< "Yaşam Hakkı İhlal Ediliyor”

Ankara'da hasta tutsakların durumuna dikkat çekmek için biraraya gelen Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi 150. eyleminde Cemal Tanhan ile Abdulhamit Babat'ın sağlık durumları hakkında bilgi vererik, hapishanede insan hakkı ve yaşam hakkının ihlal edildiği vurguladı.

ANKARA - Ankara'da Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, hasta tutsakların durumuna dikkat çekmek için 150. eylemini gerçekleştirdi.

Konur Sokak'da "Hasta Mahpuslar Derhal Serbest Bırakılsın" yazılı pankartı açan insan hakkı savunucuları adına söz alan Mahmut Konuk, hapishanede insan hakları ile yaşam haklarının ihlal edildiğini vurguladı.

Konuk, Bolu F Tipi Kapalı Cezaevi'nde bulunan hasta tutuklular Cemal Tanhan ile Abdulhamit Babat'ın sağlık durumlarına ilişkin bilgi aktardı.

1994 yılından beri hapishanede bulunan Tanhan'ın hastalıklarının kronikleştiğini belirten Konuk, "Hasta Mahpusların yaşam haklarının sağlanması ve sağlığa erişim hakkının tanınması için yaptığımız çağrılara, devletin ilgili kurumları kulaklarını kapatmış durumdadır ne yazık ki. Cemal Tanhan diyabet, anemi, kolesterol, tansiyon, reflü, göz hastalıkları ve yaşlılıktan dolayı birçok hastalığı var. Ağzında hiç diş olmadığından protez diş kullanıyor. Üç ay önce kan tahlilleri yapılmış, cezaevi yönetimi tahlil sonuçlarını kendisine vermemiş. Hastalıkları kronikleştiği için pek tedavi edilebilir durumda değildir. Ailesinin ikamet ettiği ya da ona yakın iklim koşullarının olduğu bir cezaevinde nakil için vermiş olduğu dilekçeler sürekli olarak ret edilmektedir" dedi. Tanhan'ın sağlığı için uygun iklim koşullarına sahip veya ailesinin yaşadığı bir hapishaneye sevk edilmesi gerektiğini söyledi.

Abdulhamit Babat'ın da 1993'ten beri Bolu F Tipi Kapalı Hapishanesi'nde bulunduğunu belirten Konuk, Babat'ın hastalıklarının uzun yıllar olumsuz hapishane koşullarına maruz kalmasından kaynaklı olduğunu dile getirdi. Konuk "Uzun yıllardır cezaevinde bulunan ve çeşitli cezaevlerine sürgün edilen Babat kalp hastasıdır. Düzenli olarak kan inceltici ilaç kullanması gerekiyor. Nefesi kesiliyor ve boğuluyormuş hissi oluşuyor. Babat'ta 4-5 yıl önce şeker hastalığı başlamış, günde 3 kez şeker ilacı kullanmak zorundadır. Ayrıca görme sorunu yaşıyor. Kendisini ve diğer mahpusların tedavileri için cezaevinde kalıcı ve düzenli muayene yapacak uzman bir doktor bulunmamaktadır" ifadelerini kullandı.