< Gençlik Örgütlerinin Suruç Anmasında 106 İşkenceli Gözaltı

Suruç Aileleri İnisiyatifi'nin katliamın 7'inci yılında Halitağa Caddesi'nde gerçekleştirdiği oturma eyleminin ardından, Gençlik Örgütlerinin yapacağı eyleme polis saldırdı. Polisin Kadıköy'ü ablukaya almasına gözaltılara rağmen Gençlik Örgütleri Suruç katliamını protesto etti. Çok sayıda genç işkenceyle gözaltına alındı.

İstanbul'da Suruç katliamının 7'inci yılında Kadıköy'de Halitağa Caddesi'nde yapılan oturma eyleminin ardından Gençlik Örgütlerinin saat 19.00'da Süreyya Operası önünde eylem çağrısı vardı.

Suruç Ailelerinin oturma eyleminin ardından polis kitlenin dağılmasına izin vermedi. Eylemin hemen ardından alana çıkısı olan tüm sokakları bariyer ve kalkanlarla kapatan polis çıkmak isteyenlere saldırdı.

Polis SGDF Eşbaşkanı Okan Danacı'nın da aralarında bulunduğu çok sayıda kişiyi alandan çıkarken işkenceyle gözaltına aldı. Gençlik Örgütlerinin Suruç eylemini engellemek isteyen polis Kadıköy sokaklarını ablukaya alırken Halitağa Caddesi'nde kalan kitlenin de çıkışına izin vermedi.

Polisin gençlere saldırısı Halitağa Caddesi'ndeki kitle tarafından "Suruç'un Hesabı Sorulacak", "Şehit Namırın", "Baskılar Bizi Yıldıramaz”, "Suruç Şehitleri Ölümsüzdür”, "İşkenceci Polis Hesap Verecek" sloganları ve alkışlarla protesto edildi. Polis bu kez kitleyi HDP Kadıköy İlçe binası önünde ablukaya alarak gençlik örgütlerimim eyleminin bitimine kadar kitlenin sokaktan çıkmasını engelledi.

Bir yandan polisin Hahlitağa Caddesi üzerindeki gençlere saldırısı ve gözaltılar devam ederken, gençlik örgütleri Kadıköy sokaklarında dolaşarak sloganlarını haykırdı.

Saat 19.00'da Süreyya Operası önüne çağrı yapan gençlik örgütleri, Halitağa, Söğütlüçeşme ve Bahariye Caddelerinin yoğun polis ablukasına alınması üzerine Kadıköy'ün sokaklarına gruplar dağılarak sloganlarını haykırdı, bazı sokaklarda pankartlarını açarak eylemi yapmaya başladı. Bir yandan polisin işkenceli gözaltıları sürerken gençler toplandıkları sokaklardan Süreyya Operası önüne geçmeye çalıştı.

Balıkçılar Caddesi'nde toplanan gençlik örgütleri, 33 düş yolcusunun fotoğraflarının olduğu "Suruç İçin Adalet Herkes İçin Adalet" yazılı pankart açtı. "Suruç'un Hesabı Sorulacak", Suruç'u Unutma Unutturma", Katillerden Hesabı Gençlik Soracak" sloganları attı. Gençler yaptıkları konuşmada, "7 yıl önce yoldaşlarımızı katlettiler. Yoldaşlarımızı katledenler işte buradalar, şimdi bize saldırıyorlar. 7 yıldır sürdürdüğümüz adalet mücadelesinde barikatlarını yıktık, yine yıkarız bu barikatları" dedi.

Yürüyüşe geçen gençlere polis bir süre sonra saldırdı. "Katil IŞİD, İşbirlikçi AKP", "Katil Devlet Hesap Verecek" sloganlarını atan çok sayıda genç polis saldırısında işkenceyle gözaltına alındı.

Suruç'ta katledilenleri anmak için çağrı yaptıkları Süreyya Operası önüne doğru yürüyüş başlatan gençlik örgütleri polis saldırısına rağmen Kadıköy sokaklarındaki eylemlerini sürdürdü.

Gençlik örgütleri Kadıköy'de bir çok sokaktan Süreyya Operası önüne çıkmaya çalıştı. Gençlerin eylemini engelleyemeyen polis, Süreyya Operası önünü gözaltı araçları ve polis barikatlarla kapattı.

Süreyya Operası önüne çıkmak için Sakızgülü Sokakta toplanan gençlik örgütleri burada da pankartlarını açarak sloganlarını haykırdı. Kısa konuşmalarla Suruç.katliamında yitirdikleri yoldaşlarının hesabını soracaklarını ve onların düşlerini gerçekleştirmek için mücadeleyi yükselteceklerini vurguladı.

Burada yüzlerce çevik kuvvet polisi tarafından ablukaya alınan gençlere yakın mesafeden biner gazı sıkıldı ve işkenceyle pek çok genç gözaltına alındı. Abluka altında başlayan işkence gözaltı araçlarında da devam etti.

Gözaltı sırasında SGDF üyesi Berfin Polat'a işkenceyle kelepçe takılırken kolunun kırıldığı belirtildi. Kendi taktığı kelepçeyi çıkaramayan polis itfaiyeden yardım istedi.

İtfaiye ekşğlerünğn için kelepçeyi çıkarırken "Böyle kelepçe takılmaz bu bir işkencedir" diyerek Avukatlara ve sağlık ekiplerine bilgi verilmesi gerektiğini söylediği belirtildi.

Gençlerin eylemi sırasında gazetecilerin görüntü almasını engelleyen polis basın emekçilerine de saldırarak darp etti.

Çağdaş Hukukçular Derneği sosyal medya hesabından gözaltına alınanların Vatan Caddesinde Emniyet Müdürlüğü’nde tutulduğunu belirterek"2’si çocuk toplam 106 kişi gözaltında.

2911 Sayılı Kanuna muhalefet suçlaması ile emniyet ifadeleri alınmaya başladı" ifadelerini paylaştı.