Geçtiğimiz haftalarda Dersim dağlarında süren ve halkın çabasıyla söndürülen yangın, bu hafta yeniden başladı.

28 Ağustos günü Türk ordusu, Dersim merkez kırsalındaki Bali Deresi ile Munzur Vadisi'ne yönelik operasyonlarda bölge helikopterlerle bombalandı. Bali Deresi'ne giden Ovacık yolu trafiğe kapatılırken hava hareketliliği devam etti.

Öğle saatlerinde orman yangınlarını incelemek için bölgeye giden HDP’li heyet, yolda “Bölgede operasyon sürüyor” gerekçesiyle askerler ve polisler tarafından engellendi. Hozat yolunda oturma eylemi yaparak engellemeyi protesto eden HDP heyeti, daha sonra Pertek üzerinden yangın bölgesine gitmeye çalışsa dayine ilerlemelerine izin verilmedi. Askerler Pertek Kaymakamının “milletvekillerinin ilçeye girişlerini yasakladığı” gerekçesiyle izin vermedi.

Milletvekilleri akşamüzeri Dersim’deki Seyit Rıza Meydanı’nda bir açıklama yaptı. Olanları dünyaya göstermek için buraya geldiklerini söyleyen HDP'liler, “Gezi eylemcilerinin meşhur bir söylemi vardı; ‘Hâlâ anlamadınız mı?’ Bu mesele sadece bir orman ve ağaç meselesi değil. İnsanlık savaşta bile müdahale edilmeyecek alanları tarif eder: Çocuklar, inançlar, ormanlar savaş ortamlarında bile müdahale edilmeyecek yerlerdir. Siz taşın ve ağacın altında ne olduğunu biliyor musunuz da yakıyorsunuz. Uzun süredir ‘ya benden yanasınız ya düşmansınız’ anlayışına sahipler. Bu anlayış her şeyi düşman olarak görüyor. Bu anlayış inançlara ve toplumlara düşmanlık yapmakla kalmıyor, aynı zamanda ormanlar ve yangınlar arasında bile ayrımcılık yapıyor” dediler.

Bunun suçlarını örtmek, gizlemek olduğunu söyleyen HDP'liler, sorunun sadece yangın sorunu olmadığını, insansızlaştırma ve hukuku askıya alma sorunu olduğunu söylediler.

Yayılan orman yangını, Cığ köyüne ilerlerken, 15 kişilik gönüllü bir grup bölgeye giderek yangını kontrol altına almaya çalıştı.

30 Ağustos günü Ankara Dersimliler Derneği, Pirsultan Abdal Kültür Derneği Genel Merkezi, Alevi Kültür Dernekleri, Alevi Bektaşi Federasyonu, Hacıbektaş Anadolu Kültür Vakfı Genel Merkezi, Demokratik Alevi Derneği Ankara Şube, İHD Genel Merkezi, KESK, HDP il ve ilçe örgütleri bir açıklama yaparak, Dersim merkez ve kırsal alanlarında Türk ordusunun çıkardığı orman yangınlarının rüzgarın etkisiyle birlikte binlerce hektarlık alana yayıldığı hatırlatıldı.

“Yaşam alanlarımız, içinde barındırdığı binlerce canlı ve cansız varlıkla birlikte, dünyanın en iyi meşesi ve endemik türler yok edilmektedir. Bizler Dersim dernekleri temsilcileri, üyeleri ve Dersim dostları olarak Dersim halkının değerlerini, kültürünü, doğasını, ormanını, kurdunu, kuşunu, börtü böceğini korumak için mücadelede kararlıyız” denilen açıklamada “Tüm çevre örgütlerini, tüm ekolojistleri ve tüm doğa dostlarını Dersim’de yakılan ormanlara sahip çıkmaya çağırıyoruz” çağrısı yapıldı.

 

Aynı şekilde Şırnak’ın Cudi Dağı bölgesinde, askeri karakollardan yapılan top atışlarından kaynaklı ormanlık alanda yangın çıktı. Kent merkezinden rahat bir şekilde görülen yangına herhangi bir müdahalede bulunulmadı. Geçtiğimiz hafta çıkan yangın da köylülerin müdahalesiyle söndürülebilmişti.