< "Vefa'ya Sözümüz Devrim Olacak!"

İki yıl önce Covid-19 nedeniyle yaşamını yitiren komünist devrimci Vefa Serdar Karacaahmet'teki mezarı başında anıldı. Serdar'ın her anını devrim mücadelesine adadığı vurgulanan açıklamada "Devrim zafere onun gibi devrimci kavga verilerek ulaşacaktır" denildi.

Mücadele Birliği Platformu geçen yıl Covid-19 nedeniyle yaşamını yitiren komünist devrimci Vefa Serdar'ı Karacaahmet Mezarlığı'ndaki mezarı başında andı.

Anmaya Vefa Serdar'ın yakınları, kendisinden kısa süre sonra yaşamını yitiren eşi Aysel Bölücek Serdar'ın yakınları ve Birleşik Mücadele Güçleri, dostları da katıldı.

Vefa Serdar'ın mezarına "Zor Zamanların Devrimcisi Vefa Ölümsüzdür" yazılı pankart açarak "Vefa Yoldaş Ölümsüzdür", "Devrim Savaşçıları Ölümsüzdür" sloganıyla yüründü.

 

"Onun Anısınıı Yaşatmak Devrim Mücadelesini Büyütmekten Geçiyor"

Yürüyüş sırasında Vefa Serdar'ın tüm yaşamını devrime adadığı, işçi sınıfının kurtuluşu için gece gündüz demeden, tüm zorlukları aşarak mücadele ettiği ifade edilerek "Onun anısını yaşatmak Vefa Serdar'ın verdiği devrim mücadelesini büyütmekten geçiyor. Komünizme ulaşma mücadelesini güçlendirmekten geçiyor. Vefa Serdar ölümsüzdür" denildi.

"Vefa Yoldaş Kavgamızda Yaşıyor", "Devrimciler Ölmez Devrim Davası Yenilmez" sloganlarıyla mezarı başına gelindi.

 

"Vefa Yoldaş Kavgamızda Hayatın Akışında Hala Yanımızda"

Vefa Serdar'ın mezarı başında yapılan ilk konuşmada Delal Erol, "Vefa Serdar yoldaş Covid-19 nedeniyle fiziken aramızdan ayrıldı. Fiziken diyoruz çünkü geçirdiğimiz iki yıl içerisinde sosyalizm mücadelesinin her anında, her kavgada, hayatın gündelik akışı içerisinde her zaman yanıbaşımızdaydı. Vefa yoldaş bize büyük bir miras, büyük bir tarih bıraktı. Bu sahip olduğu tarihi tüm aidiyetiyle ve mütevazılığıyla devrimci mücadelede yürüyerek sağladı ve devam ettirdi" dedi.

Erol, Vefa Serdar'ı anmanın aynı zamanda onun bıraktığı yerden devrim mücadelesini sürdürmek anlamına geldiğini belirterek Vefa Serdar ve tüm devrim ve komünizm mücadelesinde yaşamını yitiren devrim savaşçıları için saygı duruşuna davet etti.

Saygı duruşunda "Aç bedenler büyütmüşüz atan ve tutan yüreklerimizde / Eriyip devleşmelerde ve onlarca kez vurulmalarda / Koymadan araya noktalar / soluk soluğa bir koşu... / Eğilmek yok / bükülmek de yok! / Ve namluya yatan mermi kadar soğuk kanlı / ve ocaktaki köz kadar sıcak. / Yaşamak değil / öyle değil, / hani çiçekler ve albenilerde / tekil mutluluklara yenilmeden /ve de batmadan yalnızlıklar içinde çoğalabilmek mevsimlerce. / Biz Denizlerin Partisi'ni kan revan içinde büyütmüşüz. / Denizlerin Partisi'de kavgayı böyle büyütüyor..." denildi.

Saygı duruşu Nazım Hikmet'in " Güneşe akın var" şiiriyle bitirilerek "Vefa Yoldaş Kavgamızda Yaşıyor", "Aysel Yoldaş Kavgamızda Yaşıyor" sloganları atıldı.

