"Tedavisi Engellenen Serhat Karsu Serbest Bırakılsın"

 

İHD İstanbul 621 F Eylemi'nde halen Erzurum/Dumlu 1 Nolu Yüksek Güvenlikli Zindanı'nda bulunan ve doktor tarafından tedavisi engellenen hasta tutsak Serhat Karsu'nun sağlık durumuna dikkat çekilerek yaşam hakkının korunması için serbest bırakılması istendi.

621. F oturmasında ağır hasta tutsak Serhat Karsu'nun durumuna dikkat çeken İHD İstanbul Şubesi, doktorların ve hapishane idaresinin Serhat Karsu'nun tedaviye erişimini engellediğini vurguladı. İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu 621. F oturmasını tedavlsl doktor tarafından engellenen hasta tutsak Serhat Karsu için gerçekleştirdi. "Tedavi Haktır Engellenemez" ve "Hasta Mahpus Serhat Karsu Serbest Bırakılsın" yazılı pankartlar açılan eylemde hasta tutsakların fotoğrafları taşındı.

 

 

Tahliyesi Gelen Hasta Tutsakların İnfazları Yakılıyor Tedavileri Engelleniyor"

Basın açıklamasını okuyan Ferit Barut, hasta tutsakların sorunlarının yapılan tüm çağrılara ve çabalara rağmen yetkililerce görmezden gelinerek Yasal mevzuat, hapislik koşullarında tedavi ve sağlık hakkına erişemeyen hasta tutsakların, tedavi maksadı ile infaz ertelemesi veya tahliye edilerek serbest bırakılmasını gerektirirken, cezasını tamamlayan hasta tutsakların dahi şartlı tahliye ve denetimli serbestlik hakları ihlal edilerek, infazları yakılarak zindanlarda tutulmaya devam ettiğine dikkat çekti.

 

"Doktorlar Hasta Tutsaklara Düşmanca Davranıyor"

Derneğe yapılan başvuruların da hapishane yetkilileri yanı sıra bazı revir ve hastane doktorlarının ve sağlık personelinin de, muayene ve tedavi sırasında tıp etiğine aykırı davranarak, mahpuslara düşmanca bir yaklaşım sergilediklerine işaret ettiği belirten Barut. "Nitekim bir başvuruda; Ankara Sincan Kampüs Hastanesi’nde muayene için odaya alınan mahpusların kelepçelerinin askerler tarafından açılması sonrasında doktorun 'bana sormadan neden kelepçeyi açtınız' diye askerlere çıkıştığı, bir diğer başvuruda ise; bir mahpusun kelepçesinin açılması talebine doktorun 'Ne olur kelepçeyi açar mısınız diyeceksiniz' diyerek, kendisine yalvarmasını istediği bildirilmiştir" dedi.

 

"Zindanlar Eza Ve Ölüm Evine Dönüştürüldü"

Bu örneklerin yetkililerin hasta tutsaklara yönelik olumsuz yaklaşımının, bazı sağlık çalışanlarının tıp etiğine aykırı davranışları ile birleşerek tutsakların tedavilerinin etkin bir şekilde engellendiğini, zindanların tutsaklar için adeta bir eza evine, ölüm evine dönüştürdüğünü gösterdiğini vurgulayan Barut, "Yasal mevzuat gereği, hapishanelerde tutulan bütün mahpusların sağlık ve yaşam haklarını korumak için gereken önlemleri almak zorunda olan yetkililere bu sorumluluklarını ve doğacak olumsuzluklardan sorumlu olacaklarını tekraren hatırlatıyoruz" dedi. 621. F Oturmasında bu hafta halen Erzurum -Dumlu 1 Nolu Yüksek Güvenlikli zindanında tutulan hasta tutsak Serhat Karsu’nun durumunu paylaştı. 13 yıl önce tutuklanan Serhat Karsu; ileri derecede mide ülseri ve reflü hastası olup, vücudunda yaygın ödem şikayeti yanında, bütün dişlerinin çürümesi nedeniyle sürekli ağrı çekiyor yemek yiyemiyor, uykusuzluk ve hareket kısıtlılığı sorunları yaşıyor. Bu durum genel sağlığını olumsuz etkilemesine rağmen tedavi ve sağlığa erişimi sağlanmıyor.

 

"Dişlerinin Ağrısından Öleceğini Bilirsem, Belki O Zaman Yaparım”

Başvuruda aktarılan bilgiye göre, Serhat Karsu’ya hekim tarafından da düşmanca bir tutum sergilendiğini, hekimlik ilkelerinin göz ardı edildiğini belirten Barut, nitekim, sağlık durumundaki hızlı bozulmanın önemli bir nedeni olan diş çürüklerinin tedavisi için götürüldüğü doktorun Serhat Karsu’ya; “dişlerinin ağrısından öleceğini bilirsem, belki o zaman yaparım” diyerek açıkça düşmanca davrandığını ve tedavisini yapmadığını söyledi.

 

"Abim Tedavi Edilmiyor, Aileyle Tüm İletişimi De Kesiliyor"

Serhat Karsu’nun sağlık durumu ve maruz kaldığı düşmanca muamelenin ailesi için de büyük bir kaygıya neden olduğunu belirten Barut, Karsu'nun kardeşinin; ”Tek istediğim şey ağabeyimin düzgün bir tedavi görüp eski sağlığına kavuşması. O orda acı çekerken biz burada rahat uyuyamayız. Her gün durumu daha da kötüye gidiyor. Ama sanki tüm bunlar yetmezmiş gibi bir de aileyle iletişimini bitirmeye çalışıyorlar, mektuplarına el koyuyorlar. Zaten hapishanede, bari tedavi etsinler” diyerek acısını ve kaygısını dile getirdiğini aktardı.

 

 

"Karsu Tedavi Olabilmesi İçin Serbest Bırakılsın"

Tedavi ve sağlığa erişimi engellenen Serhat Karsu'nun sağlık sorunlarının yaşamına tehdit oluşturmadan, tedaviye erişiminin sağlanması ve tedavi olabilmesi için infazının ertelenmesi gerektiğini vurgulayan Barut, tüm hasta tutsakların tedavilerinin sağlanması, zindanda tedavisi mümkün olmayan hasta tutsakların serbest bırakılması gerektiğini belirtti. Eylem "Hasta Mahpuslar Serbest Bırakılsın", "Serhat Karsu Serbest Bırakılsın", "Tedavi Haktır Engellenemez" sloganları atılarak bitirildi.

 

Videoyu İzlemek İçin Tıklayınız.