göz yumanlar halen kana doymamışlar. Efrin halkının eşsiz ve tarihi 51 günlük direnişi, savaşçılarına verdiği destek tarihidir. Ya bu topraklarda öleceğiz ya da işgalcilerin kanlı kirli ayaklarıyla topraklarımıza girmelerine izin vermeyeceğiz

(…)Halkların kardeşliği Efrin’de ortaya çıktı. Efrin yenilirse Ortadoğu’da yaşayan bütün halklar yenilir. Efrin halkı kazanacak, direnen halklar kazanacak. Efrin’de halkın katledilmesini istemiyoruz. Soykırıma ve katliama karşı hızlıca uluslararası güçler kararını vermeli, bir an önce ateşkes sağlanmalı ve hava sahası kapatılmalı” denildi.

Açıklamanın ardından halk, Eşrefiye Mahallesi’nde nöbete geçti.

 

Bu arada, ANHA’nın haberine göre son 48 saat içerisinde 450 Türk askeri ve ÖSO çetesi öldürüldü.