 

"Devrim Mücadelesine Kattıkları Değerler Hiçbir Zaman Yok Olmayacak"

Mücadele Birliği Platformu adına konuşan Muhammed Hizmetçi ise Vefa Serdar ve Aysel Bölücek Serdar'ı kaybedeli iki yıl olduğnu hala onları kaybetmenin acısını duyduklarını ve gözlerinin onları aradığını, diğer yandan onların anılarının verdikleri mücadelenin yüreklerini ısıttığını ifade etti. "Devrimciler fiziken aramızdan ayrılmış olsalar da onların yarattıkları değerler, işçi sınıfına, dünyadaki komünizm mücadelesine, devrim mücadelesine kattıkları değerler hiçbir zaman yok olmayacak. Vefa yoldaşın bu topraklarda, işçi sınıfı ve emekçiler için ezilen halklar için verdiği mücadele, kolunu yitirmesine rağmen gece gündüz her işe koşturmuştur. Onun bu mücadelesini asla unutmayacağız. Onların verdiği mücadele bizlerin mücadelesiyle büyüyecek" dedi.

 

"Vakti Yakındır Kopacak Fırtına Sermayenin Egemenliği Yıkılacak"

Dünyanın her yerinde devrimcilerin, komünistlerin işçi sınıfının ve insanlığın kurtuluşu için mücadele verdiğini ifade eden Hizmetçi, "Vakti yakındır, kopacak bu fırtına ve sermayenin egemenliği yıkılacak. Çoktan başladı bu savaş ve kazanan işçi sınıfı ve onların öncüleri devrimciler, komünistler olacak. Mücadeleyi büyüteceğimizi belirterek Vefa yoldaş ve Aysel yoldaşın anısı önünde saygıyla eğiliyoruz" dedi.

 

"Sürekli Kendini Yenileyen Üreten Örnek Bir Devrimci"

"Vefa Yoldaş / Aysel Yoldaş Kavgamızda Yaşıyor", "Devrim Savaşçıları Ölümsüzdür" sloganlarının ardından Birleşik Mücadele Güçleri adına Mürüvvet Küçük söz aldı.

"Vefa yoldaş Türkiye devrimci hareketinin oldukça zorlu yıllarında ve önemli yıllarında büyük bir devrimci çaba, örnek bir devrimci kimlikle ve sürekli kendini yenileyerek geliştirerek, üreterek bu yılları adımlamış bir yoldaştı. "

 

Devrimcilerin Her Türlü Zorluktan Güçlenerek Çıkabileceğinin Simgesiydi"

Onun yarattıkları bütün devrimci hareketin mirasıdır, değeridir. Onun en tipik özelliği hem mücadele verdiği dönem hem de kendi kişiliğiyle özdeşleşen durdurak bilmeden çalışması ve her etapta sürekli kendini yenileyerek üretmesiydi. Tutsak düşer bir mücadele başlar, kolunu kaybeder başka bir mücadele başlar. Dışarıya çıkar başka bir mücadele başlar. Vefa Serdar tüm bu zorlu dönemlerde, yaşamım zorluklarından, acılardan, badirelerden devrimcilerin daha da güçlü çıkabileceklerinin simgesi olmuş bir yoldaştır.

 

"Vefa Ve Aysel Yoldaşın Bıraktığı Değerler Hepimizin Değeridir"

Aysel yoldaş da yine böyle bir yoldaşımız. Aynı zorlu dönemleri, tarihi birlikte adımladığımız yoldaşlarımızdan biridir. Yarattıkları, bıraktıkları değerler hepimizin değeridir. Anıları önünde saygıyla eğiliyoruz" dedi. Konuşmanın ardından "Yaşasın Birleşik Mücadelemiz", "Fabrikalar Tarlalar Siyasi İktidar Her Şey Emeğin Olacak" sloganları atıldı.

 

"Her Güçlüğü Yenebilmiş Hayat Dolu Bir Yoldaştı"

Mücadele Birliği gazetesi adına konuşan Özlem Oral, iki yıl önce Covid-19'a yakalandığında onu kaybedeceklerini hiç düşünmediklerini belirterek "Çünkü o çok zorlu zamanlardan geçmiş,her güçlüğü yenebilmiş, hayat dolu bir yoldaşımızdı. O hasta halinde bile düşündüğü şeyler, Aysel yoldaşın sağlığı ve işçi sınıfının, Türkiye ve dünya devrimci hareketinin nasıl daha ileriye taşınabileceğiydi" dedi.

