1 Mayıs 1977'de hayatını kaybedenleri anmak için Kazancı Yokuşu’nda bir araya gelen 1 Mayıs Tertip Komitesi'nin yürüyüşü polis tarafından engellendi. Bir süre yaşanan tartışmanın ardından kitle Şişhane'de bir araya geldi.

DİSK, KESK, TMMOB, TTB, TDB'den oluşan 1 Mayıs Tertip Komitesi’nin çağrısıyla yüzlerce kişi Taksim Meydanı’nda bir araya geldi.

Taksim Meydanı’nda bir araya gelen kitle sloganlarla Kazancı Yokuşu'na yürüdü.

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve Türk Dişhekimleri Birliği (TDB)'den oluşan 1 Mayıs Tertip Komitesi’nin çağrısıyla 1 Mayıs'larda katledilen emekçileri anmak için Kazancı Yokuşu'nda karanfiller bırakıldı.

Taksim Kazancı Yokuşu'nda düzenlenen 1 Mayıs’ta katledilen emekçileri anma etkinliğine HDP Milletvekilleri Züleyha Gülüm, Oya Ersoy, Musa Piroğlu, DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, KESK eş Genel Başkanı Şükran Kablan Yeşil, TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Seyfettin Avcı, İTO Sekreteri Ertuğrul Oruç, Sinema Emekçileri Sendikası temsilcileri ve çok sayıda demokratik kitle örgütlerinin temsilcileri katıldı.

İstanbul 1 Mayıs Tertip Komitesi, 1 Mayıs 1977’de hayatını kaybedenleri anmak için Kazancı Yokuşu’nda bir araya geldi.

Saygı duruşunun ardından yokuşun başındaki anıta karanfiller bırakıldı. Anma programında; “Yaşasın 1 Mayıs”, “1 Mayıs Şehitleri Ölümsüzüdür” sloganları atıldı.

1 Mayıs 1977’de yaşamını yitirenler için Kazancı Yokuşu’nda yapılan anmada konuşan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, "1 Mayıs yılın 364 günü üreten işçi sınıfının, emekçilerin alanlarda olduğu gün. Bu yıl 1 Mayıs'ı acılı, hüzünlü, kederli ama bir o kadarda kararlı, umutlu karşılıyoruz. Hüznümüz deprem felaketinin yüreğimizde açtığı yaralardan geliyor. Umudu hergün ama hergün üreten ellerimizden alıyoruz. Yeni bir ülke kuracak olmanın heyecanı taşıyoruz. Bu yıl yine 1 Mayıs'ı yasakların gölgesinde karşılıyoruz. Haksız, hukuksuz, mahkeme kararlarını çiğneye, çiğneye bu meydanı 1 Mayıs meydanını yasaklayan bir süreci yaşıyoruz. 1 Mayıs ve Taksim yasağı bu ülkede bütün yasakların ve yasakçı zihniyetin simgesidir. Taksim’in yasaklı olduğu son 1 Mayıs olacağını buradan ilan ediyoruz" diyerek her yasaklandığında, 1 Mayıs Alanı Taksim'den vazgeçerek devletin icazet gösterdiği alana gitme gerekçesi bu yıl ise "son yasaklı 1 Mayıs" bahanesiyle açıklandı.

Konuşmanın ardından 1 Mayıs 1977'de katledilen emekçiler için Kazancı Yokuşu'na karanfiller bırakıldı.

Polis ablukasındaki kitle Şişhane Meydanı'na yürümek isteyince polis tarafından engellendi.

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, anmada polis ablukasını işaret ederek "Bu barikatlar çok şey anlatıyor. Bu barikatlar; işçiden alıp patrona veren, fakirden alıp zenginin kasasını dolduran, tüm çarkları zengini daha zengin yoksulu daha yoksul yapmak için dönen ve milli gelirden işçi sınıfının emekçilerin aldığı payı Cumhuriyet tarihinin en düşük düzeyine, yüzde 25'lere kadar düşüren bu düzeni anlatıyor. And olsun ki bu barikatları yıkacağız. And olsun ki ekmeğimizi patronların insafına, haklarımızı tek bir kişinin keyfine bırakan bu düzeni değiştireceğiz" dedi. Polis uzun süre kitlenin Kazancı Yokuşu'ndan ayrılmasına izin vermedi. Ablukaya alınan kitle sloganlarla alkışlarla durumu protesto etti. Polis kitlenin İstiklal Caddesi'nden yürümesini engellemek bariyerlerle tüm sokak girişlerini kapattı.

Kitle gruplar halinde Şişhane'ye geçti. Şişhane'de 1 Mayıs 1989’da katledilen Mehmet Akif Dalcı'nın vurulduğu noktaya karanfiller bırakılarak anıldı. Burada yapılan konuşmaların ardından Kadıköy'de katledilen emekçiler için yapılacak anmaya geçildi.