< Newroz'da Binler Yenikapı'da...

İstanbul'da Yenikapı Meydanı'nda düzenlenen Newroz'a binlerce kişi katıldı. Deprem nedeniyle bu yılın Newroz'unda devlete duyulan öfke öne çıktı.

2023 Newroz kutlamaları İstanbul'da binlerce kişi İstanbul'da Yenikapı Marmaray metro önünde bir araya geldi."Her Der Newroz, Her Dem Azadi", "Newroz Ateşiyle Özgürlüğe" şiarıyla yapılan bu seneki Newroz kutlaması depremde yaşamını yitirenlere adandı. Bu nedenle alana yürüyüş sırasında coşkulu sloganlar yerine "Afet Değil Katliam", "Hükümet İstifa" sloganları atıldı.

 

Afet Değil Bu Bir Katliam

Birleşik Mücadele Güçleri (BMG) bileşenleri "Kapitalizmin Enkazına, Sömürüye Ve Faşizme Karşı Newroz Ruhuyla Ayağa Bijî Newroz" yazılı pankartın arkasında yürüyüşle alana geldi. Kortejde yapılan konuşmada, devletin deprem bölgesinde halkın ölmesini beklerken, Türkiyeli ve Kürdistanlı emekçilerin, halkların, devrimcilerin yaşatmak için deprem bölgesine akın ettiği vurgulandı. Yapılan konuşmalar sırasında sık sık "Afet Değil Bu Bir Katliam”, Katil Devlet Hesap Verecek" sloganları atıldı. Konuşmalarda iktidarın kadın düşmanı politikalarına da işaret edilerek "Jin Jiyan Azadi" sloganları atıldı.

 

Yeni Yaşamı Birleşik Mücadelemizle Kuracağız

"İşte biz bu birleşik mücadelemizin, kurduğumuz bağların bizi yaşatacağını biliyoruz. Eşit ve özgür bir dünyayı, yeniden yaşamı birlikte mücadele ederek kuracağız. 2023 Newroz'una baharı karşılarken, deprem bölgesinde enkaz altında bırakılarak katledilen insanlarımızın yasıyla, öfkesiyle gidiyoruz. Ezilen, sömürülen başta Kürt halkı olmak üzere bütün halkların, deprem bölgesinde yapılmayan yardımlarla, susuzlukla, açlıkla, ölümle boğuşmalarına karşı öfkemizle yürüyoruz" denildi.

 

Devrimci Tutsaklara Selam

BMG kortejinde devrimci tutsaklar da selamlanarak "Onlar özgürleşene kadar mücadelemiz sürecek denilerek "Newroz Piroz Be", "Bijî Berxwedana Zindanan", "Zindanlar Yıkılsın Tutsaklara Özgürlük" sloganları atıldı.

İstanbul Newroz programında konuşan Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri temsilcileri, “Karanlığı dağıtacak ve aydınlık yarınları inşa edeceğiz. Newroz ateşi özgürlük, kardeşlik için yanacaktır” dedi.

2023 Newrozu’nda Yenikapı'da akşam saatlerine kadar halkların meydana gelişi devam etti. Alanda binlerce kişi Newroz sloganları ve devlete, sisteme duyduğu öfkeyi ifade eden sloganlar attı.

Barış Anneleri’nin yaktığı ateşin etrafında bir araya gelen halklar, PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğünü istedi. Konuşmalarla devam eden programda, İstanbul Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri'nin ortak Newroz Deklarasyonu okundu. Metnin Kürtçesi Türkan Aşçı, Türkçesi ise Mesut Mike tarafından okundu.

“Kapitalist Barbarlığa Karşı, Halkların Kardeşliği ve Emekçilerin Birliği İçin Newroz Ateşiyle Özgürlüğe!” başlıklı metinde, Newroz’un bu sene buruk karşılandığı belirtildi. “Yasımızı, öfkemizi Newroz ile bütünleştiriyoruz” vurgusu yapılan metinde, depremde yaşanan ölüm ve yıkımlara dikkat çekildi. “Bu seneki Newroz ateşini yaşamını yitiren yurttaşlarımız için harlıyoruz” denildi.

 

Hesabını Soracağız

“Betonlaşmaya dayalı inşaat rejimi ile çıkardığı imar aflarıyla kentleri depreme hazır hale getirecek politikaları uygulamadığı için bu yılkımın suçlusunun iktidarın ta kendisi olduğu belirtilen açıklamada "Bütün bunlar yetmezmiş gibi deprem sonrası ilk üç gün müdahale edilmemesi, yardıma koşan gönüllülerin ve dayanışma çalışmalarının engellenmesi daha da ağır sonuçlara yol açmıştır. Bizler emekten, demokrasiden, barıştan yana bir araya gelen tüm güçler bu katliamın hesabını mutlaka soracağız” denildi.

