< "%40 Zam Kabul Edilemez"

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin ulaşıma getirdiği %40 oranındaki zamlarına karşı gençlik örgütleri bugün basın açıklaması ve akbil basmama eylemi gerçekleştirdi.

Saat 15.00’te aralarında DÖB’ün de bulunduğu gençlik örgütleri, İBB’nin Saraçhane binası önünde “Ücretsiz ve nitelikli ulaşım haktır satılamaz!” pankartı ile toplandı. “Bizler bu fahiş ücretleri de en temel insani hakların bizlere satılmasını da kabul etmiyoruz!” denilen açıklamada, “Gençlik olarak pandeminin ardından yüz yüze başlayan eğitim dönemini barınma ve beslenme sorunu başta olmak üzere bir dizi haklarımızın gasp edildiği bir süreç ile açmıştık. Bu sorunlar halen daha yakıcılığını sürdürüyorken şimdi de ulaşıma zam yapıldı.

Gün geçtikçe en temel haklarımızdan daha da yoksun bırakılıyoruz. Her güne bir üniversitede veya KYK yurtlarında barınmaya, beslenmeye ve ulaşıma getirilen zamlar ile uyanıyoruz. Kocaeli'de, Bursa'da İzmir'de, Çanakkale'de ulaşıma zam yapıldı. Üniversitelerde, yurtlarda yemekhanelere her gün zam yapılıyor.

Kriz var diyerek en temel haklarımız olan beslenme, barınma, ulaşım haklarımız bizlere fahiş ücretlerle satılmak isteniyor! Krizinin faturası bizlerin omuzlarına yüklenmek isteniyor! Ancak krizi biz yaratmadık, faturayı da biz ödemeyeceğiz!” denildi.

Açıklama “Ulaşım başta olmak üzere beslenme ve barınma en temel insani haktır. Ücretsiz ve nitelikli olmalıdır. Haklarımızı alıncaya dek bulunduğumuz her alanda mücadeleyi yükseltmeye devam edeceğiz!” diye sonlandı.

Öğrenciler basın açıklamasının ardından Vezneciler metro istasyonunda Akbil basmama eylemi yaptı. Turnikelerden atlayan gençler ajitasyon konuşmaları yaparak herkesi Akbil basmamaya çağırdı.

Metro içerisinde yol boyunca İBB’nin %40 lık oranındaki zammın kabul edilemeyeceğini, zamlara karşı mücadele edilmesi gerektiğini anlatan ajitasyonlar yapıldı. Metro içerisindeki işçiler, emekçiler ve gençler de ses çıkarma eylemine ilgiyle destek verdi, hep bir ağızdan Çav Bella söylendi. Eylem Mecidiyeköy Metrobüs durağı önünde devam etti. Akbil basmayarak turnikeden atlamak isteyen gençlere polis engel olmaya çalışsa da, eylem gerçekleştirildi.

Eylem boyunca “Müşteri değil öğrenciyiz!”, “Ulaşım haktır satılamaz!”, “Ücretsiz ulaşım haktır alacağız!”, “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz!” ve “AKBİL basma turnikeden atla!” sloganları atıldı.

İBB önünde yapılacak basın açıklaması öncesi de Altunizade Metro İstasyonunda da albil basmama eylemi yapılarak eylem alanına gelmişti öğrenciler.

Eyleme imzacı olan gençlik örgütleri de şöyle: Devrimci Öğrenci Birliği, Devrimci Gençlik Birliği, Dev-Güç, HDP Gençlik Meclisi, Kaldıraç Üniversite, KÖZ, Marksist Fikir Toplulukları, Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu, Özgürlükçü Gençlik, Yeni Demokrat Gençlik.