< 19 Mayıs'ta Gençler Ya İşsiz Ya Da Asgari Ücretli!

DİSK-AR, 19 Mayıs'a özel, Genç İşsizliği Bülteni’ni yayınladı, “19 Mayıs'ta Gençler Ya İşsiz Ya Da Asgari Ücretli” dedi.

Geniş tanımlı genç işsizliğinin %41 olduğu söylenen raporda özetle;

Her dört gençten birinin ne eğitimde ne istihdamda olduğu,

Ne eğitimde ne istihdamda olan kadınların oranının %32,4,

Türkiye'de genç işsizliğin dünya ortalamalarından yüksek olduğu,

Genç işsizliğin AKP Hükümeti döneminde yaklaşık 5 puan arttığı,

Yükseköğrenim mezunu gençlerin asgari ücretle çalıştığı vurgulandı.

TÜİK'in 16 Mayıs 2022'de yayımladığı 1. çeyrek verilerine göre Türkiye'de her iki genç kadından biri işsiz. İş aramaktan vazgeçen, iş bulmaktan ümidini kesen ve işgücü dışına çıkan gençlerde hem dar hem geniş tanımlı işsizlik oranı artmaya devam ediyor. TÜİK 2021 yıllık verilerine göre gençlerde dar tanımlı işsizlik oranı %21,1, geniş tanımlı işsizlik oranı ise %41'dir.

Türkiye'de genç işsizliği dünyada ön sıralardadır. AB, OECD ve G27 ülke ortalamalarından yüksek durumdadır. Mart 2022 verilerine göre genç işsizliği G7 ülkeleri ortalamasında %9,1; OECD ortalamasında %11,1; AB ülkeleri ortalamasında %14'tür. Türkiye, %21,1 ile dar tanımlı genç işsizliği ile dünyada ön sıralarda yer almaktadır.

Türkiye'de yükseköğrenim mezunu gençler asgari ücretlidir. Gençlerin birçoğu iş bulamazken yükseköğrenim mezunu gençlerin giriş ücretleri ise asgari ücret civarında kalmaktadır.

Tıp Fakültesi mezunları dışında bir fakülteden mezun olan gençlerin çok büyük bir bölümü asgari ücret civarında bir ücretle çalışıyor.

Mühendislik fakültesinden mezun gençlerden ücretlerinin asgari ücrete yakın bir ücretle işe başlayanların oranı %40-50 dolaylarında.

Sosyal bilimler, iktisadi ve idari bilimler mezunlarında bu oran %60'larda.

En iyi ücretle işe başlayanlar ise İslami bilimlerden mezun gençlerdir. İslami bilimler mezunlarında asgari ücret civarında bir ücretle işe başlayanların oranı %18'dir.