< İzmir Newrozunda Polis Saldırısı

İzmir'de Newroz, 19 Mart günü saat 13.00'da Gündoğdu Meydanı’nda gerçekleşti. Bir çok kurum Sevinç Pastanesi, Cumhuriyet Meydanı gibi bölgelerde toplanıp sloganlarla yürüyerek Gündoğdu Meydanı'na girdi.

Birleşik Mücadele Güçleri bileşeni olan Mücadele Birliği Platformu, Partizan ve Sosyalist Meclisleri Federasyonu saat 12.00'da Cumhuriyet Meydanı'nda toplanarak Gündoğdu Meydanı' na doğru yürüyüşe geçti.

Yürüyüş güzergahı boyunca "Bijî Newroz, Newroz Pîroz Bê", "Yaşasın Halkların Birleşik Mücadelesi", "Yaşasın Kürt Türk Halklarının Mücadele Birliği", "Yaşasın Birleşik Mücadelemiz", "Kürt Halkı Devrimle Özgürleşecek", "An Şoreş An Mirin", "Yaşasın Devrim ve Sosyalizm" sloganları atan BMG bileşenleri, arama noktasına gelindiğinde durduruldu. Durdurulma gerekçesini Partizan flamaları olarak gösteren polis, Partizan flamalarının alana alınmayacağını, Partizan flaması taşıyan kişilerin kimlik tespitlerinin yapılacağını söyleyerek, diğer yapıların alana giriş yapmasını istedi. Partizan'ın içeriye alınmaması durumunda alana girmeyeceklerini söyleyen kurumlar bu yasağa "Faşizme Karşı Omuz Omuza", "Önderimiz İbrahim İbrahim Kaypakkaya" sloganlarıyla karşılık verdi.

Flamaların içeriye alınması talebiyle yapılan görüşmelerin olumsuz sonuçlanması üzerine bu yasağı tanımayan BMG bileşenleri, flamaları bırakmadan yürüyüşe geçti. Yürüyüşe geçen kitleye saldıran polis, Partizan ve SMF'den 3 kişiyi gözaltına alırken, Partizan bayraklarını da toplamaya çalıştı ve kitleyi Cumhuriyet Meydanı'na doğru sürükledi.

Buradan yeniden yürüyüşe geçen kitlenin önü yine Partizan flamaları gerekçe gösterilerek kesildi ve ikinci bir saldırı gerçekleşti. Uzun süre polis barikatı önünde bekleyişini sürdüren Mücadele Birliği Platformu, Partizan ve SMF polisin yasağını tanımayarak Partizan flamalarıyla Gündoğdu Meydanı’na girdi.

Gündoğdu Meydanı'nda HDP İzmir İl Eşbaşkanları, Cumartesi Anneleri, HDP Milletvekili Serpil Kemalbay çeşitli dernek ve siyasi parti yöneticileri konuşmalar yaptı. Kapitalist sistemin depremle birlikte enkaz altında kaldığına değinerek, orada yaşayan halkların yaralarının örgütlü mücadele ve dayanışmayla sarılacağını söylediler. Konuşmalar boyunca depremde hayatını kaybeden her bir insanın hesabının sorulacağı belirtilerek mücadeleyi büyütme çağrısı yapıldı.

Newroz programı konserlerle devam ederken, alkış ve sloganlarla sona erdi.

Gözaltına alınanlardan 1 kişi 19 Mart akşamı serbest bırakılırken 2 kişi savcılığa sevk edildi.