 

"Son Anlarına Kadar Devrim Mücadelesini Büyütmeyi Düşündü"

Geçtiğimiz günlerde Vefa Serdar'ın yazılarından oluşan "Zor Zamanların Devrimcisi Vefa Serdar" adlı kitabı çıkardıklarını belirten Oral, "Çok genç yaşlarda başladığı mücadele içinde her zaman yazarak da bu mücadeleye değerler katmış bir yoldaşımızdı. Son anlarına kadar da araştırmayı, yazmayı sürdürmüştür" dedi.

 

"Sürekli Yeni İnsan'ı Nasıl Yaratacağımızı Düşünürdü"

Vefa Serdar'ın her zaman "Önce insan" şiarıyla hareket ettiğini ve tüm yoldaşlarının, tanıdığı insanların ne düşündüğü, ne hissettiği, neye ihtiyaç duyduğu gibi kişisel durumlarıyla da yakından ilgilendiğini vurgulayan Oral, "Vefa yoldaş, "yeni insan"ı nasıl yaratabiliriz diye düşünüyordu sürekli. Ve yoldaşlarının "yeni insan" olması için çabaladı, bunun için okuyor araştırıyor, yazılar yazıyordu" dedi.

 

"Kolunu Kaybetti Ama İki Yürekli Bir Devrimci Oldu"

Vefa Serdar'ı 19 Aralık 2000 zindan katliamından sonra okuduğu yazılarıyla tanımaya başladığını belirten Oral "Vefa yoldaş 19 Aralık 2000'de zindan katliamında sağ kolunu kaybetmişti. O bir kolunu kaybetti ama kendi deyimiyle iki yürekli bir devrimci oldu" dedi. Vefa Serdar'ın da tutuklu olduğu dönemde, birçok yoldaşlarının tutuklu olduğunu, mücadele içinde bir çok genç insanın büyük bir çabayla bir şeyler yapmaya çalıştığını ifade eden Oral "Bir çoğumuz tecrübeli yoldaşlara ihtiyaç duyuyorduk. Çünkü bazen hiç bilmediğimiz sorunlar karşımıza çıkıyordu. Ama yetkin yoldaşlarımız ya tutuklu ya da bizden uzaktaydı" dedi.

 

"Zor Zamanlarımızda Mektuplarıyla Bize Yol Gösterirdi"

Zorlandıkları anlarda 'Şimdi biz ne yapacağız, bu sorunu nasıl çözeceğiz?' diye bocaladıkları zamanlarda, sanki bu soruları Vefa Serdar'a sormuş gibi sorularına cevap bulan mektuplar aldıklarını aktaran Oral "Bir mektupla yardımımıza koşardı Vefa yoldaş. Onun mektuplarını aldığımızda sanki karşılıklı oturmuş çaylarımızı içerken, dertlerimizi, aşamadığımız sorunları anlatıyormuşuz da o da bunları yanıtlıyor gibi gelirdi o mektuplar. Mektubu okuduktan sonra kişisel dertler aşılır, işe güce koşturulur, çözülemez sandığımız sorunları çözer, engelleri aşar, çoşkuyla yolumuza devam ederken bulurduk kendimizi" dedi.

 

"Onun Yazılarını Okumak Yepyeni Bakış Açıları Kazanmak Gerek"

Serdar'ın, her nerede, hangi koşulda olursa olsun insanlara moral verdiğini, yol gösterdiğini söyleyen Oral "Bugün hala bize yol göstermeye devam ediyor. bizlerin yapacağı en güzel şey Vefa yoldaşı örnek almak, en zor zamanlarımızda yolumuzu aydınlatan, taşlarla döşeli devrim mücadelesinde bize yepyeni bakış açıları sunan Vefa yoldaşımızın bu değerli yazılarını okumak, her devrimcinin kendisi ve devrim için yapacağı en faydalı şey olacağına inanıyorum" dedi.

