< Asm Çalışanları "Vergide Adalet İstiyoruz"

İstanbul Tabip Odası ve Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası(SES), ‘vergide adalet talebiyle’ Eyüp’te bulunan Güzeltepe Aile Sağlığı Merkezi önünde basın açıklaması düzenledi.

Sağlık emekçileri Güzeltepe ASM önünde “Aile Hekimliği Çalışanları Vergide Adalet İstiyor” yazılı pankart açarak "Yüksek Vergi Kesintisine Son”, “Vergide Adalet İstiyoruz”, “%35 Vergi Olur Mu?”,“Vergide Adalet İçin Süresiz Eylemdeyiz” dövizleri taşıdı.

"Ekonomik Kayıplarımız Artacak" Kurumlar adına ortak açıklamayı İstanbul Tabip Odası Aile Hekimliği Komisyon üyesi Egemen Efe okudu.

Aile hekimliği çalışanlarının vergide adalet için süresiz çarşamba eylemleri başlattığını söyleyen Efe, “Aile Sağlığı Merkezlerinde çalışan binlerce sağlık çalışanı 15 Mart 2024 tarihinde alınacak Şubat maaşlarında yıl sonuna dek giderek artacak vergi kesintileriyle karşı karşıya kalacak ve her malın, hizmetin giderek artacağı bir dönemde yüksek vergi kesintileri devam ederse ASM çalışanlarının ekonomik kayıpları daha da artacaktır” dedi.

 

"Hükümet Kaşıkla Verdiğini Kepçeyle Alıyor"

Ekonomik krizle birlikte ücretli çalışanların üzerindeki vergi yükü ve temel ihtiyaçlar üzerinden alınan dolaylı vergilerin oranının giderek daha fazla artırıldığını ifade eden Efe, “Çalışanların üzerine eklenen yük dayanılmaz hale gelmiştir. Vergi dilim sınırları yıllar içinde enflasyonun çok daha altında bir oranda artırıldığından daha ilk aydan itibaren yapılan zamlar vergi dilimi içinde kaybolmakta, hükümet kaşıkla verdiğini kepçe ile alma politikaları devam etmektedir” diye konuştu.

 

"Ballı İhaleler Alan Şirketlerden Alınmayan Vergi Aile Hekimliği Çalışanlarından Alınıyor"

"Kamudan ballı ihaleler alan müteahhitlerden, siyanür faciasına neden olan maden şirketlerinden alınmayan, affa uğrayan vergi, Aile hekimliği Çalışanlarından alınıyor" diyen Efe Aile Sağlığı Merkezlerinde (ASM) de sözleşmeli ve ücretli çalışanlardan alınan vergilerin artık dayanılmaz hale geldiğini vurguladı.

"Vergi Adaleti İçin Her Çarşamba Eylemdeyiz"

Giderek artan ve kronikleşen enflasyon karşısında yetersiz kalan ücretlere ek olarak ASM çalışanlarından yılın ikinci ayından itibaren başlayarak artan ve yaklaşık %35 oranında yapılan vergi kesintisinin kabul edilemez olduğunu belirten Efe "Adaletsiz ve eşitsiz oranda yapılan vergi kesintileri ASM sağlık çalışanlarının satın alma gücünü daha da düşürmekte, bu durum emeğiyle geçinen bizler açısından haksız ve ölçüsüz bir durum yaratmaktadır. 21 Şubat ta tüm ASM’de Vergi İndirimi yapılana dek her çarşamba süresiz ylemdeyiz” dedi. ‘

 

"Haklarımız Ve Halk Sağlığı İçin Mücadelemizi Sürdüreceğiz"

Sağlık Bakanlığı Ve Maliye Bakanlığı eylemlerinin ikinci haftasında sessizliğini koruduğunu söyleyen Efe, yetkililere seslenerek “Sağlık ve maliye bakanlığına soruyoruz şubat ayı ve sonraki aylarda yüksek vergi kesintilerinden vazgeçecek misiniz? Bugün Türkiye'nin tüm aile sağlığı merkezlerinden yine sesleniyoruz. Vergi kesintilerini adil ve katlanabilir hale getirmeden, yani kesinti oranlarını %35 ten %15 sabit oranına getirmeden eylemlerimiz bitmeyecek ve her çarşamba sonuç alana dek bıkmadan devam edecektir. Halkın sağlık hakkı ve sağlık çalışanlarının hakları için mücadelemizi sürdürmeye davam edeceğiz” dedi.

 

"Milyarlar Kazananlara Vergi Affı Sağlık Emekçilerine Açlık Sınırında Ücret"

Efe’nin ardından SES Şişli Şube Eş Başkanı Fadime Kavak Sevim söz aldı. Sevim, içinde bulundukları haftanın vergi haftası olduğuna dikkat çekerek, ASM’lerde çalışan sağlık emekçilerin yüksek vergi ödediklerini söyledi.

Kavak “Bu ülkede milyarlar kazananlar, iş adamları, patronlar vergiden muaf tutulabiliyor. Onlara ödül olarak vergi affı yapılabiliyor. Biz buradan sormak istiyoruz; zaten aldığımız ücretlerden mutlu değiliz. Zaten sahte TÜİK rakamlarıyla 2 kuruş maaşa mahkum edilmiş durumdayız. Yoksulluk sınırının çok çok altındayız. Açlık sınırına yakın ücretlerle çalışıyoruz ve biz sağlık emekçileri olarak bu ücretlerde mutlu olmadığımızı belirtmek istiyoruz" dedi.

 

"Yüksek Vergiler Nedeniyle Yılın Bir Kısmında Bedava Çalışmış Oluyoruz"

Sevim, adil olmayan bir şekilde artan vergi dilimi ile çok yüksek vergi ödemekten kaynaklı da yılın belli aylarını bedava çalışmış gibi duklarına dikkat çekerek Vergi haftası nedeniyle de belki Maliye Bakanlığı bu seslenişimizi duyar. Biz kesinlikle sabit bir vergi dilimi olmasını istiyoruz" dedi.

 

"Vergide Adalet Sistemi Gelene Kadar Eylemdeyiz"

Vergi kesintisinin % 15’te sabitlenmesini istediklerini belirten Sevim "Ve bizler emeklerimizin karşılığı olan daha insanca yaşayabileceğimiz bir ücret politikasının getirilmesini de istiyoruz. Eylemlerimiz vergide adalet sistemi gelene kadar artarak devam edecek" dedi.