< Sanatçılar Ve Esnaftan Ses Çıkarma Eylemi

İzmir’de Covid-19 pandemisi sürecinde birçok iş kolu olumsuz etkilenirken kültür sanat emekçileri ve esnaf talepleri için ses çıkartma eylemi gerçekleştirdi.

Covid-19 pandemi sürecinde olumsuz etkilenen, kültür sanat emekçileri ve esnaf yaşadıkları sorunlara çözüm bulunması talebiyle bir araya geldi. Kısıtlamalar sonucu müzisyenler enstrümanlarını satarken, eğlence mekanlarının da kilit vurmak zorunda kaldıklarına dikkat çekildi.

İzmir'de de 4 Kasım’dan bu yana kültür sanat emekçilerinin sürdürdükleri “Bekliyoruz” eylemlerini “Ses Çıkarıyoruz” eylemine dönüştü. Kültürsanat emekçileri ve esnaf Alsancak Kıbrıs Şehitleri Caddesi'nde eylem gerçekleştirdi.

Fiziksel mesafeye dikkat ederek 2 metre aralıkla duran kültür sanat emekçileri ve esnaflar, "Bu Önlemler Virüsü Yaşatır Bizi Öldürür", "Virüsten Mi Ölelim Açlıktan Mı?", "Virüs Notayla Bulaşmaz", "3 Milyon Kişi İşsiz Kaldı Geçinemiyoruz" dövizleri açarak 5 dakikada bir enstrümanlarıyla, tepsileriyle ve alkışlarla ses çıkardı.

 

"Ekonomik Mağduriyet Devam Ediyor"

3 Kasım tarihindeki kabine toplantısının ardından Cumhurbaşkanı 22.00 sonrası işletmelerin kapalı olacağını ve etkinlerin artık olmayacağını ifade etmişti. Bu duruma tepki vermek için İzmir başta olmak üzere çeşitli iller ve ilçelerde sanatçılar, işletme sahipleri, işletmeciler, sokağa çıktılar. 'Bekliyoruz' sloganıyla 15 gün boyunca her akşam 22.00'de eylemler gerçekleştirdiler.

Bu eylemler sayesinde sağlık tedbirlerinin ekonomik tedbirler olmadan yeterince ise yaramadığı aynı zamanda sağlık tedbirlerinin bilimsel ve tutarlı şekilde alınması gerekliliğine dair kamuoyu oluşturulmaya çalışıldı. Fakat henüz ekonomik mağduriyet giderilmedi.

Sanatçılar ve esnaf ödenek ayrılıp ayrılmadığını, ayrılmışsa ne zaman alabileceklerini bilmediklerini belirtiyor.

Bu ekonomik mağduriyete dikkat çekmek ve haklarını almak için artık haftada bir yapılan 'Bekliyoruz' eylemini artık 'Ses çıkarıyoruz' eylemlerine çevirdiklerini belirtti.

 

“Mağdur Olan Meslek Gruplarına Ödenek Olarak Ayrılsın”

Her hafta Kıbrıs Şehitleri Caddesi'nde seslerini yükseltmeye devam edeceklerini söyleyerek, bir taraftan da yetkililerle görüşmelerinin sürdüğünü aktaran sanatçılar, ekonomik mağduriyetlerinin bir an önce gidettibelirterek, "Halktan toplanan vergilerin bir an önce bu mağdur olan meslek gruplarına ödenek olarak ayrılmasını istiyoruz" dedi.

 

“İlgili Kuruluşlar Harekete Geçsin”

İzmir, İstanbul, Ankara, Datça, Mamaris, Kocaeli, Hatay gibi yerlerde eylemlerin gerçekleştiğini belirten sanatçılar, "Tüm ülkede bu duruma ilişkin tepkiler çok büyük. Biz buradan aynı zamanda konunun doğrudan muhatabı olan derneklere, odalara çağrı yapmak istiyoruz. Sürekli aidatlar topladığınız üyeleriniz şuanda ekonomik bir darboğaz içinde, açlığa yoksulluğa sürüklenmiş durumda. Buna karşı mücadele etmek için sizlerin inisiyatif alması gerekiyor. Tüm ilgili kuruluşların bir an önce harekete geçmesini bekliyoruz" diyerek ilgili kuruluşlara da görev hatırlatmasında bulundu.