Uluslarası Af Örgütü’nde taşerona karşı iş bırakan 13 Yüzyüze çalışanı, 4 Haziran günü, pankartları ve dövizleriyle Kadıköy Yoğurtçu Parkı'ndaydı.

Yüzyüze ekibi, Uluslararası Af Örgütü yetkililerinin yapmış olduğu açıklamaya ilişkin görüşlerini kamuoyuyla paylaştı.

Al Örgütü yapmış olduğu açıklamada eyleme saygı duyduğunu ve sendikalı olma hakkını desteklediğini beyan etmiş, ayrıca kendi sorumluluklarının farkında olduklarını da ifade etmişti.

Yüzyüze ekibi, açıklamada birtakım tutarsızlıklar olduğuna dikkat çekti.

İş bırakan yüz yüze çalışanları, Af Örgutu yetkililerinin, 'Yüzyüze' projesini taşeron eliyle sürdürme gerekçesini 'projenin özelliğine' bağlamaktan olduğunu, aynı zamanda çalışma koşullarının düzeltilmesi için ellerinden geleni yaptıklarını ve yapacaklarını söyleyen Af Örgütü yetkililerinin, bir yandan da projenin baştan beri bu şekilde kurgulandığını söyleyerek bu tutarsızlığı derinleştirmekte olduğunu belirtti.

"Proje için belirtilen özelliklerden olan; projenin esnek saatlerde yürütülmesi. çalışanların çoğunluğunun yarı zamanlı çalışması gibi durumlardan hiçbiri taşeron uygulamasının gerekçesi olamaz. Ayrıca 'yüz yüze' projesinin başlangıcından bu yana taşeron eliyle yürütüldüğü iddiası gerçeği yansıtmamaktadır" diyen Yüzyüze ekibi açıklamanın devamında 2011 yılında başlayan projeyi herhangi bir taşeron şirketle anlaşmadan başlatmış ve yürüttüğünü, sonraki dönemlerde taşerona devrettiğini söyledi.

Yüzyüze projesinin, Af Örgütü'nün diğer şubelerinde de taşeronda yürütülmesinin bu durumu meşru kılmadığı gibi mevcut durumun ne kadar vahim olduğunu gözler önüne sermekte olduğunu söyleyen eylemciler, taşerona karşı mücadelenin aciliyetini vurguladı.

Yüzyüze ekibi, “Yüzyüze projesinin taşeron sistemiyle sürdürülemeyeceği gerçeği ortadadır. Uluslararası Af Örgütü’nden talebimiz Yüzyüze projesi de dahil olmak üzere bütün projelerinde taşeron sistemine son vererek çalışanlarının sendikal güvencelerini sağlamak için somut adımlar atmasıdır. İnsan hakları için Taşerona Hayır!" diyerek açıklamayı sona erdirdi.