Gözaltında Kaybedilenleri Anma Etkinliğine Polis Engeli

İHD İstanbul Şubesi Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyon, 17-31 Mayıs Uluslararası Gözaltında Kayıplara Karşı Mücadele Haftası etkinlikleri kapsamında Şişli Meydanı'nda yakılan mumlar eşliğinde yapılmak istenen gözaltında kaybedilenleri anma etkinliği polis tarafından engellendi.

İHD İstanbul Şubesi Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyon, 17-31 Mayıs Uluslararası Gözaltında Kayıplara Karşı Mücadele Haftası etkinlikleri kapsamında Şişli Meydanı'nda mumlar ve karanfilller eşliğinde kayıpları anma etkinliği düzenlemek istedi.

 

Kayıpları Sanma Etkinliğine Polis Engeli

Saat 20.00'de yapılacak olan etkinlikten ilki saat öncesinde Şişli Meydanı gözaltı araçları, TOMA, zırhlı araçlar ve yüzlerce çevik kuvvet polisiyle tarafından ablukaya alındı. Polis, İHD yöneticileri ve kayıp yakınlarına Şişli ilçesinde yarın akşama kadar eylem ve etkinlik yasağı olduğu ve anmayı yapamayacaklarını söyledi.

Uzun tartışmalardan sonra polisin saldırı tehdidi üzerine, İHD yöneticileri ve kayıp yakınları "Polis bir kez daha kendi yasalarını tanımlayarak yakınlarımızı anmamıza engel oldu. Bu nedenle dernek binamıza gidiyoruz" açıklamasında bulundu.

 

Kayıp Yakınlarına Alandan Çıkarken Polis Ablukası

Bunun üzerine kitle, Taksim'deki İHD binasına girmek üzere meydandan gruplar halinde ayrılırken, etrafları kalkanlarla çevrilerek ablukaya alındı.

Anmaya gelenlerin bir kısmının "Yasa dışı gösteri ve yürüyüş yaptığı" gerekçesiyle alandan ayrılması engellendi.

İHD yöneticileri ve avukatlar polis ekiplerine uzun süre"Derneğe gidilmesi çağrısı yaptıklarını ve bir eylemin söz konusu olmadığını, insanların İHD'ye gitmek üzere alandan ayrılmakta olduğunu anlatmaya çalıştı.

Tartışmalar sonucunda polis ablukasında tutulan aralarında, kayıp yakınları, İHD yöneticileri ve HDP İstanbul milletvekili Musa Piroğlu'nun da bulunduğu kitleyi aralıklarla birer kişi halinde serbest bıraktı. Kayıp yakınları anma etkinliğini İHD İstanbul Şubesi binasında gerçekleştirdi.

Videoyu İzlemek İçin Tıklayınız.

 

İHD İstanbul Şubesi dernek binasında yere açılan siyah kumai üzerine mumlar, karanfiller ve gözaltında kaybedilenlerim fotoğrafları bırakıldı. “Kayıplarımız İçin Adalet İstiyoruz” yazılı pankartın açıldığı etkinlikte, Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu ve Sanatçı Kerem Fırtına katıldı.

 

"Devletin Suç İşlediğini Her Yerde Anlatmaya Devam Edeceğiz"

Etkinlikte konuşan İHD İstanbul Şubesi Başkanı Gülseren Yoleri, 948 haftadır devlete suçlarını hatırlattıklarını belirterek, gözaltında insanların kaybedilmesinin bir insanlık suçu olduğunu vurguladı. Bunu devletin de çok iyi bildiğini ifade eden Yoleri “Bu insanlığa karşı suçu her zaman onların yüzüne çarpmaya devam ediyoruz. Biz her hafta onlara bu suçu nasıl işlediklerini, bu suçu işleyenlerin kimler olduğunu, bu suçu gizleyenlerin kimler olduğunu hatırlatacağız. Ve bu ısrarımız, mücadele tavrımızı değiştirmeyeceğiz” dedi.

 

"Bu Mücadele Her Türlü Zulme, Baskı Ve Karanlığa Karşıdır"

Ardından söz alan Türkiye İnsan Hakları Vakfı (THİV) İstanbul Şubesi temsilcisi Ümit Efe, kayıplar mücadelesi veren ailelerin yanında olacaklarını vurguladı. Efe, “Biz bu haklı adalet yürüyüşümüze devam edeceğiz. Hak ve özgürlükler mücadelesi ve insan hakları mücadelesi her türlü karanlıktan, zulümden, baskı ve şiddetten haklıdır. Biz kazanacağız, kayıplarımızın akıbetini sormaya devam edeceğiz” dedi.

 

"Bizim Mücadelemize Destek Verilmeli"

Ardından söz alan kayıp yakını Hanife Yıldız ise “Bizim üzerimizden herkese aynı muameleyi gösterecekler. Ben evladımı aramaktan vazgeçmeyeceğim. Her daim onların karşısına çıkıp bir şamar gibi suçlarını yüzlerine vuracağız, bundan emin olsunlar. Herkesin vicdanlı olmasını ve yanımızda olmasını istiyoruz”diyerek kamuoyunun Cumartesi Anneleri’nin mücadelesine sahip çıkması gerektiğini vurguladı.

 

Kayıplar Bulunup Failler Yargılanan Kadar Mücadelemiz Sürecek"

Kayıp yakını Hanım Tosun, kayıplarımızı aramaktan asla vazgeçmeyeceklerini belirterek, “Kimsenin bizi engellemeye gücü yetmeyecek. Belki meydanları bize kapatacaklar ama hiç kimsenin gücü bizi kayıplarımızı aramaktan vazgeçimeyecek. Failler yargılanana kadar mücademiz sürecek" dedi.

 

"Devlet Suçunu İtiraf Etti"

Kayıp yakını İkbal Eren Yarıcı "Polis bize bir gözaltında, 'Onlar mendil satarken gözaltına alınmadı' demişti. Bu sözüyle aslında devlet suçunu da itiraf etti. Evet, onlar emek, barış, demokrasi mücadelesi verdikleri için gözaltında kaybedildiler" dedi.

"Devlet bizi yakınlarımızı gözaltında kaybederek, bizleri, yakınlarımızın kemiklerini vermeyerek, gidebileceğimiz bir mezardan yoksun bırakarak cezalandırıyor" diyen Yarıcı, gözaltında kaybedilen yakınlarının verdiği mücadelenin devamı olarak kendilerinin de emek, demokrasi barış mücadelesi vermekte olduklarını ifade etti. Yarıcı Bizler de kaybettiklerimizi aramaya, hafıza mekanımız olan Galatasaray Meydanı'nda olmaya devam edeceğiz, onların mücadelesine bu mücadeleyi sürüdürerek sahip çıkacağız" dedi.

Gözaltında kaybedilenlerin yakınları "Kayıplarımızı aramaktan, faaillerinin yargılanmasını istemekten ve Galatasaray Meydanı'ndan vazgeçmeyeceğiz" diye vurguladı.

Videoyu İzlemek İçin Tıklayınız.

https://www.youtube.com/live/-fr8RZKapcA?feature=share