 

"O İşçi Sınıfının Ve Dünya Halklarının Devrim Muhafızıdır"

Ardından işçi yoldaşlarından Şahin Başaraner "Vefa Serdar işçi sınıfının, emekçilerin, Kürt halkının ve dünya halklarının devrim muhafızıdır demek yerinde olacaktır. O bir yoldaştı eğilmez bir baştı" diyerek sözlerine başladı. Vefa Serdar'ın faşizmin zindanlarında, işçi eylemlerinde, o genç üniversitelilerin akademik demokratik mücadelesinde işçi sınıfının grevli, toplu sözleşmeli sendikal mücadelesinde her zaman kavganın en önünde bir öğretmen gibi olduğunu vurgulayan Başaraner, "O işçilerle yoldaşları gibi ilişki kuran, işçilere yeni bir dünya kurmanın mümkün olduğunu gösterendi" dedi.

 

"Tüm Benliğiyle Bir Dava İnsanı Olarak Yaşadı"

Serdar'ın ezilmenin sömürülmenin, yağma ve talanın olmadığı, bir avuç yağmacı ve zorbanın hakimiyetinin son bulduğu dünya emekçilerinin eşit şekilde yaşadıkları bir dünya için vuruştuğunu belirten Başaraner, Serdar'ın bütün benliğiyle, her şeyiyle bir dava insanı olarak yaşadığını vurguladı.

 

"Bugün Zafere Dünden Daha Yakınız"

İşçi toplantılarında bir araya geldiğiklerinde 'Yoldaşlar bugün zafere dünden daha yakınız' derdiğini aktaran Başaraner, Vefa yoldaş, evet bugün dünden daha yakınız. Bugün dünden daha mümkün. Çünkü faşizmin, sermayenin, emperyalizmin saldırıları kudurmuşçasına işçilere, emekçilere, gençliğe ve kadınlara yöneldi. Bu da gösteriyor ki o güzel günler daha yakın. O güzel güne kadar daima sevgiyle" diyerek sözlerini tamamladı.

 

"Vefa Bilimsel Sosyalizmin Yolunu Gösterdi"

Ardından işçi yoldaşlarından Yılmaz Ekşi "Vefa Serdar'ın işçilere emekçilere bilimsel sosyalizmin yolunu, onurlu, özgür ve mutlu bir yaşamın yolunu gösterdiğini belirterek 'Bizler de bu onurlu yolda zafere kadar yürüyeceğiz" dedi.

 

"O Sınıf Bilinçli Proleterleşmiş Bir Aydın Komünistti"

Vefa Serdar'ı öğrenci olduğu yollarda işçi eylemlerinde, yürüyüşlerinde tanıdığını aktaran Ekşi, "O sınıf bilinçli ve proleterleşmiş genç bir aydındı. O bir komünistti. Bilimsel sosyalizm Vefa'nın rehberi oldu. Vefa yoldaş da bizlere bu yolu gösterdi. Biz de onun gösterdiği bu yolda yürüyeceğimize söz veriyoruz. Ve zafere kadar daima" diyerek sözlerini tamamladı.

 

"Hayat Ne Zaman Biterse Bitsin Geride Kalana Umut Vermeli"

Sloganların ardından Özlem Oral "Hayat ne zaman biterse bitsin / onu yaşayana onur bırakmalı. / Ve geride kalanlara umut... / Yaşama umudu / Sevme umudu / Güzel günler görme umudu. / Ve yaşamını yaşanası o günler için verme umudu... Hayat ne zaman biterse bitsin / onu yaşayana bir ad bırakmalı. / Ve geride kalanlara bir murad yaşamaya dair... " diyerek Vefa Serdar'ı onun şiiriyle andı. Ardından Vefa Serdar'ın çok sevdiği ve sık sık söylediği "Güneşin Sofrasında Söylenen Türkü" hep birlikte söylendi.

Anma "Vefa Yoldaş Aysel Yoldaş Kavgamızda Yaşıyor", "Devrim Savaşçıları Ölümsüzdür", "Vefa'ya Sözümüz Devrim Olacak" sloganlarıyla sona erdi.