< İZBAŞ'ta Öğrenci Kıyımına Karşı Çağrı

İzmir'de Bornova Belediyesi'nin %99,27 paya sahip olduğu İZBAŞ bünyesinde part-time çalışan üniversite öğrencileri, işten mesajla işten çıkarıldıklarını,düşük ücret, azaltılmış vardiya, mobbinge maruz kaldıklarını belirterek kamuoyundan seslerini duyurmak için destek istedi.

İzmir'de Bornova Belediyesi'nin %99,27 paya sahip olduğu İZBAŞ bünyesinde part-time çalışan üniversite öğrencileri, işten atma ve düşük ücretlerle çalıştıklarını, mobbinge maruz kaldıklarını belirtti.

İZBAŞ Öğrenci Çalışanları sosyal medya hesabından yaptıkları açıklama şöyle: "İZBAŞ Öğrenci Çalışanları'ndan Mesaj Var!

Bizler Bornova Belediyesi'nin %99,27 paya sahip olduğu İZBAŞ bünyesinde part-time çalışan üniversite öğrencileriyiz. Bornova Belediyesi'nin sosyal belediyecilik anlayışıyla ögrencilere bir gelir imkanı olarak sunduğu bu iş kapsamında İZBAŞ yönetiminde olan kafeteryalarda, çay bahçelerinde ve çeşitli etkinlik/organizasyonlarda garson olarak çalışmaktayız.

 

"Vardiya Ve Çalışan Sayısı Düşürüldü"

Projenin başından itibaren birçok öğrencinin eğitim hayatının yanı sıra kendisine bir gelir imkanı bulduğu bu iş yerleri geçtiğimiz aylara gelene dek tam kapasite çalışmaktaydı. Ancak son aylarda sebebi biz çalışanlara aktarılmadan günlük vardiyalarımız yarı yarıya azaltıldı, çalışan kişi sayısı her vardiyada en az 2 kişi iken bu sayı bire düşürüldü.

 

"Bu Ücretlerle Günlük İhtiyaçlarımızı Dahi Karşılayamaz Hale Geldik"

Bu doğrultuda biz çalışanlar haftada 4-5 gün çalışabiliyorken, şu an en fazla 2-3 gün çalışabilmekteyiz.

Çalışma saatlerinde ve çalışan sayısında yapılan bu azaltmalar karşısında aldığımız saatlik ücret asgari Ücret üzerinden 18.90 olarak belirlendi. Bu koşullarda çalışan öğrenciler olarak bu ücretle günlük ihtiyaçlarımızı dahi karşılayamaz hale geldik.

 

"İZBAŞ Yönetimiyle Görüşmemizden Sonuç Alamadık"

Her gün yeni bir zam haberiyle uyandığımız, elektrik, m doğalgaz faturalarımızı ödemek bir yana günlük temel ihtiyaçlarımızı dahi karşılayamaz hale geldiğimiz bu günlerde taleplerimiz doğrultusunda İZBAŞ yönetimi ile yaptığımız görüşmeden hiçbir olumlu sonuç elde edememiş bulunmaktayız.

 

"Bornova Belediyesi'ni Koşullarımızı İyileştırmeye Davet Ediyoruz"

İçerisinden geçtiğimiz bu süreçte bizlere sunulan çalışma koşulları ve ücretlerle geçinemeyeceğimiz ortadadır. %99,27 gibi bir oranda paya sahip olan Bornova Belediyesi'ni sesimizi duymaya, çalışma koşullarımızı iyileştirmeye yönelik adımlar atmaya, çağrımıza kulak vermeye ve biz çalışan öğrencilerin en temel insani taleplerini karşılamaya davet ediyoruz."

İzbaş Öğrenci Çalışanları, taleplerini ise 6 madde halinde aktardı;

1- Saatlik ücretimize enflasyon oranında zam yapılsın.

2- Dört vardiyalı düzene geri dönülsün.

3- Mobbinge son verilsin.

4- İş yerlerinde cinsiyet eşitliği sağlansın.

5- Maaşlarımıza yemek ücreti eklensin.

6- Taleplerini dile getiren hiçbir arkadaşımız kötü muameleye maruz kalmasın ve işten atılmasın.

 

"Sözleşmelerimiz Yenilenmiyor Fiilen İşten Çıkarılıyoruz"

İZBAŞ Öğrenci Çalışanları, dün bir arkadaşlarının sözleşmesinin yenilenmediğini bugün ise sözleşmesi bitenlerin yenilenmeyeceğini mesajla öğrendiklerini belirterek "Taleplerini ifade eden hiçbir arkadaşımıza da önümüzdeki hafta için vardiya yazılmamış fiilen işten çıkarılmışlardır. İZBAŞ yönetimi ile bir görüşme oldu, talepler iletildi ancak olumsuz dönüş yapıldı, beledye ile bir görüşme talep edildi, talebimiz gerçekleşmedi" ifadelerini kullandı.

 

"Sesimize Ses Olmaya Davet Ediyoruz"

İZBAŞ Öğrenci Çalışanları, işlerine geri dönünceye kadar mücadele edeceklerini vurgulayarak bugün yapılacak basın açıklamasına da destek verilmesi çağrısında bulundu. İZBAŞ Öğrenci Çalışanları'nın Çağrısı şöyle:

"#İzbaştaÖğrenciİşçiKıyımı'na karşı toplantımızı gerçekleştirdik. İşimize geri dönene ve taleplerimiz karşılanana dek mücadelemize devam edeceğiz. Tüm kamuoyunu, emek dostlarını sesimize ses olmaya davet ediyoruz. 🗓28 Şubat Pazartesi ⏰saat: 14.00 📍Bonova Belediyesi önü"