Eğitim Sen: Sur'daki katliama 'dur' diyoruzSur'da tarihin hiçbir döneminde görülmemiş bir yıkımın yaşandığına dikkat çeken Eğitim Sen Diyarbakır şubeleri, "Tarihsel ve kültürel katliama 'dur' diyoruz".

DİYARBAKIR - Sur’un Alipaşa ve Lalebey mahallelerinde "kentsel dönüşüm" adı altında yapılan yıkıma ilişkin Eğitim Sen Diyarbakır 1, 2 ve 3 nolu şubeleri basın toplantısı düzenledi.

Eğitim-Sen 1 Nolu Şube binasında bir araya gelen sendika temsilcileri adına ortak açıklamayı Eğitim Sen 1 Nolu Şube Eşbaşkanı Abbas Şahi gerçekleştirdi. Sur'un yaklaşık on bin yıllık açık hava müzesi olduğunu belirten Şahi, Sur’un talana maruz bırakılmasını kabul edilemeyeceğini söyledi.

"Böyle Bir Yıkım Daha Önce Hiç Yaşanmadı"
Birçok medeniyete beşiklik eden Sur'un, tarihin hiçbir döneminde böylesi bir yıkıma maruz kalmadığını vurgulayan Şahi, "2015 Ağustos ayından itibaren bölgede çatışmalar  yaşanmış ve bu çatışmalar gerekçe gösterilerek birçok kent yıkılmış, burada kentlerin kültürel dokusu yok edilmiştir. Bu yıkımlardan etkilenen yerlerdensadece biri de Sur'dur.

Bölgenin kültürünü, tarihini, binlerce yıllık birikimini içerisinde barındıran bu kent, birçok medeniyete tanıklık etmiş ve tarihin hiçbir döneminde böylesi bir yıkıma tanıklık etmemiştir" dedi.

"Göç Edenlere Ev Sahipliği Yapan Şehir"
90'lı yıllarda köylerin yakılıp yıkılması üzerine göç edenlere ev sahipliği yapan şehirlerden birinin de Sur olduğunu hatırlatan Şahi, "Köyleri boşaltılanların sığındıkları Sur, yaşanan travmanın atlatılması için tarihsel ve kültürel birikimini ortaya koyarak, travmayı hafifletmede çok büyük rol oynamıştır. Fakat yaşanan son çatışmalar sermaye tarafından fırsata çevrilerek 'kentsel dönüşüm' adı altında tarihsel doku tahrip edilmiş rant alanına çevrilmiştir. Dünyadaki en eski yerleşim alanlarını içinde barındıran ve 40’a yakın uygarlığın izlerini taşıyan Sur içinin tarihi M.Ö. 7500 yıllarına dayanmaktadır. Sur içi farklı etnik, sınıf, kimlik ve inançtan halklara tarih boyunca ev sahipliği yapmıştır. Çok katmanlı demografik yapısı ile tarihin her döneminde kozmopolit bir yerleşim yeridir" dedi.

"Tarihsel  Toplumsal Hafıza Yok Ediliyor"
Hükümetin iktidarı boyunca sermayeye rant alanı açmak için tarihi dokuya, ormanlara, kültüre bakmaksızın TOKİ üzerinden ülkenin her tarafını betonlaştırdığını vurgulayan Şahi, "Eğer Sur'da yıkım başarılı olursa on binlerce insan mağdur olacak ve yerlerinden edilecektir. Kamulaştırma ve yıkım başladığından beri insanlar zor ve tehdit kullanarak çıkarılmaya çalışılmıştır" dedi.


"Halkın Temel İhtiyacı Elektrik ve Su Kesintisi Yapıldı
Bunlara rağmen Sur'da direnen halka yönelik son aşamada insani temel ihtiyaçlardan yoksun bırakılarak elektrik ve suları kesildiğini anımsatan Şahi, sözlerine şöyle devam etti:

"Kasım 2015'te Sur'da başlayan çatışmalardan sonra birçok okul yıkılmış binlerce öğrenci mağdur olmuştur. Eğitimin en büyük amaçlarından biri de tarihsel ve kültürel yapıyı gelecek kuşaklara aktarmaktır. Binlerce öğretmenin on binlerce öğrencinin mağdur edildiği ve tarihsel hafızanın yok edildiği bir alanın elecek kuşaklara aktarılması nasıl olacaktır. Şu soruyu kendimize sormadan yapamıyoruz tarihsel hafıza bilinçli mi yok ediliyor? Gelecek kuşaklar bunda bihaber mi bırakılmak isteniyor? Bizler Eğitim Sen olarak tarihsel ve kültürel katliama 'dur' diyoruz.’’