"82 Yaşındaki Ağır Hasta Tutsak Makbule Özer Serbest Bırakılsın"

 

İHD İstanbul Şubesi 631. F oturmasında Van Yüksek Güvenlikli Zindanı'nda tutuklu bulunan, 82 yaşındaki Makbule Özer‘in durumuna dikakt çekti. Yaşı ve hastlaıkları nedeniyle özel bakım gerektiren Özer'in serbest bırakılması istendi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu 631. F Oturmasında 82 yaşındaki ağır hasta tutsak Makbule Özer'in sağlıj durumuna dikkat çekti.

"Ağır Hasta Mahpus Makbule Özer Serbest Bırakılsın" ve "Tedavi Haktır Engellenemez" yazılı pankartların açılarak hasta tutsakların fotoğraflarının taşıdığı eylemde basın açıklamasını Hatice Onaran okudu.

 

"Tedavi Hakkından Politik Tutsaklar Hariç Tutuluyor"

Ceza infazında tecridin bir standart uygulamaya dönüştürülmesine paralel olarak, zindanlarda hak ihlallerinin arttığını, sağlık ve tedavi hakkına erişimin ise, bütün zindanlarda ve bütün tutsaklae için, ciddi ve tutsakların yaşam haklarını tehdit eder şekilde sorun olmaya devam ettiğini vurgulayan Onaran, hasta tutsakların tedavi maksadı ile serbest bırakılmasına dair var olan yasal imkânın ise istisnai olarak ve çoğu defa politik nedenlerle zindanlarda bulunanları hariç tutarak uygulandına dikkat çekti.

 

"Rehabilitasyon Amaçlı Olduğu İddia Edilen R Tiplerinde Tutsaklar Ölüme Terk Ediliyor"

Hasta tutsaklar için rehabilitasyon amaçlı kurulan R Tipi zindanların önerildiğini söyleyen Onaran, derneğe yapılan onlarca başvurunub, R Tipi zindanların tutsakların tedavi edildikleri yerler olmadığını, aksine tutsakların bu zindanlarda ölüme terk edildiklerini gösterdini söyledi.

Halihazırda hizmet veren Elazığ, İzmir-Menemen ve İstanbul Metris R Tipi zindanların kapasitelerinin çok sınırlı olması yanında, hasta tutsakların kendi hallerine terk edildikleri, birbirlerine bakım vererek hayatta kalabildikleri bilgisi kayıtlara geçmekte olduğunu ifade eden Onaran, R Tipi zindanların hasta tutsakların tedavi ve rehabilitasyonu için bir alternatif olmadıklarını, nedenle hasta, yaşlı, engelli ve bakıma muhtaç mahpusların serbest bırakılarak sağlık ve yaşam haklarının korunması gerekmektiğini vurguladı.

 

"Makbule Özer 82 Yaşında Ve Yüzde 52 Engelli"

Hastalıkları ve ileri yaşından dolayı yaşamını sürdürmek için özel bakıma ihtiyaç duyan tutsaklardan birinin de 82 yaşındaki ağır hasta tutsak Makbule Özer olduğunu belirten Onaran sağlık durumuna ilişkin bilgileri aktardı.

82 yaşında, fiziki engelli ve % 52 engelli raporu bulunan Makbule Özer; diyabet, astım, kemik erimesi ve tansiyon hastası olup, doğuştan yürüme engelli. Bu hastalıkları ve yaşlılığa bağlı sorunları nedeniyle özel bakıma ihtiyaç duyuyor ve kişisel ihtiyaçlarını ancak yakınlarının yardımı ile karşılayabiliyor.

23 Temmuz 2022 tarihinde gerçekleştirilen 539. F Oturması’nda da durumuna dikkat çekilen Makbule Özer, kendisi ve eşi hakkında verilen toplam 2 yıl 1 aylık hapis cezasının kesinleşmesi üzerine, ilk olarak 9 Mayıs 2022 tarihinde tutuklandı. Hastalıklarının ileri derecede olması ve hapishane koşullarının sağlığına olumsuz etkisi nedeniyle sevk edildiği Adli Tıp Kurumu(ATK), düzenlediği raporda ”hapiste kalamaz” dediği için, infazı ertelenerek serbest bırakıldı.

 

"İleri Yaşı Ve Hastalıklarına Rağmen Tekrar Tutuklandı"

Aradan geçen sürede sağlık durumunda bir düzelme olmamasına rağmen, Makbule Özer 22 Nisan 2024 tarihinde yeniden tutuklanarak ve zindana götürüldü.

Gelişmeler hakkında bilgi veren oğlu anlatımında;: “Annem bu yıl 82 yaşına girdi. Doğuştan iki ayağında sakatlığı var. Kemik erimesi var, astımı, nefes darlığı var, seçimden 1 ay önce İstanbul ATK’ya gitti. Annem ATK’ya giderken lavaboda düşüp ayağını incitmişti. Bu yüzden yürüyemiyordu, sağlığı kötüydü. Buna rağmen ATK ‘R Tipi bir hapishanede kalabilir’ raporu verip bunu Van Edremit Savcılığı’na göndermiş. Savcılık tutuklama kararı çıkarmış ve rapor savcılığa geldikten saatler sonra ise annem tutuklandı. …En yakınımızda olan R Tipi Hapishane Elazığ’da, diğerleri İzmir ve İstanbul’da. Annemizin Elâzığ bile olsa, başka bir hapishaneye götürülmesini değil, … serbest bırakılmasını istiyoruz…” diyerek Makbule Özer'in sağlık durumunu aktardı.

 

"Makbule Özer Serbest Bırakılsın"

Tutuklanmadan evvel, infazın “ev hapsi” şeklinde uygulanması talebinde bulunmasına rağmen bu talebi kabul edilmeyen Makbule Özer’in yeniden tutuklanmasının, sağlık ve yaşamına ağır tehdit oluşturmakta olduğunu vurgulayan Onaran, Makbule Özer'in bir an önce serbest bırakılması gerektiğini ifade etti.

Eylem "Makbule Özer Serbest Bırakılsın", "Hasta Mahpuslar Serbest Bırakılsın", "Tedavi Haktır Engellenemez" sloganları atılarak sona erdi.