TTB, iktidar milletvekilleri tarafından 20 Mart'ta Meclise sunulan yasa teklifinin ciddi sorunlara yol açacak maddeler içerdiğini ve hekimler ve halk sağlığı açısından telafisi mümkün olmayan sonuçlara yol açacağını belirtti.

Türk Tabipler Birliği (TTB) yeni yasa teklifinin içerdiği maddelere ilişkin sosyal medya hesabından açıklamada bulunarak yeni yasa teklifine tepki gösterdi.

Türk Tabipler Birliği sosyal medya hesabından yapııan açıklamada, İktidar milletvekilleri tarafından 20 Mart 2023'te TBMM Başkanlığı'na sunulan 2/5006 esas numaralı Yasa Teklifi'nin yasalaşması halinde son derece ciddi sorunlara yol açacak maddeler içermekte olduğu ifade edildi.

 

"Komplikasyon/Malpraktis Kavramları Yeniden Tanımlanmaya Çalışılıyor"

“Müjde” kabilinde sunulmak istenen değişikliklerin dahi olumsuzluklar barındırdığı belirtilen açıklamada "Teklifteki en ciddi sorun, komplikasyon/malpraktis ayrımının örtülü biçimde ortadan kaldırılması ve malpraktis kavramının yeniden tanımlanmaya çalışılmasıdır. Hekimler için meslekten men cezası gerektiren durumlar; belirsiz, muğlak, yoruma açık ifadelerle tanımlanmıştır" denildi.

 

"Meslekten Men Yetkisi Hiçbir Bürokrata Verilemez"

TTB'ye yasa ile tanınan "meslek etik kurallarını koruma, geliştirme ve hekimleri etik ilkelere göre denetleme" yetkisinin, Sağlık Bakanlığı Sağlık Meslekleri Kurulu’na verilmek istendiği ifade edilen açıklamada. "Bu denli muğlak ifadelerle hekimleri meslekten men yetkisi hiçbir bürokrata verilemez!" denildi.

Teklifin yasalaşması halinde, hayati risk barındıran tıbbi işlemleri yapan hekimlerin sayısının daha da azalacağına dikkat çekilen açıklamada; halihazırda meslek onurunun ayaklar altına alınmış olduğunu düşünen hekimlerin mesleklerinden daha da uzaklaşacağı vurgulandı.

 

"Yasa Teklifi Telafisi Olanaksız Zararlar Doğuracak"

Koruyucu sağlık hizmetlerini polikliniğe sıkıştıran, birinci basamak sağlık hizmetlerindeki güvencesizliği derinleştiren, yan dal uzmanlık eğitiminde günü kurtarmaya çabalayan diğer maddeler ise yaraya derman olmak bir yana, telafisi olanaksız zararlar doğuracaktır.

 

İktidarın Sağlık Ortamını Tahrip Etmesine Karşı Mücadelemizi Sürdüreceğiz,"

TTB olarak teklifin geri çekilmesi için her türlü hukuki ve siyasi girişimde bulunulacağı belirtilen açıklamada "Sorun çözme yetkisini çoktan yitirmiş iktidarın, giderayak sağlık ortamını daha da tahrip etmesine karşı mücadelemizi sürdüreceğiz" denildi.

 Süleyman Acar