Bu yıl “Her Der Newroz, Her Dem Azadî - Her Yer Newroz, Her Zaman Özgürlük! ” şiarıyla 10 Mart’ta startı verilen ve depremlerde yaşamını yitirenlere adanan 2023 Newrozu’nun final kutlaması, Amed Bağlar’da bulunan Newroz Parkı’nda gerçekleştirildi.

Amed’de 2017 yılı Newroz kutlaması sırasında polis tarafından öldürülen üniversite öğrencisi Kemal Kurkut, Newroz kutlamaları başlamadan önce, vurulduğu Evrim Alataş Caddesi'nde anıldı. Kürt siyasetçileri karanfiller bırakarak konuşmalar yaptılar, “Kemal kardeşimizi, canımızı katledenleri, yüreklerimizde ve hafızalarımızda ebediyen mahkûm ettik. Kemal kardeşimizi de yaşatmaya söz verdik. Onun yaşam coşkusunu, özgürlük tutkusunu ve yeni başlangıç umudunu canlı tutma sözümüz var. Sevgili Kemal, sana bu sözümüzü tutmak için bütün halklarımız, en çok da gençler, mücadelenin her alanındalar ve bu mücadele mutlaka başarıya ulaşacak” dediler.

Newroz kutlamalarının yapılacağı alanda, pankartlarla donatılan sahnenin etrafında polis 5 metrelik tel örgüler yerleştirerek kitleyi kürsüden soyutlamaya çalıştı. Ancak tel örgülerin durduramadığı Kürt gençler, buraya pankartlar astı ve bu defa da indirmek isteyen polisler tırmanamadı. Gençlere biber gazıyla saldıran polislere su şişeleriyle karşılık verildi, polisin ses sistemine müdahalesine rağmen Öcalan’a özgürlük sloganları bastırılamadı.

PKK Lideri Abdullah Öcalan’a özgürlük taleplerinin damga vurduğu Newroz programı, saygı duruşu ile başladı. Newroz meydanını dolduranlar Kurmancî ve Kirmançkî lehçelerinde selamlandı, “Deniz Poyraz ve Nagihan Akarsel’in yoldaşları, Newroz kutlu olsun” denilerek Newroz ateşi yakıldı. Böylece Amed’de 2635. Newroz Ateşi yakılmış oldu.

Konuşmalarda Abdullah Öcalan’dan 2 yıldır haber alınamama haline de tepki gösteren siyasetçiler, İmralı’da görüşme önündeki engellerin kaldırılmasını istedi. Devlete ve iktidara tecridin sonlandırılması çağrısının yapıldığı Amed Newrozu’nda, demokratik çözüm için İmralı işaret edildi.

DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk, Newroz meydanını Kürtçe “Mazlum Doğan’ın direnişiyle” selamlayarak, “Büyük bir depremler karşı karşıya kaldık. Birçok insanımız yaşamın yitirdi, binlerce insan yaralandı. Ancak bizler hesap soracağız. Bu iktidar mutlaka hesap verecek. Şehit Kemal Kurkut’u anıyor, hesabını soracağımızı bir kez daha buradan belirtiyorum. Halkımızın direnişiyle bunlardan hesap soracağız. Gidişleri yakındır. Kirli yüzleri ortaya çıktı. Gelinen nokta, iflasın göstergesidir. Ne yaparsanız yapın sonuç alamayacaksınız” dedi.

Amed Newrozu’nda halkı selamlayan Kürt partileri de, ulusal birlik mesajı verdi.

Konuşmaların ardından Rap grubu Kejoo, Reqso ve Roni Artin sahne aldılar, şarkılarını depremde yaşamını yitirenler için söylediler. Grup İsyan Ateşi, şarkılarını depremlerde yaşamını yitirenler için söyledi.

Newroz programında son olarak sanatçı Şerzad sahne aldı ve depremde yaşamını yitirenlere adadığı şarkılar seslendirdi. Şerzad’ın ardından Newroz programı sona erdi.

Newroz programının sona ermesinin ardından meydanı terk etmeyen gençleri kürsüden tehdit eden polis saldırmakla tehdit etti. Dağılmanın ardından çevik kuvvet polisleri sloganlarla yürüyen kitleye saldırarak 200’den fazla kişiyi gözaltına aldı.