16 Mayıs 2014’ten bu yana Gezi davasından tutsak olan Ali Ekber Sever’in tahliyesi, cezaevi yönetimi tarafından 2. defa “iyi halli olmadığı” gerekçesi ile engellendi.

11 Kasım 2023 günü infaz süresi dolan ve tahliyesi beklenen 53 yaşındaki Ali Ekber Sever, şartlı tahliye için ikinci kez kurula çıktı ve ikinci kez iyi halli olmadığı gerekçesi ile hapishane tarafından şartlı tahliyesi engellendi.

Ali Ekber Sever hakkında daha önce iyi halli olduğuna dair karar verilmişken, bu kurulda Sever’in okula devam etmediği, dışarı çıktığında tekrar suç işleme ihtimali olduğu gerekçesi ile tahliyesi engellendi. Kendisine iyi halli olması için uyması gereken programlar verildi...

“İyileştirme Planı” gereği, ortaokul mezunu olan Sever’in açık öğretim lisesine devam etmesi, sınavlarına girmesi; tutsak edilmeden önce inşaat işçisi olan Sever’in cezaevinde verilen meslek edindirme kurslarına katılması ve başvuruda bulunması; konferans ve seminerlere katılması, psiko-sosyal müdahale programlarına katılması ve benzeri şartları koşuldu...

Bunların yanı sıra Ali Ekber Sever’in hüküm giydiği “örgüt üyesi olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek” maddesi, Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmişti. Buna dair de ceza aldığı mahkemeye itirazda bulunsa da, bu başvuruya da mahkemeden hiçbir gerekçe belirtilmeden “Red” kararı gelmişti.