< < Deprem Değil Rantçı Düzeniniz Öldürdü Diyenlere İşkenceli Gözaltı

Depremzedelerle dayanışma için "Deprem değil Rantçı Düzeniniz Öldürdü" şiarıyla Kadıköy sokaklarında polis ablukasına rağmen eylem yapanlara polis saldırdı. Yüzden fazla kişi işkenceyle gözaltına alındı.

İstanbul Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri’nin oluşturduğu Deprem Kriz Koordinasyonu, "Deprem değil rantçı düzeniniz öldürdü!" şiarıyla Kadıköy’de bulunan İskele Meydanı’nda basın açıklaması düzenlemek istedi.

Eylem öncesinde Kadıköy İskele Meydanı ve rıhtımdaki ara sokaklarda polis tarafından ablukaya alındı.

Eylem öncesinde aralarında Mücadele Birliği Platformu'nun da bulunduğu bir çok kurumdan insan ara sokaklardan İskele Meydanı'na yürüyüşe geçti. Kitlenin önü, polis tarafından Khalkedon Meydanı’nda kesildi. Burada ablukaya alınan kitle, “Deprem nedeniyle insanlar hala enkaz altında. İnsanları enkaz altında bırakanlarla bizi ablukaya alanlar aynı. İnsanlar depremde enkaz altındayken devlet onları kurtarmaya gitmedi. Ama burada depreme ilişkin bir açıklama yapmamıza izin vermiyorlar” diyerek, tepki gösterdi.

Polis, daha sonra ablukaya aldığı kitleye saldırdı. Polis saldırısında birçok kişi yerde sürüklendi, üstlerine basıldı. Ters kelepçe ve işkenceyle gözaltına alındı. Eylemciler polis saldırısına “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz” ve “Baskılar bizi yıldıramaz” sloganları ile tepkilerini dile getirdi.

Gözaltına müdahale etmek isteyen Halkların Demokratik Partisi(HDP) İstanbul Milletvekilleri Oya Ersoy ve Musa Piroğlu ile görüntü almaya çalışan gazeteciler de ablukaya alınarak uzun süre bekletildi. Milletvekilleri ve gazeteciler, daha sonra ablukayı yararak dışarı çıktı.

HDP milletvekili Piroğlu, “3 gün boyunca insanlara yardım göndermeyenler, soğuğa terk edenler burada insanları ablukaya alıyor. Çocuklar orada donarak öldü. Şimdi siz burada insanları gözaltına alıyorsunuz” diyerek tepki gösterdi.. Piroğlu’nun konuşma yaptığı sırada bir grup daha kalkanlarla ablukaya alındı. Uzun süre polise ablukayı açmasını söyleyen gruba daha sonra polis saldırdı. Darp edilerek ve ters kelepçe yapılarak birçok kişi gözaltına alındı. Gözaltılara rağmen sloganlar devam etti.

Gözaltıları ve basına yönelik saldırıyı engellemek isteyen HDP Miletvekili Oya Ersoy ise polis tarafından darp edildi. Uzun süre kalkanlarla ablukada bekletilen Ersoy’a bir kadın polis saldırdı. Daha sonra Ersoy, ablukanın dışına çıkarıldı. Gözaltı alanına gitmek istediğini söyleyen Ersoy’a polis, “Biz işimizi yapıyoruz, sen de işini yap bizi engelleme” diyerek bağırdı. Ersoy ise “Ben milletvekiliyim, benim işim orada olmak ve gözaltını engellemek, takip etmek” dedi.

Kalkhedon Meydanı'nda polisin saldırısına çevrede bulunanlar da tepki gösterdi. Tesadüfen Kadıköy'de olduğunu belirten bir kadın avukat ters kelepçe yapıyorsunuz! Suç işliyorsunuz. Herkesin kendini ifade etme hakkı vardır. Bu şekilde gözaltına alamazsınız" diyerek tepki gösterdi. Polisler ters kelepçe yapmadıklarını iddia etti. Avukat öyleyse barikatı açın ben avukatı olarak görevimi yapacağım ve araçtakilerin durumunu tespit için bakacağım diyerek gözaltı aracına geçmek istedi. Avukatın "Suç işliyorsunuz, hakkınızda suç duyurusunda bulunacağım" dedi. Tartışmalar üzerine çevredekiler polise tepki gösterdi.

Farklı sokaklardan Kalkhedon Meydanı'na gelen gruplar "Deprem Değil Düzeniniz Öldürdü", "Baskılar Bizi Yıldıramaz" sloganları attı.