< < Davutpaşa Patlaması'nın 15. Yılında Yaşamını Yitiren İşçiler Anıldı...

Davutpaşa'da meydana gelen patlama ve yangın nedeniyle iş cinayetinde yaşamını yitiren 20 işçi 15. yıldönümünde patlamanın olduğu işyeri önünde anıldı.

Davutpaşa Patlaması Davası’nda cezasızlığın son bulmasını, patlamanın olduğu alanın park alanı olmasını isteyen işçi aileleri iş cinayetleri son bulana kadar mücadeleye devam edeceklerini söyledi.

31 Ocak 2008'de Davutpaşa'da meydana gelen patlama ve yangın nedeniyle iş cinayetinde 20 işçi yaşamını yitirmiş 115 kişi yaralanmıştı. Patlama ve yangın nedeniyle yaşamını yitiren 20 işçi 15. yıldönümünde patlamanın olduğu Çiftehavuzlar Sokaktaki işyeri önünde yaşamını yitiren işçiler anıldı.

Her yıl patlamanın olduğu Emek İş Hanı önüne gelen Davutpaşalı Adalet Arayan Aileler her yıl belediyeden Park yapılmasını istedikleri ve bakımını yaptıkları alanının hurda yığınıyla doldurulduğunu gördü.

31 Ocak 2008 Davutpaşa Patlaması - İş Kazası Değil Cinayet - Onlarısız 15 Yıl - Saygıyla Anıyoruz" yazılı pankart açılan anmada patlamada yaşamını yitiren Gülhan Çabuk'un eşi İdris Çabuk 31 Ocak 2008’de Davutpaşa’da meydana gelen patlama ve yangında 20 işçinin hayatını kaybettiğini, 115 kişinin yaralandığını hatırlattı.

Maliyet kalemi olarak görüldüğü için işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemleri alınmadığı için Emek İş Hanı’ndaki kaçak maytap atölyesinin sahibinin de patlamada hayatını kaybettiğini söyleyen Çabuk "Bugün burada kaybettiğimiz canlarımızı anmak, Başka Davutpaşa’lar olmasın demek için toplandık.Arslan Doğan, Enes Ömer Boyraz, Gülhan Çabuk, Hacıyev Sehriyar Recepoğlu, Halit Alkan, Hasan Akhun, Heybetullah Güleç, Hüseyin Tayranoğlu, Kadir Cesur, Kazım Nişli, Lezgi Şimşek, Mehmet Coşkun, Metin Erdoğan, Novroz Mamadov, Orhan Saday, Ömer Vural, Semra Bakkal, Sevdat Çelik, Yaşar Kara ve Zübeyir Bal şahsında sadece 2022’de ölen en az 1843 işçiyi saygı ve rahmetle anıyoruz" dedi.

 2

"35 Hafta Nöbet Tuttuk Dava Bir Buçuk Yıl Sonra Açıldı"

Davutpaşalı Adalet Arayan Aileler olarak 15 yıldır adaletin yerine getirilmesi, bütün sorumluların yargılanması için mücadele ettiklerini vurgulayan Çabuk, "35 hafta sadece ceza davası açılması için Taksim’de nöbet tuttuk. Davamız ancak bir buçuk yıl sonra açılabildi" dedi.

 

"Ceza Alan Yetkiler Bir Gün Bile Hapis Yatmadı"

Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’na, Meclis’e, Adalet Bakanlığı’na, Başbakanlığı’na, Cumhurbaşkanlığı’na gittiklerini aktaran Çabuk, "Çalmadığımız kapı kalmadı. Sesimiz yeterince duyulmadı. Yıllarca süren Davutpaşa Davası’nda sadece Zeytinburnu Belediyesi yetkilileri ve bina sahiplerine çeşitli cezalar verildi. Bütün sorumlular yargılansın dedik, ceza alan yetkililer bile bir gün olsun hapis yatmadı. Çıkan kararlara itiraz ettik. Bütün sorumluların yargılandığı etkin bir yargılamada ısrar ettik" diyerek verdikleri mücadeleyi aktardı.

 

"Cezasızlık Ve Hükmün Geri Bırakılması Konusunda Emsal Bir Karar"

14 yıl sonra, sonunda Anayasa Mahkemesi “yaşam hakkının ihlal edildiğine” karar verdiğini, davanın artık yeni bir aşamada olduğunu belirten Çabuk "Anayasa Mahkemesi’nin bozma kararını Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması gibi cezasızlık konularındaki vurgusu nedeniyle tüm iş cinayeti davalarına, Hendek Patlaması Davası gibi davalara etkisi olacak nitelikte emsal bir karar olduğu için önemli buluyoruz" dedi.

 

"Başka İş Cinayetlerinin Olmasını Engelleyecek Bir Karar Çıkmasını İstiyoruz"

Bugün Davanın İkinci Duruşması Görülecek Bugün anmadan Anayasa Mahkemesi’nin bozma kararından sonraki ikinci duruşmanın Bakırköy Adliyesi'nde görüleceğini ve anmanın ardından duruuşmaya gideceklerini belirten Çabuk "Bütün temennimiz Davutpaşa Patlaması Davası’nda cezasızlık anlamına gelebilecek cezaların çıkmaması, davamızın başka iş cinayetlerinin olmasını engelleyecek bir kararla sonuçlanması" dedi.

 

"15 Yıldır Haykırdık Haykırmaya Devam Edeceğiz"

15 yıldır seslerinin ulaştığı her yerde haykırdıklarını söyleyen Çabuk "İş cinayetleri son bulana dek haykırmaya devam edeceğiz. Davutpaşa’yı Unutmadık! Davutpaşa’yı Unutturmayacağız!" diyerek sözlerini tamamladı.

 

"Ailelerin Park Olmasını İstediği Yer Hurda Alanı"

Açıklamanın ardından gönüllü avukatlardan Berrin Demir ise Davutpaşa patlamasında yaşamını yitiren ailelerinin 15 yıldır sürdürdükleri mücadeleyi vurgulayarak "Aileler bu alanın, yakınlarını anmak ve iş cinayetlerine dikkat çekmek için bir park alanı olması talebini yıllardır belediyeye bildirdiler, başvurularda bulundular. Kendileri bu alanı temizleyip çiçekler ağaçlar diktiler. Fakat şimdi bu utanç verici durumla karşılaştık. Burası bir hurda alanı olmuş durumda. Gerekli önlemleri almayarak insanların ölümüne, uzuvlarını kaybetmesine neden olan Zeytinburnu Belediyesi hiç olmazsa insani olan bu talebi yerine getirmeliydi. Belediye yetkilileri hiç olmazsa insanların acılarına saygı duymalıydı. Belediyelerin halkın insani taleplerini yerine getirmenin bir görev olduğunu hatırlatıyoruz. Ve bu alanın iş cinayetinde kaybettiğimiz insanları anabileceğimiz bir park alanı yapması talebimiz tekrarlıyoruz" dedi.

Demir, 15 yıldır hukuk mücadelesini sürdürdüklerini ve saat 13.30'da Bakırköy Adliyesi'nde davanın görüleceğini belirterek patlamanın yaşandığı alanın bir yeşil alan olması içinde çabalarını sürdüreceklerini vurguladı.

Davutpaşalı Adalet Arayan Aileler, anmanın ardından Bakırköy 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek duruşma için adliyeye geçti.