11 Temmuz günü Antakya’nın Samandağ ilçesinde başlayan Evvel Temmuz Festivali’nin, neredeyse hemen her günü polisin saldırılarıyla geçti.

Evvel Temmuz Festivali; Hasat Bayramı, Bereket Bayramı olarak 4000 yıldır süren bir gelenek… Son yıllarda Arap Alevilerin sürdürdüğü bu festivale bizler de Mücadele Birliği olarak katılıyor, standlar açıp etkinlikler düzenliyoruz.

Bu sene festival, 16 Temmuz günü (dün akşam) Grup Yorum’un yapacağı konserin yasaklanması ve bu yasaklamaların protesto edilmesi sebebiyle epey hareketli geçti. Bir taraftan standlar kurulup, konserler, paneller düzenlenirken, diğer taraftan protesto eylemleri ve polis saldırıları, gözaltılar yaşandı.

Festivalin ilk günü, 16 Temmuz günü Grup Yorum’un yapacağı konserin yasaklanması ve bu yasaklamaların protesto edilmesi sebebiyle epey hareketli geçti. Bir taraftan stantlar kurulup, konserler, paneller düzenlenirken, diğer taraftan protesto eylemleri ve polis saldırıları, gözaltılar yaşandı.

İkinci gün, Antakya Devrimci Güç Birliği’nin çağrısıyla devrimcilere ve festivale yapılan saldırıları protesto etmek için festival alanında stantların bulunduğu alanda basın açıklaması yapmak için halka ve devrimci kurumlara çağrı yaptı. Basın açıklaması başlamadan saatler öncesinde polis festival alanına yığınak yaparak herkese bu festivalin nasıl geçeceğini göstermiş oldu. Basın açıklaması okunmaya başlar başlamaz kitlenin çevresi ablukaya alındı ve 8 kişi gözaltına alındı. Gözaltılar birkaç saat içerisinde serbest bırakıldı.

Üçüncü gün ise yine Antakya Devrimci Güç Birliği bileşenleri sahnedeydi. Gece yine polis ekiplerinin festival alanına yaptığı tacizlerle başladı. Güç Birliği, tacizleri kırmak için canlı müzik dinletisi yaptı, halkla birlikte devrim şarkıları ve marşlarıyla halaylar çekildi.

Dördüncü gün; saat 20.00’de festival alanında, çocuk istismarına ve tecavüzlere karşı yapılacak yürüyüşe çağrı vardı. Yürüyüş başlamadan önce polis alanı kapatmıştı. Gözaltıların yaşanacağı belliydi, ancak 15 dakika kala eylem yerini farklı bir alana çekerek hem gözaltıların yaşanması engellendi, hem de polisi atlatarak halkla birlikte eylemi başarılı bir şekilde sonuçlandırdı.

Bu kadar yoğun polis tacizine, saldırılarına rağmen bizler standlarımızda Mücadele Birliği gazetemizi, Devrimci Öğrenci Birliği’nin çıkardığı Sabırsızlık Zamanı fanzinini, Önsöz Kültür Sanat dergisini ve Ayışığı kitaplığından çıkan kitaplarımızın dağıtımını yaparak, insanlarla bire bir temas ederek festivali tamamladık.

16 yıldır 4 gün süreyle yapılan festivale ek olarak yapılan Grup Yorum konserinin Hatay Valiliği tarafından yasaklanması, Samandağ’da büyük tepkilere neden olmuştu. 16 Temmuz gününe gelene kadar her gün stantlara gelen halk konseri sorup durdu.

16 Temmuz akşamı da Samandağ Deniz Mahallesi Hızır Parkı’nda Yorum yasağını protesto etmek isteyenlere polis saldırdı. Polisin gençleri gözaltına almasına tepki gösteren halka da saldıran polis, 12 kişiyi gözaltına aldı. Gözaltına alınanlra ertesi gün öğle saatlerinde serbest bırakıldı.

Antakya’da devrimcilerin oluşturduğu Devrimci Güç Birliği, saldırının hemen ardından bir çağrı yaparak “Polis Antakya Devrimci Güç Birliği’ne saldırmaktadır. Bütün halkımızı dayanışmaya çağırıyoruz. Yaşasın devrimci dayanışma” dedi.

Grup Yorum da twitter hesabından yaptığı açıklamada, “34 yıldır direniyoruz, bugün de direneceğiz. Şimdiye kadar hiçbir baskı bizi yıldıramadı, bu baskılar da bizleri yıldıramayacak. Gözaltına alınanları derhal serbest bırakılsın!” dedi.

Antakya Devrimci Güç Birliği, saldırı öncesinde de Samandağ'da pankart asmış ve “Evvel Temmuz Festivali Halkındır, Halkın Kalacak... Yaşasın Evvel Temmuz... Yaşasın Devrimci Dayanışma...” demişti.

Mücadele Birliği Platformu olarak tekrar haykırıyoruz. Dillerimizi, kültürlerimizi, işçileri, emekçileri, kadınları savunmak için her zaman halklarımızın yanında olacağımızı söylüyoruz.

Yaşasın Evvel Temmuz

Mücadele Birliği Platformu / Antakya