Tekirdağ 1 Nolu F Tipi Cezaevi’nde gardiyanların tutukluları darp ettiğini belirten tutuklu Ahmet Sürme’nin annesi Fatma Sürme, gardiyanların “Biz devlet memuruyuz bizim önümüzde ayağa kalkacaksınız” sözleri ile tutuklulara baskı yapmaya çalıştığını aktardı.

TEKİRDAĞ - Cezaevlerinde yaşanan hak ihlalleri, ilan edilen OHAL ile birlikte daha da ağırlaştı. Tekirdağ F Tipi Cezaevine sevk edilen tutuklular, keyfi uygulamalara maruz kalıyor. Koğuşları basılıyor, tutuklular darp ediliyor. Açık ve kapalı görüşlere giden aileler arama adı altında sözlü fiziksel tacizlere maruz kalarak rencide edildiklerini aktarırken, uzun süre dışarıda bekletilerek görüş sürelerinde fiili kısıtlamaya gidildiğini belirtiyor.

 

'Gördüklerim Tamamen Zulümden İbaret'

Muğla E Tipi Kapalı Cezaevinden Tekirdağ 1 Nolu F Tipi Cezaevine sevk edildiği sırada baskı ve şiddete maruz kalan Ahmet Sürme, görüşüne giden annesi Fatma Sürme'ye hak ihlallerini anlattı. Sürme, "Cezaevinde gördüklerim tamamen zulümden ibaret. Tutsakların bütün yaptığı sosyal faaliyetleri ellerinden alınmış. Ne havalandırmaya çıkıyorlar, ne de spor yapabiliyorlar. Bütün günleri koğuşlarda geçiyor neredeyse. Hiç bir yaşam hakkı tanımıyorlar. Alanlarını tamamen daraltmış durumdadır" dedi.

 

'Koğuşlara Baskın Yapılıyor Darp Ediliyorlar'

Sık sık gardiyanların ve askerlerin koğuşlara baskın yaptığını dile getiren Sürme, "Oğlumun dediğine göre geçen günlerde yan koğuşlarına saldırı olmuş. Tüm tutsakları darp etmişler. Bir kaç tutsağın vücudunda ve yüzünde morluklar oluşmuş. Gün içinde gardiyanlar sürekli tutsakların kapılarına gelip, içeri bakıp, davranışlarıyla tutsakları tahrik etmeye çalışıyor. Gardiyanlar sayım sırasında tutsakları ayağa kaldırıp sayı saydırmaya çalışıyor. ‘Biz devlet memuruyuz bizim önümüzde ayağa kalkacaksınız' gibi cümleler kullanıyorlar. Tutsaklar bu durumun önüne geçmeye çalıştıklarında direk saldırıya maruz kaldıklarını söylüyor" diye konuştu.

 

'Güvende Değiller'

OHAL sonrası sevk politikalarının birçok ailenin çocuklarını görmesini engellediğini belirten Sürme, "Haftada bir gün olsa da çocuklarımızı görebiliyorduk. Fakat yapılan sürgünlerden dolayı çocuklarımızın yanına ayda bir kere gidebiliyoruz veya gidemiyoruz. Bazı aileler çocuklarını yıllardır göremiyor. Tutsakların ihtiyaçları oluyor. Başlarına bir şey gelse yanlarında olamayız korkusunu yaşıyoruz. Zaten güvende değiller. Cezaevlerinden ayrıldığımızda gözümüz arkada kalıyor" diye konuştu. Sürme, kamuoyunun cezaevlerinde yaşananlar karşısında sessiz kalmaması gerektiğini söyledi.

 

Dihaber