"Ağır Hasta Tutsak Fatma Özbay Serbest Bırakılsın"

İHD İstanbul Şubesi 581. F Oturması'nda, Aliağa Şakran T Tipi Kadın Kapalı Zindanı'nda bulunan ağır hasta kadın tutsak Fatma Özbay'ın sağlık durumuna ilişkin bilgileri aktararak derhal serbest bırakılmasını istedi.

İHD İstanbul Şubesi Hapishaneler Komisyonu, 581. F Oturması'nı Aliağa Şakran T Tipi Kadın Kapalı Zindanı'nda bulunan ağır hasta kadın tutsak Fatma Özbay için gerçekleştirdi. Basın açıklamasını okuyan Hatice Onaran, hapishanelerin suça ve suçluya verilen ceza bağlamında kişinin hapsedilmesi biçiminde tanımlansa da, gerçekte bulunduğu toplumun politik aynası olduğunu ifade etti.

Toplumda olan eşitsiz uygulamaların hapishanelerde daha belirgin bir görünürlüğe ulaştığını belirten Onaran, sadece İHD İstanbul Şubesi Hapishaneler Komisyonu'na gelen tutsakların başvurularından özellikle politik tutsaklara yönelik söz konusu okduğunu vurguladı.

Geçtiğimiz hafta 72 yaşındaki Hizbullahçı bir hükümlünün “kocama hali” gerekçesiyle serbest bırakıldığını hatırlatan Onaran, diğer yandan tedaviden çok gelinen aşamada veda hakkı için serbest bırakılmasını istediğikleri 80 yaşın üzerinde bir çok politik hasta tutsak bulunduğu vurguladı.

Bu tutsakların serbest bırakılmaları bir yana tedavilerinin de engellendiğini belirten Onaran, "Bunun son örneği, hasta listermizde bulunan ve durumu ağır olan mahpus Abdulhalim Kırtay 12 Mayıs’ta yaşamını yitirdi. Ölüm döşeğinde yoğun bir aile ve avukat çabası ile 22 Mart’ta tahliye edildi, 51 gün sonra ise yaşamını yitirdi" diye hatırlattı.

Onaran " Yetkililer vicdan, hukuk ve adaletten uzaklaştıkları oranda biz insan hakları savunucuları daha fazla bu sorunu gündemden düşürmeden mücadeleyi sürdüreceğiz. Başta Ağır Hasta Mahpuslar olmak üzere tüm hasta mahpusların serbest bırakılmalarını ve yaşam haklarını savunacağız" dedi. 581. F Oturması'nda ağır hasta tutsak Fatma Özbay'ın serbest bırakılması için bir araya geldiklerini belirten Onaran, Özbay'ın sağlık durumuna ilişkin bilgileri aktardı.

Fatma Özbay'ın Mayıs 2018’de Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma hastanesinde 3. Evre Meme Kanseri tanısıyla ameliyat edildiğini, sol memesinin tamamen alındığını ve ameliyattan sonra 8 seans kemoterapinin ardından 25 seans radyoterapi görmesine rağmen kanserin yayılma devam ettiğini aktaran Onaran, ayrıca Fatma Özbay’ın bağırsaklarında polip, karaciğer yağlanması, migren, bel-boyun fıtığı gibi rahatsızlıkları da bulunduğunu belirtti.

2019 yılının Aralık ayında İzmir Aliağa Şakran T Tipi kadın kapalı Zindanı'nda kendisi de kanser olan 61 yaşındaki ablası Gülser Özbay'ın yanına sevki yapılan Fatma Özbay’ın Ağrı Doğubeyazıt’ta yaşayan ablası ve İzmir’deki Avukatı ile görüştüklerini belirten Onaran; Özbay'ın durumunun Stabil olduğunu, 27 yıldır bilinen kronik rahatsızlıkları yanında bu durum vücudunun bir çok organı da etkilendiği bilgisini aldıklarını söyledi.

Fatma Özbay'ın böbreklerini, bağırsaklarnı, kadın hastalıklarını, bel ve boyun fıtığını ve en son olarak 6 ay önce gözlerinde oluşan rahatsızlık nedeniyle Lazerle ameliyat edildiğini, aktaran avukatının son görüşmesinde 3. Evre kanser’in tedavisinin sürdüğünü, Erzurum da iken kemoterapi ve radyoterapi gördüğünü, şimdi ise Şakran T Tipi Kadın Kapalı Zindanı'nda ilaç tedavisinin sürdüğünü ve her 6 ayda bir hastaneye giderek kontrol edildiğini aktarğını belirtti.

Özbay'ın 30 yıl olan infazından geriye az bir zaman kaldığını aktaran avukatının "İnfazı yakılmazsa çıkabilecek” dediğini belirten Onaran, sağlık durumu gittikçe ağırlaşan Fatma Özbay'ın bir an önce serbest bırakılması gerektiğini belirtti.

Hatice Onaran sözlerini "581. F Oturması kapsamında ağır hasta mahpus Fatma Özbay ve tüm hasta mahpusların tedavi ve yaşam hakkı için serbest bırakılmalarını istiyoruz. Yeniden bu vesileyle yetkilileri göreve kamuoyunu duyarlılığa çağırıyoruz" diyerek tamamladı.

581. F Oturması, "Fatma Özbay Serbest Bırakılsın", "Hasta Mahpuslar Serbest Bırakılsın", "Tedavi Haktır Engellenemez", "İnsan Haklarıyla İnsandır" sloganları atılarak bitirildi.

Videoyu İzlemek İçin Tıklayınız.

https://www.youtube.com/live/wDNYyW4rqRU?feature=share