"Muhlise Karagüzel Serbest Bırakılsın”

İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu 567. F Oturması'nda Muhlise Karagüzel'in sağlık durumu hakkında bilgi vererek, serbest bırakılmasını istedi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, her hafta düzenledikleri “F Oturumu”nun 567’nci haftasında şube binası önünde Kayseri Bünyan Kadın Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunan ağır hasta tutuklu Muhlise Karagüzel’in (61) durumuna dikkat çekti.

“Tedavi Haktır Engellenemez” , “Hasta Mahpus Muhlise Karagüzel Serbest Bırakılsın” yazılı pankartın açıldığı eylemde açıklamayı, İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu üyesi Hatice Onaran okudu.

 

"Mahpuslar Hak İhlallerinin Son Bulması İçin Açlık Grevi Yapmak Zorunda Bırkalıyor"

Mahpusların hak ihlallerinin önlenmesi için yetkili mercilere yaptıkları ısrarlı başvurulardan sonuç alamadıkları için sık sık açlık grevine başvurmak zorunda kaldığını, seslerini bu yöntemle duyurmaya çalıştıklarını belirten Onaran, "Giresun Espiye L Tipi Kapalı hapishanesinde yoğunlaşan hak ihlalleri ve baskılara karşı Erdal Emeç, Aydın Oğuz ve Ahmet Budak isimli mahpusların da açlık grevi başlattıkları bilgisi alınmıştır. Başlattıkları açlık grevi 55. Gününe girerken ailesini arayan hasta mahpus Erdal Emeç, yetkililerin duyarsızlığı nedeniyle açlık grevini süresiz ve dönüşümsüz olarak devam ettireceklerini bildirmiştir" dedi.

 

"Zaman Geçirmeden Taleplerimizi Yükseltmeliyiz"

Hapishanelerde yaşanan ağır hak ihlallerine kalıcı çözümler üretilmesini sağlamak için mücadelenin güçlendirilmesi hayati önemini korurken, uzun açlığın mahpusların beden ve ruh sağlıklarında ortaya çıkaracağı geri dönüşü olmayan zararların önlenmesi için ayrıca ve daha yoğun bir çabaya ihtiyaç olduğunu belirten Onaran, "Zaman geçirmeden, kamuoyu duyarlılığı sağlayarak ve gerekli girişimlerde bulunarak çözüm talebimizi yükseltmeliyiz" diye vurguladı.

Onaran 567. F Oturması’nda bu hafta Kayseri Bünyan Kadın Kapalı Cezaevi’nde tutulan 61 yaşındaki ağır hasta mahpus Muhlise Karagüzel’in sağlık durumu hakkındaki bilgileri aktardı.

 

"Karagüzel Şiddetli Ağrılar Çekmektedir"

Muhlise Karagüzel'in 33 defa kalp krizi geçirdiğini; Kalp, Diyabet, Hipertansiyon, Astım, bel ve boyun fıtığı hastası olduğunu aktaran Onaran "Kan Şekeri çok yükseldiği için günde dört kez insülin iğnesi yapılmaktadır. Şeker yüksekliği gözlerine ve böbreklerine zarar vermiş olduğu için şiddetli ağrılar çekmektedir. Hastalıkları nedeniyle diyet beslenmesi gerekmesine rağmen bu ihtiyacı karşılanmamakta, bu durum sağlık sorunlarını artırmaktadır" dedi.

Onaran Karagüzel'in gözlerindeki rahatsızlık nedeniyle defalarca göz anjiyosu yapıldığını, doktorları tarafından acilen ameliyat olması gerektiğinin söylendiğini ancak bu ameliyat sırasında gözlerini kaybetme ihtimali bulunduğundan ameliyat edilemediğini söyledi.

 

"Hastanede 8 Gün Kelepçeli Tutuldu"

Karagüzel'in, giderek ağırlaşan astım hastalığına bağlı olarak nefes almakta güçlük çektiğini uyuyamadığını, bu durumun sağlığı yanında günlük yaşamını da olumsuz etkilediğini ifade eden Onaran sözlerini şöyle sürdürdü:"Muhlise Karagüzel, 2021 yılında geçirdiği ilk kalp krizi sırasında önce hapishane revirine götürülmüş, burada durumunun daha da ağırlaşması, tansiyonunun çok yükselmesi üzerine Kayseri'ye hastaneye kaldırılmıştır. Hastanede anjiyo yapılmış 2 gün yoğun bakımda tutulmuştur. Yapılan anjiyoda kalbe giden çok sayıda damarın tıkalı olduğu tespit edilmiştir. 3 gün sonra tekrar anjiyo yapılmış, 8 gün hastanede kalmıştır. Hastanede kaldığı 8 gün boyunca elleri yatağa kelepçelenmiştir" dedi.

9 Mart 2022’ günü üçüncü kez kalp krizi geçiren Karagüze5l, Kayseri Şehir Hastanesi’ne kaldırıldığını, burada tıkalı damarlarına stent takıldığını açıklayan "Onaran, Karagüzel, hastanede kaldığı süre boyunca yine yatağa kelepçeyle bağlanmıştır.

 

"Hastaneye Götürülmesi Bilerek Geciktiriliyor"

Kızının anlatımına göre; Annesinin hastaneye götürülmesi bilerek geciktirilmekte bu durum sağlığını ve yaşamını tehdit etmektedir. Nitekim; Üçüncü kalp krizini geçirmeden 20 gün önce göğüs ağrıları başladığı halde önce revire götürülmüş, 'hastaneye gitmesi gerekir' denmesine rağmen koğuşuna geri getirilmiş, daha sonra Kayseri Bünyan Devlet Hastanesi’ne götürülüp oradan da Kayseri Şehir Hastanesi’ne sevk edilmiş, ancak “ randevu yok, yoğunluk var” denilerek geri hapishaneye getirilmiş ve 20 gün sonra ve ancak kalp krizi geçirdikten sonra Kayseri Şehir Hastanesine kaldırılmıştır.

 

"Karagüzel'in Serbest Bırakılması Zorunludur"

"Hapishane koşullarında gerekli tedavi ve bakımı sağlanamayan ve her an yeni kalp krizi riski ile yaşayan Muhlise Karagüzel’in serbest bırakılarak tedavisinin dışarıda sürdürülmesi sağlık ve yaşam hakkının korunması bakımından zorunluluk haline gelmiştir" dedi.