< < İnfaz Yakmalara Son, Devrimci Tutsaklara Özgürlük

Partizan Şehit ve Tutsak Aileleri, Elazığ 1 Nolu Yüksek Güvenlikli Hapishanesi’nde bulunan tutsak Müslüm Cevahir Vurucu’un “Hapishane imamına gitmemiş, iyi halli değil” denilerek infazının yakılmasına ilişkin İHD’de bir basın toplantısı düzenledi. Basın toplansına Tutsaklarla Dayanışma İnsiyatifi, HDP milletvekili Züleyha Gülüm de katılarak destek verdi.


Hapishanelerde yaşanan hak ihlallerinin, infaz yakmaların, yayın ve görüşçü yasaklarının, sürgün sevk politikalarınn her geçen gün artmaya devam ettiği bu süreçte tutsakların sesine ses olmak gerektiğine dikkat çeken Partizan Şehit ve Tutsak Aileleri temsilci Tuğba Apaydın tutsak Müslüm Cevahir Vurucu’nun infazının neden yakıldığına ilişkin şu sözleri ifade etti: “ Elazığ 1 No’lu Yüksek Güvenlikli Ceza İnfaz Kurumunda bulunan tutsak Partizan Müslüm Cevahir Vurucu, 26.01.2023 tarihinde koşullu salıverme ile tahliye olması gerekirken kendisine tebliğ edilen İdare Gözlem Kurulu kararı ile tahliye olması engellenmiştir. Vurucu, ailesi iel yaptığı son telefon görüşmesinde kurul karşısına çıktığını, burada güldüğü için kendisine “Neden gülüyorsun?” şeklinde sorular sorulduğunu, görüşme tutanağına da görüşme esnasında güldüğü ve heyeti ciddiye almadığı şeklinde yazıldığını belirtmiştir. Ayrıca kendisine pişman olup olmadığı, bulunduğu hücrede neden kaldığı, neden psikoloğa çıkmadığı, neden cami hocası ile görüşmediği şeklinde sorular sorulduğunu, gözlem kurulu kararında kendisine 44.75 puan verildiğini, 0.25 puan nedeniyle iyi halli olarak değerlendirilmediği ve bu nedenle koşullu salıverilme ile tahliyesine engel olunduğu aktarılmıştır.”

Apaydın, infaz yakmaların sadece Müslüm Cevahir Vurucu açısından değil,  bir çok tutsağın son dönemde yoğun olarak yaşadığı hak ihlali olduğunu belirtti. Aynı zamanda verilen kararların bağımsız ve tarafsız kişiler tarafından verilmediği gibi kurulların hiçbir hukuki dayanağının olmadığını vurgulayarak, çeşitli bahanelerle tutsakların tahliyesinin engellenmesini kabul etmediklerini söyledi.

Ardından HDP milletvekili Züleyha Gülüm söz aldı. Gülüm, İdare Gözlem Kurulu’nun bugün gelinen noktada bütün cezaevleri için belli bir zeminde tutsakları cezaevinde, ceza süresi dolmasına rağmen tutsakları tutmanın bir aracı haline geldiğini ifade ederek, bu sürecin hiçbir hukuki dayanağının olmadığın dile getirdi. Aynı zamanda iktidarın bu keyfi kararlara karşı toplumu susturmak ve faşist politikaları kabul etmesini istiyor. Hapishanelerdeki bu hukuksuz, keyfi uygulamalara karşı birlikte ses çıkarılmasının, dışarının ses olması gerektiğini ifade etti.

TDİ adına konuşma yapan Fatma Yıldırım ise son bir haftada Bolu F Tipi Kapalı Cezaevi’nde bulunan 12 tutsağın infazının yakıldığını kaydederek konuşmasına şu sözlerle devam etti: “İnfaz yakmalar özellikle 2021 Ocak ayında çok hızlı bir şekilde pratikte uygulanmaya başlandı, Cezaevi İhtisas Gözlem Kurulları aracılığıyla. Cezaevindeki gözlem kurulu çok keyfi bir şekilde kararlar vermeye başladı. Zindanlar mücadelesi, sınıflar mücadelesinin en keskin olduğu şu süreçlerde çok yoğun bir şekilde öne çıkmakta. Ve zindanlardaki devrimci, politik tutsaklar ancak bizim onların sesini, soluğunu dışarda haykırmamızla birlikte bu keyfi uygulamalara son verebiliriz. Sınıflar mücadelesinden asla kopuk değil ve ne kadar keskinleşirse zindalarda bunu yansımasını görebiliriz.”


Basın toplantısı konuşmaların ardından son buldu.