Yaşadığımız ülkede herkesin bildiği gibi, eğitim sistemi tamamen çöküntülü bir sistem haline geldi. Ülkemizdeki eğitim sistemi, tamamen haksızlık ve paranın egemen olduğu bir sistem oldu. Özel okullarda "Lise'den sonra iş garantisi" diye kampanya yapan sermaye şirketleri, öğrencileri para ile satın alınır kılmaya çalışmakta.

Öğrenciler birer ürün gibi satın alınıyor ve onlara para gözüyle bakılıyor. Yıllık 10.000-20.000 milyar gibi para alınan öğrencilere "daha verimli eğitim" veya "Liseden sonra iş" diye kampanya yapıp velileri ikna etme çabalarına giriyor bu kurumlar. Devlet okullarında ise daha baskıcı ve öğrencileri "tek tip insan" olarak yaratmaları da eğitim sisteminin çöplükten bir farkının olmayışının bir nedeni.

Ülkede Fen ve Anadolu Liselerinden çok imam-hatip liseleri çoğalmaya başladı. Bu liseler öğrencilerin sorgulama ve fikirlerini öne çıkarmalarını engelliyor. Tek tip insan yaratmanın temelini oluşturdu bu eğitim sistemi. Sarıgazi’de yaşayan emekçi bir annenin gözünden eğitim sistemine baktık ve yaptığımız röportajı sizlerle paylaşmak istiyoruz.

 

Eğitim sistemi hakkında düşünceleriniz nelerdir?

Öncelikle eğitim sistemi her yıl değiştiği için ne düşüneceğimizi bilmiyoruz. Her sene farklı bir sistem dayatılıyor, kafalarına göre sistemi değiştirip, çocuklarımızın geleceğini mahvediyorlar.

 

Eğitimde şikayetçi olduğunuz noktalar nelerdir?

Okulda 1 günde 2-3 sınav oluyor çocuk hangisine çalışacağını anlamıyor. Onun dışında performans ve proje ödevleri veriliyor ve sınavlardan hemen sonraki günlere koyuyorlar yani hepsini aynı haftalara denk getiriyorlar.

 

Özel okullar hakkında düşünceleriniz nelerdir?

Parası olan okur da, iş de bulur bu memlekette. Hani derler ya "Para her kapıyı açar", bu ne yazık ki bizim ülkemizde gerçek bir durumdur. Yıllık 15.000 TL veriyorlar ve okutturuyorlar çocuklarını; ama fakirin durumu olmadığı için çocuklarını devlet okullarına gönderiyorlar. Ancak ne yazık ki zenginin çocuğu okuldan sonra çok rahat iş bulabilirken, yoksulların çocukları ise iş bulmada zorlanıyor, buldukları işlerle ise ancak geçimlerini sağlayabiliyorlar.

 

Eğitim sistemi için önerileriniz var mı?

Her insan farklıdır yani farklı şeylerde başarılıdırlar. Müzik ve edebiyatta yani sanatla ilgili bir insanla matematik-fen derslerinde iyi olan insanı aynı sınava koymamaları gerekir. Ülkemiz sanatta ve edebiyatta gelişmiyorsa bu eğitim sistemini hazırlayanların suçudur. Sanat ve edebiyatta iyi olan toplum duygusal ve insancıl bir toplum olur.