"Özgürlüğü Yaratma Mücadelemizden Vazgeçmeyeceğiz"

 

Mezopotamya Kadın Gazeteciler Derneği, gazetecilik faaliyetleri nedeniyle yargılanan Dicle Müftüoğlu ve Nadiye Gürbüz için İHD İstanbul Şubesi'nde basın toplantısı düzenledi.

Dicle Fırat Gazeteciler Derneği Eşbaşkanı Gazeteci Dicle Müftüoğlu ve ETHA editörü Nadiye Gürbüz mesleki faaliyetlerinden dolayı yargılanmasına ilişkin Mezopotamya Kadın Gazeteciler Derneği İHD İstanbul Şubesi'nde basın toplantısı düzenledi.

 

"Gazetecilere Dönük Yargı Tacizlerine Yenileri Ekleniyor"

Basın açıklamasını okuyan Nezahat Doğan basını tekeli altına almak isteyen iktidarın hakikatin sesi olan özgür basına dönük baskılarını tutuklama, yasak ve engellemelerle sürdürdüğünü, kendinden olmayanlara tahammülsüzlük ve ötekileştirmeyle yaklaşan iktidarın, toplumu tek tipleştirmek, korku iklimini derinleştirmek, suçlarını gizlemek ve gerçeklerin topluma ulaşmasının önünü kesmek için gazetecilere dönük yargı tacizlerine her geçen gün bir yenisini eklediğini belirtti. Gazeteciler, hedef alınıyor ve katlediliyor; hukuka aykırı bir şekilde yargılanıyor, tutuklanıyor. Gazetecilere yönelik soruşturmalar, açılan davalar ve verilen cezalar sürerken, gazeteciler yalnızca mesleklerini yaptıkları için baskı ve yasaklarla karşı karşıya kalıyor" dedi.

 

"Özgür Basını Susturmaya Çalışan İktidarın Odağında Kadın Gazeteciler Var"

"İktidarın özgür basını susturma operasyonlarının odağında ise kadın gazeteciler bulunuyor. Devlet tüm politikalarıyla saldırırken, kadın gazeteciler mesleklerinin onurunu savunmaya, sahada her türlü şiddete karşın halkın haber alma hakkını korumaya devam ediyor. İktidarın antidemokratik uygulamalarının bir yansıması olarak kadın gazeteciler hedefe koyularak susturulmaya, davalar yoluyla bastırılmaya çalışılıyor" diyen Doğan bu politikaların en önemli kanıtının ise gazeteciler açılan davalar olduğunu belirtti.

 

"Gürbüz İçin Habeler Nedeniyle 22,5 Yıl Hapis Cezası İsteniyor"

İstanbul 25’inci ağır ceza mahkemesinde görülecek olan gazeteci ETHA editörü Nadiye Gürbüz hakkında çalıştığı gazete ve yaptığı haberler gerekçe gösterilerek 22,5 yıla kadar ceza istendiğini savcılığın Gürbüz'ün, arkadaş görüşçüsü olarak kabul edildiği tutsaklara para yatırmasını, Atılım Gazetesi’nde çalışıyor olmasını, Suruç Katliamı ile ilgili yaptığı haberleri “örgüt üyeliğine” gerekçe yaptığını belirten Doğan, ikinci duruşmaya günler kala hazırlanan mütalaa sonrası yarın görülecek duruşmada karar çıkmasının beklendiğini söyledi.

 

"Müftüoğlu Hakkında İntikam Adeta İddianamesi Hazırlandı"

Bir diğer duruşmanın ise gazetecilik faaliyetleri nedeniyle yargılanan ve içi boş iddiaların örgütsel kılıfa büründürülerek tutsaklığı sürdürülen gazeteci Dicle Müftüoğlu’nun 3'üncü duruşması olduğunu söyleyen Doğan "Tutuklu olarak yargılanan arkadaşımız Dicle, önceki iki duruşmasında hazır kararlarla mahkeme tarafından hapiste tutulmaya çalışılmış, yalnızca savcılık kanaatlerince cezalandırılmak istenmiştir. Adeta bir intikam iddianamesi hazırlanarak hukuksuz bir şekilde tutuklu bulunan arkadaşımız Dicle Müftüoğlu’nun gazeteciliğinin tanığıyız!" diye konuştu.

