< “Faşizme İnat Kardeşimizsin Hrant!”

İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri 19 Ocak günü saat 18:30'da Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde Hrant Dink anması gerçekleştirdi.

Sık sık "Faşizme İnat Kardeşimsin Hrant", "Hepimiz Hrantız Hepimiz Ermeniyiz", "Yaşasın Halkların Kardeşliği", "Faşizme Karşı Omuz Omuza", "Katil Devlet Hesap Verecek" sloganları atılırken basın açıklamasını İzmir Barosu Başkanı Sefa Yılmaz okudu.

Yılmaz cinayetin arkasındaki güçlerin hâlâ ortaya çıkarılmadığından bahsederek "Hâlâ karanlıkta kalan noktalar aydınlatılmadı. Hrantımız’ın katlini planlayanlarla, ölüm emrini verenlerle hesaplaşılmadı. O dönemde ve bugün görevde olan iktidarın açık ve gizli ortakları arasındaki güç savaşının ortasında yürütülen soruşturma ve yargılama süreçleri, hakikate ulaşmamızı sağlamak şöyle dursun, belirsizlikleri çoğalttı, gerçek faillerin ortaya çıkarılmasını engelledi." dedi.

Hrant Dink katledilmeden önce aldığı tehditlerden bahseden Yılmaz "Yaşanan tüm bu süreçlerde, basında ve görsel medyada yayınlanan haberlerle, yapılan yorumlarla, toplumda nefret duygusu yaratılmış, açıktan ölüm tehditleri yöneltilmiş, sevgili Hrant Dink adliye binası içinde fiziki saldırıya uğramıştır. Cinayet sonrası ortaya çıkan belgelerden, emniyet ve istihbarat görevlilerinin bir cinayet hazırlığından haberdar oldukları, bu bilgileri ilgili makamlara iletmedikleri, Hrant’ın korunmadığı anlaşılmıştır." dedi.

"Malatyalı devrimci, hakikat arayıcısı, bu topraklarda barış içinde bir arada yaşama idealinin simgesi olan kardeşimiz Hrant’ın öldürülmesi, Cavit Orhan Tütengil’den Abdi İpekçi’ye, Bahriye Üçok’dan Muammer Aksoy’a, Musa Anter’den Uğur Mumcu’ya dek uzanan, karanlıkta kalmış siyasi cinayetler zincirinin bir halkasıdır." diyen Yılmaz mücadele çağrısı yaparak "Bu cinayetin gerçek suçluları ortaya çıkana kadar, hiçbir suçun cezasız kalmaması için yargılama süreçlerini takip etmekten, bu uğurda her koşulda mücadele etmekten vazgeçmeyeceğiz. Dostumuz, kardeşimiz Hrant Dink’i, yitirişimizin 16. yılında sevgi ve hiç bitmeyen bir özlemle anıyoruz. Faşizme İnat Kardeşimizsin Hrant!" dedi. Eylem alkışlar ve sloganlarla sona erdi.