20 Ocak günü Leyla Güven’e destek olmak için Diyarbakır E Tipi Kapalı Cezaevi önüne yürüyen kadınlara polis saldırmış, çok sayıda kadın darp edilerek gözaltına alınmıştı. Dün yeniden bir araya gelen Dicle Amed Kadın Platformu, Yenişehir’de basın açıklaması yapmak istedi.

ACZ Plaza önünde bir araya gelen kadınların etrafını saran polisler, “valilik kararıyla burada eylem yapmanın yasak olduğunu söyleyen polisler, eylem yapmakta ısrarcı olan kadınları ikişer ve üçerli gruplara ayırarak dağıtmaya çalıştı. Engelleme üzerine kadınlar, açıklama yapmak üzere Eğitim Sen Diyarbakır 1 Nolu Şube’ye geçti.

Sendika binasına yaklaşan kadınlar, “Direne Direne Kazanacağız”, “Jin Jiyan Azadî”, “Leyla Güven Onurumuzdur”, “Bijî Berxwedana Zindanan” sloganları ile yürüdü, alkış ve zılgıtlarla polis engelini protesto etti.

Eğitim Sen 1 Nolu Şubesi’de yapılan açıklamada konuşan DAKAP Sözcüsü Selma Yusma, kadınlara yapılan saldırılar karşısında geri adım atmayacaklarını söyledi.

20 Ocak Pazar günü Leyla Güven’e destek vermek için Diyarbakır Cezaevi önünde toplandıklarını hatırlatan Yusma, polisin orantısız güç kullanarak kadınları gözaltına aldığını söyledi. Gözaltı aracında ve hastaneye götürülme esnasında maruz kaldıkları saldırıları dile getiren Yusma, güvenlik güçlerinin keyfi muamele ve işkencelerine karşı suç duyurusunda bulunacakların söyledi.

Dicle Amed Kadın Platformu’nda yer alan kadınlar olarak “İnsan yaşamını her türlü kavram ve kaygının ötesinde ele alıyoruz” diyen kadınlar, “Bu taleple süresiz dönüşümsüz açlık grevine giren başta Leyla Güven ve diğer tutsakların yaşamlarının daha fazla tehlikeye girmemesi için, bu ayrımcı uygulamalardan vazgeçilmesini başta Adalet Bakanlığı olmak üzere hükümeti, ulusal ve uluslararası mevzuatı yerine getirmeye çağırıyoruz” dedi.