2023 yılı Newrozunu acının öfkeyle harmanlandığı, baharın içinde yaşamı yeniden kurma gücüyle umudu yaydığı günlerle karşılıyoruz. Türkiye ve Kürdistan emekçi sınıfları sermaye egemenliği ve faşizmin yarattığı toplumsal sorunların katmerlendiği, milyonlarca işçi emekçinin yaşamını dayanılmaz hale getirdiği bir dönemde hayatlarını sürdürmeye çalışıyor.

Açlık, derinleşen ekonomik ve siyasal kriz, artan işsizlik, faşizmin baskıları ve yakın zamanda onlarca kentte yaşadığımız ardı ardına gelen deprem ve sel felaketleri...

6 Şubat depreminin milyonlarca insanımızı evsiz bıraktığı, yüzbinlerce insanımızın hayatını kaybettiği, Türkiye ve Kürdistan halklarının tarifsiz acılar yaşadığı bir dönemde karşılıyoruz Newroz’u. Başlı başına korkunç bir doğal felaket olan depremin yıkıcılığı, sermayenin işçilerin, emekçilerin yaşamlarını önemsemeyen rant ve kar odaklı kentleşme politikaları sebebiyle kat be kat arttı. Depremin vurduğu kentlere günlerce müdahale etmeyen, enkaz altında kalanları kurtarmayan, çadır dağıtmayan, milyonlarca insanın en zor anında yardımına koşmayan faşist devlet, depremzedeleri ölüme terk etti. Yetmiyormuş gibi yardıma gelenleri engelledi, malzemelerine el koydu. Doğal bir felaket olan deprem, sermayenin ve faşizmin eliyle bir kırıma dönüştürüldü.

Şimdi depremin vurduğu bölgelerde insanları çadır kentlere hapsederek, evlerine dair kamulaştırma kararları alarak yüzbinlerce insanı yaşadığı yerlerden sürmeyi hedeflemektedirler. Toplumsal çelişkilerin derinleştiği, yıkımın giderek büyüdüğü, hayatlarımızın dayanılmaz hale geldiği bugünlerde yaklaşan seçimleri göstererek susmamızı, pasif kalmamızı istiyorlar. Sorunlarımızı ne burjuva partilerin temsilcileri, ne de sermayenin hizmetkarları çözebilir.

Demirci Kawa’nın Dehaqlara karşı yaktığı isyan ateşi, bugün enkaz altında ölüme terk edilen binlerin acısında, açlık, susuzlukla boğuşan deprem bölgelerinde, sömürülen milyonlarca emekçinin öfkesinde yanmaya devam ediyor. Başta Kürt halkı olmak üzere ezilen halklar bu ateşi harlayarak mücadeleyi, isyanı büyütüyor.

Şimdi hayatlarımızı enkaza çeviren, bizleri yoksulluğa mahkum eden, bizlere tarifsiz acılar yaşatan sermaye iktidarını yıkmak için Newroz ruhuyla ayağa kalkma zamanı! Şimdi mahallelerden, atölyelerden, okullardan sokaklara akma, Newroz ateşlerini her yerde yakma, faşizmi yıkma zamanıdır!

MÜCADELE BİRLİĞİ PLATFORMU