"Tenzile Acar'ın Sağlık Ve Yaşam Hakkı Korunsun"

 

İnsan Hakları Derneği İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, 584'üncü eylemde Bakırköy Kadın Kapalı Zindanı'nda tutuklu Tenzile Acar'ın sağlık durumuna dikkat çekti.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, hasta tutsakların sağlık durumuna dikkat çekmek, sağlık ve yaşam haklarının korunması için yaptığı F oturması eyleminin 584'üncü eyleminde Bakırköy Kadın Kapalı Zindanı'nda tutuklu bulunan hasta tutsak Tenzile Acar'ın sağlık durumunu paylaştı. Basın açıklamasını okuyan Meryem Bars, yürürlükteki mevzuat ve uygulamalarıyla ceza infaz sisteminin, tutsaklar bakımından ciddi sorunlar barındırdığını vurguladı.

Eşitlik ilkesine aykırılıklar, umut hakkı ihlalleri, mahpusun dışarıyla olan bağının tamamen koparılması, ağır tecrit, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına bağlı ağır infaz uygulamaları, infaz yakma, şartlı tahliye hakkının engellenmesi, gibi hasta tutsakların yaşam hakkını tehdit eden ciddi sorunlar yaşandığını belirten Bars, tutsakların birçok hakkının gasp edildiğini İfade etti.

Ağır hasta tutsakların insan onuruna uygun tedavi imkânlardan yoksun, işkenceye dönüşen bir yaşama mecbur bırakıldığını, tedavi edilebilir hastalıklarının ölümle sonuçlandığına dikkat çeken Bars, tedavi hakkının engellenmesi dışında da zindanlarda tutsakların yaşamına tehdit oluşturan ciddi sorunlar bulunduğunu belirterek, her hafta olduğu gibi bir kez daha yetkilileri, insan hakları normlarına uymaya, uluslararası hukukta da tanımlanan insan ve tutsakların haklarına saygı göstermeye, yaşanan sorunlara acil çözüm üretmeye çağırdıklarını belirtti.

584. F Oturması'nda, yine birçok hak gaspıyla karşılaşan ve tedavisi engellenen Bakırköy Kadın Kapalı Hapishanesi’nde tutuklu hasta tutsak Tenzile Acar’ın sağlık sorunları ve tedavisini engelleyen hak gasplarına dikkat çekmek istediklerini söyledi.

 

"Tedavisinin Engellenmesi Yaşamı İçin Tehdit Oluşturuyor"

Tenzile Acar'ın; kronik Hepatit-B ve ağır Tüberküloz hastası olup, bu hastalıklarına bağlı olarak nefes almakta zorlanma, aşırı yorgunluk, aşırı halsizlik ve boğazından kan gelmesi gibi sorunlar yaşamakta olduğunu, düzenli tıbbi takip ve tedavi altında olması, hastalıklarına özel beslenmesi, temiz ve havadar bir ortamda yaşaması gerektiğini belirten Bars, buns rağmen hapishane koşullarının buna imkan vermediğini bu durumun Tenzile Acar’ın yaşamına tehdit oluşturduğunu vurguladı.

 

"Ters Kelepçeyle Götürülüp Jandarma Yanında Muayeneye Zorluyorlar"

Tenzile Acar'ın sorunlarının aylardır çözülmediğini ve kızının yaşamından endişe ettiğini belirten annesi komisyona başvurusunda verdiği bilgileri şöyle aktardı:

"21 Mart 2017’den beri tutuklu olan kızımın hastalığı her geçen gün ilerliyor. Dört duvar arasında göreceği tedavi de sağlıklı olmuyor. Kızım yeterince hastaneye götürülmüyor. İlk olarak tutuklandıktan 4 yıl sonra hastaneye götürülmüştü. Götürdüklerinde de ters kelepçeyle götürmüşlerdi ve erkek askerlerin önünde tedaviye zorlanmıştı. Sonrasında da 2 ay hücrede tuttular. Hastaneye giderken gelirken ciddi sorunlar yaşıyor, yeterli tedavisi yapılmıyor."

 

"Doktor Odasına Gitmeden Geri Geliyorum, Sonuçları Hiç Bilmiyorum"

Tenzile Acar'ın 30 Mayıs günü kuzeni ile yaptığı görüşmede; “Ağzımdan sürekli kan geldiği için tüberkülozun ağırlaştığından endişeleniyorum. Hastaneye götürüyorlar ama hiçbir şekilde muayene olmadan doktora derdimi anlatamadan geri getiriyorlar. Çoğu zaman doktor da bana kinli gibi olumsuz davranıyor. Tahlil sonuçları çıktığında hastaneye götürüyorlar ama doktorun odasına bile götürmeden, sadece tahlil sonuçlarını alıp geri getiriyorlar. Bana sonuçları hiçbir şekilde bildirmiyorlar. Hastalığım hangi evrede ne aşamada, sağlık durumum nasıl bilgi vermiyorlar. Sorunların çözülmesi için kaç kere dilekçe versek de sorunlarımız aynı şekilde devam ediyor” diyerek son durumunu özetlediğini belirten Meryem Bars, kelepçeli ve jandarma eşliğinde muayene ve tedaviye zorlanan Acar'ın durumunun giderek ağırlaştığını belirtti.

Tenzile Acar ve tüm tutsakların sağlık ve yaşam haklarının korunmasından devletin doğrudan sorumlu olduğunu vurgulayan Bars, tedavi edilebilir hastalıklar nedeni ile tutsakların sağlık ve yaşamlarını kaybetmelerinden yetkililerin sorumlu olacağını söyledi.

 

"Ağır Hasta Tutsaklar Serbest Bırakılsın"

Tenzile Acar'ın tedavisinin engellenmesi nedeniyle sağlığının giderek kötüleştiğini belirten Bars, Tenzile Acar'ın ve tüm ağır hasta tutsakların serbest bırakılması gerektiğini vurguladı.

Bars ayrıca tutsakların sağlık ve yaşam haklarının korunması ve tedavilerinin sağlanması konusunda kamuoyunu da duyarlı olmaya ve tutsaklara dayanışmaya çağırdı.

Videoyu İzlemek İçin Tıklayınız.