77 yıl önce kanlı faşist diktatörlükleri dize getirdi Kızılordu! Tüm Avrupa’yı insanlık düşmanı faşist orduların işgalinden kurtardı.

Hitler liderliğinde Nazi Almanyası ve Mussolini önderliğinde faşist İtalya, bütün kapitalist Avrupa’da 5. kol faaliyeti yürüten onların işbirlikçileri, tüm Avrupa’yı kana bulayan bu kanlı ittifak, sermayenin bu kanlı diktatörlükleri, Sovyetler Birliği’nin inanılmaz fedakarlığı, Kızılordu’nun büyük özveri ve kahramanlığı ile ezildi, tarihin çöplüğüne gönderildi.

16 Nisan 1945’te Oder kıyısına ulaştı Kızılordu. Nazi savunma hatlarını parçalayıp Berlin yolunu açtı. 30 Nisan’da Kızılordu Berlin’deydi ve o gece Reichstag (parlamento binası) burçlarına zafer sancağını dikmişti. Hitler sığınağında intihar etti. Göbels teslim koşullarını görüşsün diye bir general görevlendirdi. Stalin “kayıtsız şartsız teslimiyet dışında anlaşma olmayacağı” cevabını verdi. 1 Mayıs günü Göbels de intihar etti. Kızılordu son savunma kırıntılarını da ezdi geçti. 9 Mayıs’ın ilk ışıklarıyla faşist Almanya kayıtsız şartsız teslim oldu.

50 milyon insanın canına malolan, kentleri, köyleri enkaza çeviren, tüm doğayı yakıp yıkan ikinci dünya savaşı, şanlı Kızılordu’nun belirleyici iradesiyle sona erdi.

Emperyalist sermaye bu şanlı zaferi gölgelemek için yıllardır uğraşıyor. Avrupa’da komünizm sembollerini, Sovyetler ve Kızılordu’ya dair görselleri, St George kurdelesini yasaklıyor. Ukrayna savaşını da fırsat bilerek açıkça gerici faşist karakterini ortaya koyuyor. Bu şartlarda “Zafer Günü”nü kutlamak, başlı başına antifaşist, antiemperyalist eylem haline gelmiştir!

Tüm Avrupa’yı faşizmden kurtaran Sovyet Kızılordusu’na, Avrupa’nın dört bir yanında canlarını ortaya koyarak savaşan partizan savaşçılara, yeraltı direnişini örgütleyen yiğit komünist partilere selam olsun! 9 Mayıs faşizme karşı zafer günü, tüm emekçilere kutlu olsun!