1961'de ilk kez kutlanmaya başlanan Dünya Tiyatrolar Günü, o tarihten bu yana her yıl 27 Mart’ta tüm dünyada çeşitli tiyatro dernek ve sanat çevreleri tarafından kutlanıyor.

Kadıköy Tiyatroları Plarformu’nun, son üç yıldır Kadıköy Belediyesi ile birlikte Dünya Tiyatro Günü için düzenlediği yürüyüş; “yerel seçimler” bahane gösterilerek yasaklandı. Bunun üzerine Kadıköy Tiyatroları Plarformu'nun resmi sosyal medya hesabından yaptığı duyuru ile 27 Mart Dünya Tiyatro Günü saat 12.00'de oyuncu meslektaşlarını ve tiyatroseverleri basın açıklamasına beklediklerini duyurarak eylemlerinde kararlı olduklarını vurguladılar.

Kadıköy Nazım Hikmet Kültür Merkezi'nde toplanarak “Bir replikle değişir dünya, bir haykırışla” yazılı pankart ile birlikte Kadıköy Süreyya Operası önüne yürüyüş gerçekleştirdi. “Yaşasın özgür tiyatro”, “Sanat engellenemez” dövizlerinin taşındığı yürüyüşte sıklıkla “Özgür sanat, özgür tiyatro”, “Gel bakalım, gel bakalım tiyatroya gel bakalım” sloganları atıldığı yürüyüşün ardından basın açıklaması okundu.

Oyuncular Sendikası adına Serdar Orçin’ in okuduğu açıklamada tiyatroların gücünden bahsederek; “tiyatro, toplumu iyileştirir. Yönetenlerin, erk sahiplerinin kör etmeye çalıştığı gözleri, çürütmeye çalıştığı vicdanları iyileştirir” dednilerek tiyatro üzerinde baskıların süreceğini bildiklerini dile getirdi.

Basın açıklamasını “…her koşulda aklımızla, fikrimizle, vicdanımızla, yeteneğimizle, değişmenin ve dönüşmenin yolunu bulmaya ve tabii ki birlikte dayanışma içinde durmaya, örgütlü olmaya, kendi gücümüzle kendimizi ve toplumumuzu iyileştirmeye ve umut olmaya devam etmeliyiz. Yaşasın örgütlü dayanışma, yaşasın özgür tiyatro” denilerek sonlandırıldı.