Hatay Samandağ’da devlet konteyner kent için “geçici” el koyduğu arazilere zorla girmeye başladı. Arazilerine zorla girilen halk tepki gösterdiğinde ise OHAL Valiliği yetkilileri tarafından tehdit ediliyor.

Deprem bölgesindeki illerde devlet konteyner kentler kurmak bahanesiyle verimli tarım arazilerina OHAL yetkisiyle girerek yok ediyor. Dün Hatay Valiliği "Geçici El Koyma Oluru" başlığıyla Hatay'da konteyner kent kurtulacağı gerekçesiyle el konulacak arazilerin listesini açıklamıştı.

18 Mart tarihinde Hatay Valiliğinden yapılan açıklamanın da prosedür olduğu açığa çıktı. Hangi parsellerde konteyner kent kurulacağı açıklanmadan önce el koyma işlemleri başladı.

Hatay Samandağ'da devlet bir hafta önce Samandağ’da bir tarım arazisine girdi. İş makineleriyle girilen 4 buçuk dönüm arazideki patlıcan ve maydanoz yok edildi.

Hatay Samandağ’da devlet konteyner kent için “geçici” el koyduğu arazilere zorla girmeye başladı. Duruma tepki gösteren arazi sahibi ve mahalleliler ise OHAL Valisi Hüseyin Engin Sarıibrahim ve yardımcıları tarafından tehdit edildi.

Mahalleliler, haber bile verilmeden arazilerine giren iş makinelerini durdurdu. Mahallelinin haber vermesi üzerine arazisine gelen mülk sahibi zorbalığı kabul etmediğini ve izni olmadığını söyleyerek duruma tepki gösterdi.

OHAL Valiliğine bağlı yetkililer ise arazi sahibi ve mahalle halkına tehditlerini sürdürdü. Mülk sahibi araziyi kiralamazsa eninde sonunda araziye gireceklerini belirten OHAL Valisi kamulaştırma tehdidiyle, arazi sahibini, 3 yıllık kiralama için sözlü onay vermek zorunda bıraktı. Yasal anlamdaki işlemler anlaşmalar ise henüz yapılmadı.

200 kamyon toprak çıkarılan arazide toprağın maliyeti 700 bin TL. 96 prefabrik ev yapılacağı söylenen arazide toprağın kaldırıldığı alana beton dökülerek internet, elektrik, su tesisatı döşeniyor.

Arazideki çalışmayı gören çevre halkı 3 yıl kullanılacağı iddia edilen araziye 15 ila 20 yıllık altyapı çalışması yapıldığını belirtti.