Boğaziçi Üniversitesi eylemlerinin 1. yıldönümünde Boğaziçi Öğrenci Meclisi'nin çağrısıyla dün (4 Ocak) saat 19.00’da Kadıköy Rıhtım'da kitlesel bir basın açıklaması düzenlendi. Basın açıklamasına Boğaziçi öğrencileri ve kulüplerinin yanı sıra akademisyenler, gençlik örgütleri, milletvekilleri, siyasi partiler de katıldı.

Açıklama başlamadan önce BGM (Birleşik Gençlik Meclisleri) alana yürüyüş yaparak girdi. Boğaziçi eylemlerini selamlayan ajitasyon konuşmalarında, kayyumların ve üniversitelere baskıların bir siyasal iktidar sorunu olduğu teşhir edildi ve faşizme karşı birleşik mücadele çağrısı yapıldı. Yürüyüş sırasında BGM "Berke'ye, Perit'e Özgürlük”, “Yaşasın Birleşik Mücadelemiz” sloganları attı.

Saat 19.00’da “Kayyumlar Gidecek Biz Kalacağız”, “Kurtuluş Yok Tek Başına Ya Hep Beraber Ya Hiçbirimiz”, “Berke’ye Perit’e Özgürlük” Ve “Zindanlar Yıkılsın Tutsaklara Özgürlük”, “Biji Berxwedana Zindana”, “Üniversiteler Bizimdir, Bizim Kalacak” sloganları ile toplanan gençler dövizlerini ve pankartlarını açtı.

Kayyum rektör atamasının üzerinden bir yıl geçtiğini hatırlatan öğrenciler, “Bir yılda üç kayyum değişti. Şu anda Melih Bulu’nun yerini alan Naci İnci de diğer tüm kayyumlar gibi iktidarın kuklalığını yapmaya, sömürü düzenine katkı sağlamaya devam etmekte. Bizler ise ona da; üniversiteleri YÖK, KHK’lar ve cumhurbaşkanlığı kararnameleriyle siyasetsizleştirmek isteyen bu düzene karşı da mücadele etmeyi sürdürüyoruz. Direnişimiz Boğaziçi’nden taşarak, devlet tarafından baskıya uğrayan tüm kesimlerin, ötekileştirici politikalarla baskı altına alınan LGBTİ+ların, devletin katillerini koruduğu kadınların, belediyelerine kayyum atanan, iradesi gasp edilen Kürt halkının, açlığa ve güvencesizliğe mahkum edilen işçi ve emekçilerin mücadelesi ile birleşti” dedi.

Öğrenciler, “arkadaşlarımız Berke ve Perit, iktidarın antidemokratik uygulamalarına karşı gösterdikleri cüret yüzünden tam 91 gündür tutsaklar. HDP eski eş genel başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ, HDP’li vekiller ve makamlarına kayyum atanmış HDP’li belediye başkanları hiçbir somut delil olmadan yıllardır tutuklular. Çağdaş Hukukçular Derneğinden devrimci avukatlar Barkın Timtik ve Selçuk Kozağaçlı demokrasi mücadelesi verdikleri için tutuklular” dedi.

Hasta tutukluların tedavilerinin engellendiğin söyleyen öğrenciler, tutsakların göz göre göre ölüme terk edildiklerine dikkat çekerek “Adaletsizlik devam ettikçe, ses çıkartmak, birbirimize kenetlenmek mecburiyetindeyiz. Bizler mücadele etmeye, sokakları doldurmaya devam edersek, tüm siyasi tutsaklar özgürlüklerine kavuşacak, kayyum düzeni yıkılacak ve bu yoksulluk son bulacak” dediler.

Öğrenciler daha sonra arkadaşları Perit’ten gelen mesajı okudu, “İktidar bugün bu kararlılığı iki arkadaşımıza ödetmeye çalışıyor ancak biz uğradığımız her haksızlık karşılaştığımız her baskıda daha da güçleniyor mücadeleye daha sıkı sarılıyoruz. Esaret günlerimizdeki dik duruşumuzu koruduğumuzdan mücadele azmini getirmediğimizden şüpheniz olmasın. Fiziksel özgürlüğümüze kavuşunca kollarımız sizin kollarınızı kenetleyecek. Alanlar sloganlarımızla yankılanacak ve sokakların siyaset yeri olduğunu herkese tekrar tekrar göstereceğiz. Bizimle dayanışma gösteren iradesini ortaya koymaktan çekinmeyen tüm mücadele dostlarımı kucaklıyorum. Yaşasın öğrenci dayanışması” dedi.

Berke’nin mesajında da “Bizler San Francico'da bir eşcinsel, Almanya'da bir Yahudi, Güney Amerika'da bir yerli, fabrikada bir işçi, gece 11'de metroya yalnız binen bir kadın ve son olarak da Türkiye'de bir üniversitede öğrenciyiz. Bunun bilinciyle direnişimizi büyütüp, ilerlememiz gerekiyor. Bunu hep beraber yapabileceğimize güvencim tam. Üretenler ve ezilenler olarak başka bir dünyayı kurmak bizim elimizde, o nedenle mücadeleye devam. Mücadele umuttur, başka bir dünya mümkün.” denildi.

Açıklamanın sonunda tutuklu Boğaziçi öğrencileri Berke ve Perit’in de içlerinde olduğu davanın duruşması için 7 Ocak günü Çağlayan Adliyesi’ne çağrı yapıldı.