"Havva Ak Serbest Bırakılsın"

İHD İstanbul Şubesi Hapishaneler Komisyonu 582. F Oturması'nda ağır hasta tutsak Havva Ak'ın sağlık durumuna ilişkin bilgileri aktardı. Gebze Kadın Kapalı Zindanı'nda bulunan kanser hastası Havva Ak'ın tedavisinin sağlanması için serbest bırakılması istendi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, 582'nci F oturmasını ağır hasta tutsak Havva Ak'ın serbest bırakılması talebiyle gerçekleştirdi. "Tedavi Haktır Engellenemez" ve "Ağır Hasta Tutsak Havva Ak Serbest Bırakılsın" yazılı pankartları açılan eylemde basın açıklamasını Mukaddes Şamiloğlu yaptı.

 

"Tedavi Ve Bakım Göremeyen Havva Ak Hayati Risk Altında"

Gebze Kadın Kapalı Zindanı'nda tutuklu bulunan 19 yıllık ağır hasta tutsak Havva Ak'ın neme kanseri ve rahmindeki kötü huylu kitleler nedeniyle 3 defa ameliyat geçirdiğini, Havva Ak'ın vücudunda kemoterapi ve radyoterapiye rağmen kanserin yayıldığını aktaran Şamiloğlu, hapishane koşullarında yeterli tedavi ve bakımı göremeyen Ak'ın hayati riskinin bulunduğuna dikkat çekti.

 

"Ağır Hasta Olan Havva Ak'ın İlaçları Verilmedi"

Normal şartlarda bile ağır olan kemoterapi sürecinin tutsaklar açıs6 çok daha yıkıcı olduğuna ifade eden Şamiloğlu, Ak'ın tedavisinin aksatılmasıyla durumunun ağırlaştığını, ve yaşamının işkenceye dönüştüğünü belirterek "Bu süreçte, doktorunun reçete ettiği kanser ilaçları hapishane idaresince temin edilmemiş, ailesinin imkanlarıyla temin edilen ilaçlar ise kendisine verilmemiştir" dedi.

 

"Geçikmeksizin Tedavi İçin İnfazı Ertelenmeli"

Havva Ak'ın tedavisine dışarıda devam etmesi için yapılan başvurulardan ise sonuç alınamadığını söyleyen Şamiloğlu, "Hapishane koşullarında yeterli tedavi ve bakım sağlanamayacağı için, gecikmeksizin Havva Ak'ın infazının tedavisi tamamlanana kadar ertelenmesi gerekmektedir" dedi.

Eylem, "Hasta Mahpuslar Serbest Bırakılsın", "Havva Ak Serbest Bırakılsın", "Tedavi Haktır Engellenemez" sloganlarıyla sona erdi.

 

Videoyu İzlemek İçin Tıklayınız.