 

Emperyalizmin Saldırılarına Karşı Antikapitalist Mücadele

Yaşanan deprem, sel, erozyon, orman yangınları ve grizu patlamalarının “kader” değil iktidarın bilinçli politikalarının sonucu olduğu kaydedilen metinde, “Siyasi iktidar doğa karşıtı, canlı karşıtı, kapitalist barbarlığı kutsayan politik tercihleri ile doğamızı ve yaşam alanımız talan etmektedir. Bizler antiemperyalist, antikapitalist mücadeleyi yaygınlaştırarak, bu saldırıları püskürtebiliriz” ifadeleriyle halkların birliğine işaret edildi.

 

Yeni Günde Yeni Yaşamı Öreceğiz

Newroz Deklarasyonu’nun devamında ise yer “Newroz yeni gündür, yeni yaşamdır. Tek adam rejimine, kapitalist rant düzenine karşı isyan ve mücadele günüdür. Bizler bu ülkede onurlu yurttaşlar olarak yaşamak istiyoruz. Eşit, özgür ve birlikte. Haklarımızı ve özgürlüğümüzü kısıtlayan, bizleri soruşturmalar, cezaevleri, işkenceler ve katliamlarla bastırmak isteyen sisteme karşı hep birlikte kararlılıkla mücadele edeceğiz. Asla geri adım atmayacağız. Kürt sorunun demokratik ve barışçıl çözümü başta olmak üzere halkların özgürlüğünü sağlamak, demokratik bir ülke inşa etmek, sosyal adaleti sağlamak, işsizliğe, sömürüye dur demek için hep birlikte mücadele edeceğiz. Yoksulluk kıskacında olan milyonlarla birlikte, kölelik koşullarında çalıştırılan emekçilerle birlikte, açlıkla sınanan işsizlerle birlikte mücadele edeceğiz. Yeni günde yeni yaşamı hep birlikte öreceğiz" denildi.

 

Tecrite Karşı Özgürlük

Açıklamada"İktidarın uyguladığı tecrit politikaları ile toplumsal birliği, kolektif üretimi, barışı ve kardeşliği hedef almaktadır. İmralı Cezaevi ile başlatılan daha sonra diğer cezaevlerinde uygulanan tecrit politikaları giderek yaygınlaştırılarak toplumun tamamına hissettirilmektedir. Tecrit politikası ile kendi siyasi ömrünü uzatmayı ülkeyi korku ve baskı ile yönetmeyi arzulamaktadır. Tecride karşı çıkmak yaşamı savunmaktır, toplumsallaşmayı savunmaktır, ülkenin demokratikleşmesine imkân sunmaktır" ifadeleri yer aldı.

 

Newroz Ateşi Özgürlük İçin Yanacak

Açıklamanın devamında "Newroz ateşi özgürlük için yanacaktır, kardeşlik için yanacaktır. Ezilenler geleceklerini emperyalist müdahalelerle değil kendi özgür iradeleriyle belirleyecektir. Günümüzün Dehak’larına karşı devrimci Kawa’larla karşı koyacaktır. Özgür ülke, özgür Ortadoğu, özgür dünya Newroz ruhu ile yaratılacaktır. Newroz’un direniş ateşi, kardeşlik ruhu ve özgürlük bilinciyle tüm halkların ve emekçilerin Newroz’u kutlu olsun" denildi.

 

Newroz Ateşi Özgürlük Özgürlük Ateşi

Ardından Barış Anneleri Newroz Ateşini yaktı. 2023 Newroz'unda kitle alanın farklı yerlerinde de geleneksel olarak eski lastik ve tahtalarla ateş yakarak Newroz'u kutladı.

HDP İstanbul Eşbaşkanı İlknur Birol, Ferhat Encü, HDK Eşsözcüsü Esengül Demir'in halkı selamlama konuşmaları sırasında sık sık " Hükümet İstifa", "Bijî Serok Apo", Bijî Berxwedana Zindanan" "Newroz Piroz Be" sloganları atıldı.

Sanatçı Arhat'ın şarkılarına eşlik eden kitle bir yandan da sloganlar atarak flamalarını dalgalandırdı.Newroz kutlaması konuşmalar ve müzik programıyla devam etti.

Program sonlarına doğru alandan çıkarak Marmaray Yenikapı İstasyonu önüne yürüyen halka polis "Bijî Berxwedana Zindanan", "Bijî Serok Apo" sloganlarını bahane ederek slogan atanlara  saldırdı. Kitle tepki gösterince polis tüm kitleye saldırarak işkenceyle  gözaltına aldı.