Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Manisa’daki asker zehirlenmelerine ilişkin 6 kişilik gıda kontrol komisyonunun açığa alındığını açıkladı.

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, TRT Haber’de katıldığı programda gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Işık, programda Manisa’da 23 Mayıs ve 17 Haziran’da 1. Piyade Eğitim Tugay Komutanlığı Albay Arif Seyhun Kışlası’nda meydana gelen zehirlenme vakalarına ilişkin de konuştu.

 

Gıda Kontrol Komisyonu Açığa Alındı

Manisa’da 23 Mayıs’ta Er Hüsnü Özel yaşamını yitirmesi ve devamında 17 Haziran’a kadar binlerce askerin zehirlenmesi ile ilgili konuşan Işık, “Şu an bütün sistemi gözden geçiren bir çalışma yapıyoruz. Hijyene, yemek pişirme şartlarına dikkat edilmemiş. Gıda kontrolü ile görevli 6 kişi açığa alındı, soruşturma sürüyor. EDOK Komutanlığı Kara Kuvvetli Komutanlığı ile bir çalışma başlattık. Malzeme ile ihale yapmayacağız. Mutfaklarımızı faaliyete geçireceğiz. Sadece yemek pişirme hizmeti alabiliriz. İki ihtimal var, onlardan biri olacak” diye konuştu.

Zehirlenme olaylarının ardından soruşturma kapsamında kışlaya yemek hizmeti veren Rota firması çalışanı 21 kişi gözaltına alınmıştı.

 

Zehirlenmenin Ardından Değiştirip Yine İhale Aldı

Kışlaya yemek hizmeti veren Rota isimli firmanın daha önce 6 kez isim değişikliği yaptığı öğrenildi. 4 ortaklı firma son olarak Rota ismiyle 7 Şubat 2015'te Manisa'daki kışlaya yemek ihalesini 3 yıllığına almıştı. Firmanın 2015 Maliye Bakanlığı personeli yemek ihalesini de aldığı ancak gıda zehirlenmesi yaşandığı ve bakanlığın ihaleyi iptal ettiği öğrenildi.

 

27 Günde Dördüncü Defa Yaşandı

Manisa'da bir ay içinde askerler dördüncü kez gıda zehirlenmesi yaşadı. İlk olarak 23 Mayıs'ta Manisa 1'inci Piyade Eğitim Tugay Komutanlığı Albay Arif Seyhun Kışlası'nda 1049 asker gıda zehirlenmesi nedeniyle hastaneye kaldırılmış, er Hüsnü Özel yaşamını yitirmişti. Bu olaydan 4 gün sonra 27 Mayıs'ta bu kez Kırkağaç 6'ncı Jandarma Komando Er Eğitim Alayı'nda zehirlenme vakası yaşanmış, 70 asker hastaneye kaldırılmıştı. 16 Haziran'da ise Manisa 1'inci Piyade Er Eğitim Tugay Komutanlığı General Seyfettin Çalbatur Kışlası'nda 69 asker hastanede tedaviye alınmıştı. Son olarak 17 Haziran'da Manisa 1. Piyade Er Eğitim Tugay Komutanlığı Albay Arif Seyhun Kışlası'nda gıda zehirlenmesi tanısıyla 731 asker hastanelere kaldırıldı.

Aynı şirketin daha önce de hizmet verdiği sırada gıda zehirlenmesi yaşanması, ardından ismini değiştirerek tekrar ihale alması, son zehirlenme olaylarının ardından ise sadece gıda kontrol komisyonunun sorumlu tutulması Rota isimli firmanın korunduğunu gösteriyor.

Devletin onca “askerimiz”, “ordumuz” diyerek üzerinden milliyetçilik ve savaş çığırtkanlığı yaptığı askerlerin hiç de umurunda olmadığını ortaya koyuyor. Yetkililer için binlerce askerin hayatı değil yandaş firmanın cebine girecek paralar önemli ki, defalarca yaşanan zehirlenmelere rağmen firmaya yönelik bir soruşturma söz konusu olmuyor.