Antakya Defne’de, depremin ilk günlerinden itibaren Sevgi Parkı’nda, Defne’nin kalbinde kurulan dayanışma çadırları polis zoruyla kaldırılıyor.

3 haftadır gönüllülerin dayanışması ile kurulan, hayatta kalan ve erzak, ilaç, çadır gibi ihtiyaçların temin edildiği, aşevinin, sağlık çadırının olduğu dayanışmanın merkezi olan çadırların, valilik kararıyla kaldırılması tebliğ edildi. Saat 18.00’e kadar parkın boşaltılması tebliğ edildi.

“Biz enkaz altındayken neredeydiniz! Hadi gidin, istemiyoruz sizi!” diyerek karşıladı halk karşılarına dikilen polisleri. Vali Yardımcısı ve beraberindeki polislere karşı depremzedeler "Biz enkaz altındayken neredeydiniz", "Bize bunlar yardım ediyor. Siz devletsiniz bize şiddet uygulamaya hakkınız yok", "Gidin buradan" diyerek tepki gösterdi.

Depremzedelerle birlikte kurulan Sevgi Parkı Yaşam Meclisi’nden bir heyet, Valiliğe gidip görüştü, gönderilmek istendikleri Dursunlu bölgesindeki çadırkenti inceledi. Henüz altyapı çalışmalarının tamamlanmadığı, tuvalet dahil temel ihtiyaçları karşılayacak hiçbir imkanın olmadığını, sadece çadırlardan ibaret yerleşim yerlerinden uzak bir yer olduğunu açıkladı. Çadırların yeni kurulduğu, elektrik hattının yeni çekildiği, duş ve tuvaletin olmadığı, yollarında iş makinalarının çalıştığı Dursunlu Mahallesi’ndeki alanda yaşamaları isteniyor depremzedelerden.

Saat 14.00’te valilikle yapılan görüşmede valilik tarafından özet olarak “bir iki yerde çadırkent kuracağız, oraya göndereceğiz. Parkın etrafında yıkım başlayacak, orada duramazsınız sağlık ve güvenlikten dolayı” denirken, halkın buna cevabı, “bizi gönderecekleri yerler bir kurulsun, oranın koşullarına bir bakalım, ona göre gidip gitmeme kararı alırız” oldu.

Sevgi Parkının, şehrin merkezinde başlayacak olan yıkım ve enkaz kaldırma çalışmaları nedeni ile havaya kalkacak asbest sebebiyle boşaltılmak istendiği söyleniyor. Bu arada Atatürk Parkı ve Millet Bahçesi'nin de boşaltıldığı öğrenildi.

Saat 15.00’e geldiğinde depremzedeler ve dayanışma çadırları kuran kurumlar bir forum yaptılar ve boşaltıp boşaltmama kararını değerlendirdiler. Ardından Hatay Deprem Kriz Koordinasyonu adına şu açıklamayı yaptılar:

Sevgi Parkı'ndan Sesleniyoruz, Parkları Boşaltacağına Sağlıklı Barınma Alanları Sağla;

Bugün sabah saatlerinde Hatay'ın Defne ilçesi Sümerler Mahallesi'ndeki Sevgi Parkı'nda bulunan Kriz Koordinasyon ve Dayanışma Merkezlerine ve halkın barındığı çadırlara polis eşliğinde gelen vali yardımcısı, parkın gün içerisinde boşaltılmasını istedi. Depremden etkilenmiş yüzlerce insana ve gönüllüye bulabilecekleri yerlere yerleşebilecekleri ya da kentin uzağında kurulan ve toplanma toplama kamplarını andıran yerlere gidebilecekleri söylendi.

Sevgi Parkı, depremin ilk günlerinden itibaren hem Defne halkı hem de halkla dayanışma faaliyetleri yürüten örgütler, partiler, emek meslek örgütleri için bir buluşma, barınma, sağlık ve temel ihtiyaçlar için dayanışma noktası oldu.

Depremin yarattığı yıkımın travmaları, halkla beraber burada bulunan sosyalistler kadın örgütleri, emek meslek örgütleri ve dayanışma gönüllüleri arasında kurulan bağlarla azaltılmaya çalışıldı.

Sevgi Parkı, halk dayanışmasının çok özel bir pratiği ile birlikte inşa edildi. Valiliğin hiçbir gerekçe ve plan sunmadan yaptığı tahliye dayatması, depremi yıkımını yaşamış insanlara ikinci bir deprem yaşatmak demektir.

Parkın çeşitli noktalarında kalan insanların ve dayanışma amacıyla, orada olan kurumların görüşü alınmadan, deprem sonrası iyileştirme sürecine dair bir planlama sunulmadan yapılan bu tahliye zorlamasını, başta Sevgi Parkı'nda konaklayan Defne halkı olmak üzere, hiçbirimiz kabul etmiyoruz.

Halkın sağlıklı barınma koşullarının bir an önce sağlanmasını, geçici barınma alanlarının altyapısı ile beraber gecikmeden yapılmasını ve buralardaki yaşamın ve kentin yeniden inşa sürecinin ve bölgede dayanışma çalışmaları yürüten kurumlarla birlikte planlanmasını istiyoruz.

28 Şubat 2023

Hatay Deprem Kriz Koordinasyonu