< < Çoban'ın Yurtta İhmal Sonucu Ölümü Protesto Edildi

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi hemşirelik bölümü öğrencisi Hasan Can Çoban'ın kaldığı yurtta ihmaller sonucunda yaşamını yitirmesi, Sıhhiye'deki yurt önünde protesto edildi. Polis arkadaşlarını anmak isteyen öğrencilere saldırmasına rağmen öğrenciler anma ve açıklamayı gerçekleştirdi.

Hacettepe Üniversitesi Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencisi Hasan Can Çoban Sıhhıye Kampusu Merkez Öğrenci Yurtları'nda kalıyordu. Hasan Can Çoban, önceki gün spor yaptıktan sonra yurduna döndü. Bu sırada göğsünde bir ağrı hisseden Çoban, yakın çevresine hastaneye gideceğini söyledi. Stajyer hekimlerin olduğu bölümden geçerken fenalaşan Çoban, koridorda yere düştü. Stajyer hekimler, Çoban’a burada ilk müdahaleyi yaptı.

Ardından stajyer hekimlerin acil tıbbi müdahale kodu olan mavi kod aracılığı ile destek çağırdığı ancak mavi kod uygulamasının çalışmaması nedeniyle beklenen yardımın gelmediği belirtildi.

Yurda çağrılan ambulans ise yeni bir skandalı açığa çıkardı. Yerleşkede yurda giden yol üstünde kurulan iftar çadırı, ambulansın gelmesine engel oldu. Yurdun hemen karşısındaki onkoloji hastanesine giderek yardım çağıran stajyer hekimlerin bu talebine önce olumsuz yanıt verildiği, ikinci kez yardım istenince hastaneden bir hekimin yurda geldiği belirtildi. Hasan Can Çoban ise ihmaller zinciri nedeniyle yaşamını yitirdi.

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencileri bugün Hasan Can Çoban'ın öğrenci yurdunda ihmal sonucu yaşamını yitirmesine karşı yurt önünde eylem gerçekleştirdi. Yurdun bulunduğu sokağa polis barikat kurarak öğrencilere kimlik kontrolü yaparken basın emekçilerini ise içeri almadı.

Polis, açıklama için öğrenci yurdunun önüne geçmeye çalışan sağlık emekçileri ve farklı branşlardaki hekimleri ise hemşirelik bölümü öğrencisi olmadıkları gerekçesiyle alana girmelerini engelledi.

Polis yine eyleme gelen Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası ve Ankara Tabip Odası Tıp Öğrencileri Komisyonu üyelerinin geçişine de izin vermedi.

Polis, yurt önünde yapılmak istenen açıklamayı engellemeye çalışırken, sağlık emekçileri ve öğrencileri açıklama yapmak istediklerini söyleyerek alanı terk etmedi. Rektörlüğün izin vermediğini ifade eden polisler anma yapmak isteyenleri heykel önünden göndermeye çalıştı.

Öğrenciler polis saldırısını ve engelini alkışlar ve "Hasan Can Çoban İsyanımızdır” sloganı atarak protesto etti. Hacettepe hastanesi girişine alkış ve sloganlar eşliğinde yürüyen öğrenciler eylem burada bir açıklama yaparak üniversitedeki ihmallerleri teşhir etti. Öğrenciler bir an önce gerekli düzenlemelerin yapılarak eksikliklerin giderilmesi için yetkilileri göreve çağırırken "Bir arkadaşımızı daha kaybetmeye tahammülümüz yok. Biz yaşatmak için okuyoruz" diye vurguladı.

Öğrenciler eylemi slogan ve alkışlarla sonlandırdı.