 

"Sözümüzü Söylemeye, Görülmeyeni Göstermeye, Yazılmayanı Yazmaya Devam Edeceğiz"

"29 Şubat'ta Diyarbakır 5'inci ağır ceza mahkemesinde görülecek olan duruşmada, Kadın gazeteciler olarak adil bir yargılamanın yapılmasını, gazeteci arkadaşımız Dicle'nin yeniden özgürlüğüne kavuşmasını talep ediyoruz" diyen Doğan, gazetecilik faaliyetlerinin tutuklama gerekçesi yapılamayacağını, gazetecilerin yaptığı haberler gerekçe göstererek yargılayamayacağını söyleyen Doğan "Bu köklü geleneğin devamcıları olarak sözümüzü söylemeye, görülmeyeni göstermeye, yazılmayanı yazmaya devam edeceğiz. İktidarın piyonu medya gruplarının hedef göstermelerine boyun eğmeyeceğiz. Özgürlüğü yaratmaya yönelik mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz!" dedi. Mezopotamya Kadın Gazeteciler Derneği olarak, baskı altında mesleğini yapmaya çalışan özgür basın çalışanlarının yanında ve dayanışma içinde olduklarını belirten Doğan iktidarın gazetecilere gözdağı vermek amacıyla özgürlüğünden alıkoyduğu arkadaşlarınjny serbest bırakılmasını istedi.

 

"Gazetecilik Suç Değildir"

"Gazetecilik dün de suç değildi bugün de suç değildir. Özgür basın emekçileri olarak gazetecilerin gözaltı ve tutuklamalarla yıldırılamayacağını buradan yeniden ifade etmek istiyoruz.  Tüm demokratik kamuoyuna, meslek örgütlerine ve gazetecilere; gazeteciliği, ifade özgürlüğünü, halkın haber alma hakkını savunmaya ve mücadeleyi büyütmeye çağırıyoruz" diyerek sözlerini tamamladı.

 

"İddianameler Politik Ve Sınıfsal"

Söz alan ajansımızın editörlerinden Nadiye Gürbüz, Dicle Müftüoğlu ile birlikte 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Gününde tutuklandıklarına dikkat çekti. Haksız tutsaklığının 5 buçuk ay sonunda sona erdiğini ancak Müftüoğlu'nun hala tutsak olduğunu belirten Gürbüz, "İddianamelerimize baktığımızda gayet politik ve sınıfsal olduğunu söyleyebiliriz. Sistemin görünmez kılındığı kesimlerin sesini duyurmaya çalışan faaliyet elbette iktidarı rahatsız etti. Bizim gazeteci olduğumuzu dün de bugün de kabul etmediler. Ama gazeteciliği en hakiki biçimde bizler yapıyoruz. Halkın sesi olmaya, kadınların, emekçilerin, Kürt halkının, bu ülkede ezilen tüm kesimlerin sesi olmaya çalışıyoruz. İddianamemde de Atılım gazetesi ve ETHA'nın yasa dışı ilan edilmeye çalışıldığını söyleyebilirim. Atılım, ETHA'da çalışıyor olmak ile suç isnadıyla karşı karşıya bırakıldım. Sosyalist basına dönük tam bir saldırganlık olduğunu, çalışamaz hale getirmek, bu kurumları kapatmak ve tasfiye etmek üzerine bir iddianame. Bu saldırılar son değil, yarın da devam edecek. Biz dün olduğu gibi gazetecilik faaliyetlerimizi kendi bakış açımızla sürdürmeye devam edeceğiz. Bugünkü açıklama da oldukça kıymetli, değerli" dedi.

 

"Arkadaşlarımızın Gazeteciliğine Tanığız"

TGS Kadın ve LGBTİ+ Komisyonu'ndan Evrim Kepenek, "Nadiye ve Dicle uzun zamandır çalışan gazeteciler. Biz onların gazeteciliğine tanığız. Ama emin olun ki onları yargılamak isteyenler de gazeteciliklerine tanıklar. Gazeteci arkadaşlarımızın gazeteciliğine en azından şu anda İHD'nin kapısında bulunan polislerin tanık olduğuna eminiz. Bu davaları açıp üzerlerine gidiyorlarsa hedef susturmak. Keşke kadın gazetecileri susturmayı hedeflemek yerine şiddet uygulayan erkekleri cezalandırıp susturmayı tercih etselerdi. Dicle Müftüoğlu serbest bırakılsın" dedi.

 

"Kadın Gazetecileri Hiçbir Zaman Susturamazsınız"

Nezahat Doğan, "Biz kadın gazetecileri hiçbir şekilde susturamazsınız. Bunun için nasıl bir direnç olması gerekiyorsa burada olduğu gibi ortaklaşarak sürdürmeye devam edeceğiz. Sonuna kadar sesimizi duyurmaya, dayanışmaya ve bu mücadeleyi güçlendirmeyi, kadın gazeteciler olarak haberlerimizi yapmaya, sesi yükseltmeye devam edeceğiz. Gazeteci arkadaşlarımız serbest bırakılsın" dedi.

 

Duruşmalara Çağrı

DİSK Basın-İş Disiplin Kurulu üyesi Diren Yurtsever de, gazetecilerin duruşmalarına katılma çağrısı yaptı.

 

Videoyu İzlemek İçin Tıklayınız.