"Besiye Özer Serbest Bırakılsın"

 

İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu 623. eyleminde Besiye Özer'in sağlık durumuna dikkat çekti. Gebze Kadın Kapalı Zindanı'nda tutuklu bulunan Özer'in yaşamının tehlikede olduğu belirtilerek serbest bırakılması istendi.

Hasta tutsakların durumuna dikkat çekmek ve tedavilerinin önündeki engellerin kaldırılması için İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonunun düzenlediği F Oturmasının 623.'sü ağır hasta tutsak Besiye Özer için gerçekleşti.

Açıklamada hasta tutsakların fotoğrafları taşındı, "623. F Oturması hasta mahpus besiye Özer Serbest Bırakılsın" ve "Tedavi Haktır Engellenemez" yazılı pankartlar açıldı.

Basın metnini okuyan Cüneyt Yılmaz ceza infazında ayrımcı uygulamalara her geçen gün yenileri eklenerek, tutsakların haklarına yönelik gaspların artmakta olduğunu belirterek bu uygulamalardan birinin özel yaşam alanlarının kamerayla izlenmesi olduğunu, özellikle kadın tutsaklar bakımından daha fazla şikâyet konusu yapıldığını belirterek, "Özel hayatın gizliliği bu uygulama ile açıktan ihlal edilirken, bu ihlale yönelik itirazda bulunan mahpuslar cezalandırılmaktadırlar" dedi.

 

"Banyo Ve Tuvaleti Gören Kameraları Kapatan Tutsakların Tahliyeleri Engellendi"

Elazığ Kadın Kapalı Zindanı'n%da tutulan tutsaklara, 8 Haziran 2018 güf veeeeeü banyo ve tuvaleti gören kameraları kapattıkları için önce 11 gün hücre cezası verildiğini, adından kameralara zarar verdikleri için haklarında iki ayrı dava açıldığını söyleyen Yılmaz, İdare ve Gözlem Kurulu'nun bu nedenle şartlı tahliyelerini engellendiğini aktardı.

 

"Özellikle Politik Tutsaklara Yönelik Hak Gaspşarı İşkenceye Çevriliyor"

Görüş ve telefon hakkının kullanımında da suç tipine göre ayrımın devam etmekte, olduğunu politik suçlar nedeniyle tutsak olanların görüş ve telefon görüşmelerine keyfi kısıtlamalar uygulanarak görüntülü telefon haklarının gasp edildiğini ifade eden Yılmaz, bu ayrımcı uygulamaların hasta tutsakların tedavi ve sağlığa erişim koşulları bakımından da geçerli olduğunu ve özellikle politik tutsaklar için bu süreç işkenceye çevrildiğine dikkat çekti. Yılamaz "İnfazda eşitlik ilkesi uyarınca ceza infazında her türlü ayrımcılığın önlenmesi için yetkililere sorumluluklarını hatırlatıyoruz" dedi.

Yılmaz 623. F Oturması’nda halen Gebze Kadın Zindanı'nda tutulan hasta tutsak Besiye Özer’in durumunu paylaşıtı.

 

"Bedriye Özer'in Ameliyat Sonrası Sağlık Durumu Hızla Bozuluyor"

47 yaşındaki Besiye Özer; rahim içinde bulunan kitle nedeniyle ameliyat edilmiş, ancak ameliyattan sonra da şikayetleri devam etmiştir. Bu ameliyat sonrasında gelişen erken menopoz yanında, anemi, unutkanlık, göğüste şiddetli ağrı ve sıkışma ve zaman zaman yaşadığı kilo kaybı da bu şikayetlere eklendi.

Kız kardeşinin anlatımına göre; daha ağır sağlık sorunları yaşayan tutsakların önüne geçmemek için şikayetlerinin kamuoyuna duyurulmasını uzun süre engelleyen Besiye Özer’in sağlık durumu, hızla bozuluyor.

 

"Tedavisi Yapılamıyorsa Serbest Bırakılsın"

2017 yılında Kocaeli Üniversitesi Hastanesi’nde yapılan rahim ameliyatı sonrası şikayetleri devam ettiği halde, tedavi ve kontrollerindeki aksamalar önlenmiyor. Bu ameliyat nedeniyle erken menopoza girdiği için özel bir tedavi ve beslenme gerekiyor ancak bu sağlanmıyor. Son dönemde gelişen göğsündeki sıkışma ve ağrı ailesini büyük bir endişeye sokmuş durumda. “Tedavisi için gerekenler yapılsın, hapishanede bu tedavi yapılamıyorsa kardeşim serbest bırakılsın” diyerek kardeşinin sağlık ve yaşam hakkının korunması için yardım isteyen kız kardeşi, bütün hasta mahpuslar için bu hakkın sağlanması için de çağrıda bulunuyor.

 

Videoyu izlemek İçin Tıklayınız.