Kadıköy rıhtımda müzik yapan Cihan Aymaz, dün gece istek şarkıyı çalmadığı gerekçesiyle katledildi... Bir müzisyen, uzun yıllardır provokasyonların malzemesi olan ırkçı “Ölürüm Türkiyem” parçasını söylemeyi reddettiği için, Mehmet Caymaz tarafından göğsünden bıçaklanarak denize atıldı!

Cihan Aymaz denizden yaralı olarak çıkarıldı ve çevredekiler tarafından ilk müdahalesi yapıldı, ambulansla Haydarpaşa Numune Hastanesi'ne kaldırıldı. Denize atlayan saldırgan Mehmet Caymaz da sahil güvenlik botuna çıkarıldıktan sonra gözaltına alındı.

Yaşanan faşist saldırı gün boyunca çeşitli çevrelerden tepkilerle karşılaştı. Emek ve Özgürlük İttifakı da, bu akşam katliamı protesto etmek için Kadıköy Rıhtım’da bir basın açıklaması düzenledi.

"Anadile Yönelik Irkçı Saldırılara Karşı Türkülerin Özgürce Söyleneceği Bir Yaşamı Kuracağız" pankartı açılan açıklamada, “Sokak Sanatçılarının Öldürülmediği Bir Yaşam İstiyoruz", "Öldüren Düzeninizi Yıkacağız", "Cihan Aymaz'ı Katledenlerden Hesap Soracağız" dövizleri taşındı, “Cihan’ın Hesabını Soracağız”, “Yaşasın Halkların Kardeşliği”, “Faşizme Karşı Omu Omuza”, “Sanata Sanatçıya Özgürlük” sloganları atıldı.

Açıklama öncesi konuşan Yeşil Sol Parti Kadıköy İlçe Eşbaşkanı Koray Türkay, Kürt halkının 40 yıldır bu tekçi anlayışa karşı mücadele ettiğini vurguladı, “Aramızdan ayrılan Cihan sokak müzisyeniydi. Özellikle Kadıköy’de herkesin tanıdığı Kürtçe müzikler söyleyen bir arkadaşımızdı. Kürtçe müzikleri sokaklarda duymamızı sağlayan biriydi. Bu anlamıyla ve tekçi anlayışa meydan okuyan biriydi. Cihan da baş eğmedi, düşenlerde baş eğmedi, bizde baş eğmeyeceğiz. Ama bu faşist ve tekçi zihniyeti biz yerle bir edeceğiz. Yaşattıkları acıları, katliamların hesabını tek tek hesabını soracağız” dedi.

Basın açıklamasını Emek ve Özgürlük İttifakı adına Özlem Özdemir okudu, iktidarın kendisinden olmayan sanatçılara karşı örgütlediği anlayışın sahnelerde, sokaklarda şiddet olarak ortaya çıkmasının gencecik bir hayata mal olduğunu söyleyerek “Sanatı ve sanatçıyı kendi tekeline almaya çalışan iktidar, müzisyenlere sahne verilmesini engellemekle kalmıyor, sokaklarda müzik yapmaya çalışan sanatçıları da kriminalize ederek hedef haline getiriyor. Sahnelerde ve sokakta her zaman sanatını icra etmeye çalışan tüm sanat emekçilerinin yanında olduğumuzu belirtiyor, yaşamını yitiren müzisyen arkadaşımızın ailesine baş sağlığı ve sabırlar diliyoruz. Sanat her yerde kendini var etmeye devam edecektir. Tüm dillerin ve kültürlerin ezgileri bu sokaklarda, meydanlarda özgürce çalınıp, söylenene kadar mücadeleyi büyüteceğiz” dedi.

Açıklamanın ardından kitle “Faşizme Karşı Omuz Omuza”, “Yaşasın Halkların Kardeşliği” sloganlarıyla Aymaz’ın katledildiği yere kadar yürüdü ve burada Aymaz’ın çok sevdiği “Rındamın” türküsü seslendirildi.

Aymaz’ın aile fertleri de gençlerin çalışarak ya da sistem tarafından öldürüldüğünü, şehrin ortasında faşistlerin kesici aletle dolaşabildiğini söyleyerek saldırıya isyan etti.

Konuşmalardan ardından Cihan Aymaz için saygı duruşunda bulunularak katledildiği yere karanfil bırakıldı.